ISU PRAHOVA.”În perioada 31 martie – 1 aprilie, la nivelul judeţului s-au înregistrat 44 misiuni”
În perioada 31 martie – 1 aprilie, la nivelul judeţului Prahova s-au înregistrat 44 misiuni din care 22 au fost intervenţii în situaţii de urgenţă, 21 cazuri SMURD şi o activitate de îndrumare şi control.
De asemenea, în ultimele 24 de ore, 21 de persoane au primit asistenţă medicală din partea pompierilor care încadrează echipajele de prim-ajutor calificat şi terapie intensivă mobilă. Echipajele de pompieri au acţionat pentru lichidarea a 13 incendii izbucnite la locuinţe şi arderi necontrolate (vegetaţie uscată şi gunoi menajer). Totodată, echipajele de salvatori au asigurat măsurile specifice la 3 accidente rutiere în care au fost implicate 8 autoturisme. În urma incidentelor rutiere un minor a fost transportat la spital pentru investigaţii suplimentare.
De asemenea, echipajele de pompieri militari ale subunităţilor de intervenţie au efectuat 2 misiuni de recunoaştere în teren la secţiile ATI din judeţ, verificând căile de acces la aceste obiective, sursele de alimentare cu apă, reţelele de hidranţi şi alte aspecte de interes operativ.
 
În perioada menţionată, pompierii militari prahoveni au acţionat pentru localizarea şi lichidarea a 11 incendii de vegetaţie uscată şi gunoi menajer produse în localităţile Lipăneşti, Băicoi, Slănic, Jugureni, Teişani, Chiojdeanca, Bărcăneşti, Urlaţi şi Plopu. 
Incendiile au izbucnit, cel mai probabil, din cauza utilizării focului deschis în spaţii deschise fără respectarea normelor de apărare, iar suprafaţa de ardere a fost de aproximativ 60,15 ha.
Misiunea cea mai dificilă, din cauza suprafeţei afectate şi a vântului puternic care dezvolta şi propaga cu repeziciune incendiul a fost în satul Valea Ughiului din localitatea Jugureni, unde incendiul se manifesta pe o suprafaţă de aproximativ 50 ha cu posibilităţi de propagare la locuinţe. 
 
Arderea miriştilor şi a vegetaţiei uscate se poate face doar în cazuri excepţionale atunci când se impune ca o măsură de carantină fitosanititară şi numai după obţinerea acordului de la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi a permisului de lucru cu foc respectând totodată regulile de apărare împotriva incendiilor. În caz contrar, acţiunea reprezintă contravenţie şi se pedepseşte conform legii!
 
Arderea deşeurilor menajere în gospodării este interzisă! 
Substanţele nocive eliberate afectează calitatea aerului şi pot avea repercusiuni grave asupra sănătăţii! Mai mult, când sunt arse deşeuri de plastic, cantitatea de substanţe toxice eliberată în aer este de o mie de ori mai mare decât atunci când sunt arse lemne de foc!
Fii responsabil şi gândeşte-te la sănătatea celor din jur, precum şi la mediul înconjurător! 
NU arde deşeurile menajere sau resturile vegetale de orice provenienţă!
 
Foto ilustrativ