Elevi ai Colegiului Economic ”Virgil Madgearu” Ploiesti au participat la un schimb de experienţă în cadrul proiectului strategic ”Traditions of regions through the eyes of pupils with the support of experts from practice”
 
Elevi ai Colegiului Economic ”Virgil Madgearu”, Municipiul Ploieşti, coordonaţi de dir. adj. prof. Simona Lupu, manager proiect şi prof. Cristina Ionescu, au participat în perioada 28.02-4.03.2022 la un schimb de experienţă în cadrul proiectului strategic ”Traditions of regions through the eyes of pupils with the support of experts from practice” organizat de şcoala ,,Stredni skola designu a remesel Kladno, prispevkova organizace’’, Republica Cehă. 
Ia româneasc㔺i activităţile desfăşurate de echipa din România au fost apreciate în cadrul ”Festival of traditions” din Kladno, Cehia.
Scopul proiectului este de a asigura un transfer de Know How în pregătirea profesională a elevilor, promovarea şi dezvoltarea unor afaceri şi mai presus de toate, creşterea abilităţilor profesionale ale elevilor în domeniul meşteşugurilor tradiţionale din fiecare regiune. 
În proiect sunt implicate şcoli din 6 ţări: Cehia, Slovacia, România, Croaţia, Italia şi Germania, într-un parteneriat strategic coordonat de Camera de Comert din Bohemia, Cehia.
În cadrul proiectului, ţara gazdă organizează o expoziţie de produse traditionale, activităţi de fabricare a produselor locale la care participă elevi sub îndrumarea unui expert, o vizită la un loc de muncă specializat, axat pe tradiţional, cunoaşterea mediului de învăţare al partenerului relevant. Astfel, programul mobilităţii a inclus activităţi practice- Art and woodworking workshops, unde elevii au fost distribuiţi în funcţie de opţiunea exprimată, o vizită la Castelul Kladenský, o excursie la Poděbrady, alta la Fabrica de cristal -Bohemia, cu prezentarea tehnologiei de fabricaţie a produselor din cristal, o vizită la Praga cu ghid local, o vizită de lucru la un laborator de cofetărie şi patiserie, unde s-a realizat un workshop vizând decorarea de turtă dulce, cu activităti practice în diverse etape ale procesului de fabricaţie, şi cu un atelier de realizare de sandwich. Mobilitatea a fost încununată de Festivalul Tradiţiilor, desfăşutat la Casa de cultură Kladno.
La festival, tema Colegiului Economic ”Virgil Madgearu”, Municipiul Ploieşti a fost promovarea costumul tradiţional românesc, toţi membrii echipei, elevi si profesori, au purtat costume tradiţionale. La stand, s-au înmânat pliante şi flyere, la care s-a ataşat un mărţişor reprezentând o ie românească, emblemă pentru specificul naţional. 
În cadrul momentului artistic prezentat pe scenă, elevii au descris una dintre cele mai frumoase şi mai preţioase dintre tradiţiile româneşti şi piesa de vestimentaţie fără vârstă, Ia românească.Toţi membrii echipi au purtat îmbrăcăminte tradiţională românească.
Sursa:Comunicat  Colegiul Economic ”Virgil Madgearu” Ploiesti-Profesor Iulia Dragomir