
În perioada 30 – 31 martie, la nivelul judeţului Prahova s-au înregistrat 51 misiuni din care 25 au fost intervenţii în situaţii de urgenţă şi 23 cazuri SMURD.
De asemenea, în ultimele 24 de ore, 23 de persoane au primit asistenţă medicală din partea pompierilor care încadrează echipajele de prim-ajutor calificat şi terapie intensivă mobilă. Echipajele de pompieri au acţionat pentru lichidarea a 18 incendii izbucnite la locuinţe şi arderi necontrolate (vegetaţie uscată şi gunoi menajer). Totodată, echipajele de salvatori au asigurat măsurile specifice la un accident rutier în zona Mercur din municipiul Ploieşti, în care au fost implicate un autobuz cu 3 ocupanţi şi un autoturism. În urma incidentului nu s-au înregistrat victime.
De asemenea, echipajele de pompieri militari ale subunităţilor de intervenţie au efectuat 2 misiuni de recunoaştere în teren la secţiile ATI din judeţ, verificând căile de acces la aceste obiective, sursele de alimentare cu apă, reţelele de hidranţi şi alte aspecte de interes operativ.
În perioada menţionată, pompierii militari prahoveni au acţionat pentru localizarea şi lichidarea a 14 incendii de vegetaţie uscată şi gunoi menajer produse în localităţile Bărcăneşti, Valea Călugărească, Podenii Noi, Brebu, Plopu, Izvoarele, Poienarii Burchii, Comarnic, Secăria, Aluniş, Jugureni, Drajna şi Bălţeşti.
Incendiile au izbucnit, cel mai probabil, din cauza utilizării focului deschis în spaţii deschise fără respectarea normelor de apărare, iar suprafaţa de ardere a fost de aproximativ 442,7 ha.
Misiunile cele mai dificile, din cauza suprafeţelor afectate, a vântului puternic care dezvolta şi propaga cu repeziciune incendiiile, dar şi a drumului inaccesibil autospecialelor au fost în localităţile Valea Călugărească (250 ha) şi Brebu (150 ha) unde incendiile se manifestau pe o suprafaţă de aproximativ 400 ha cu posibilităţi de propagare la locuinţe şi fondul forestier.
Pregătirea terenului din grădină ocupă destul de mult timp, iar uneori igienizarea se face prin incendierea resturilor vegetale şi a gunoaielor. Acest obicei poate fi periculos, mai ales în condiţii de vânt.
Făcut aproape de case, de magazii, de depozite de furaje sau de adăposturile animalelor, focul poate fi scăpat de sub control.
Nu daţi foc vegetaţiei uscate din jurul gospodăriei pentru că flăcările se extind într-un timp foarte scurt şi vă puneţi în pericol, atât viaţa, cât şi bunurile agonisite.
Un bărbat în vârstă de 69 de ani a fost rănit după ce locuinţa acestuia din localitatea Poienarii Burchii a luat foc. Evenimentul s-a produs miercuri, 30 martie în jurul orei 13:33. Imediat dupa producerea evenimentului au fost mobilizate trei autospeciale de stingere, o autospecială de serviciu şi o ambulanţă SMURD.
Bărbatul a încercat să cureţe grădina iar focul s-a extins rapid şi la o parte din locuinţă. Victima a suferit arsuri de gradul II la braţul drept, fiind asistat medical şi predat ulterior unui echipaj de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă.
Flăcările au cuprins acoperişul locuinţei pe o suprafaţă de aproximativ 20 mp.
În continuare, pompierii salvatori rămân mobilizaţi pentru a acţiona cu operativitate în sprijinul semenilor.
Foto ilustrativ