BULETIN INFORMATIV ISU PRAHOVA.30 martie 2022
 
În perioada 29 – 30 martie, s-au înregistrat 53 misiuni din care 26 au fost intervenţii în situaţii de urgenţă 25 cazuri SMURD şi 2 activităţi de îndrumare şi control.
De asemenea, în ultimele 24 de ore, 26 de persoane au primit asistenţă medicală din partea pompierilor care încadrează echipajele de prim-ajutor calificat şi terapie intensivă mobilă,. Echipajele de salvatori au acţionat pentru lichidarea a 18 incendii izbucnite la locuinţe şi arderi necontrolate (vegetaţie uscată şi gunoi menajer) şi au asigurat măsurile specifice la 2 accidente rutiere în municipiul Ploieşti, în urma cărora două persoane a fost transportată de urgenţă la spital. 
 
De asemenea, echipajele de pompieri militari ale subunităţilor de intervenţie au efectuat 2 misiuni de recunoaştere în teren la secţiile ATI din judeţ, verificând căile de acces la aceste obiective, sursele de alimentare cu apă, reţelele de hidranţi şi alte aspecte de interes operativ.
 
În perioada menţionată, pompierii militari prahoveni au acţionat pentru localizarea şi lichidarea a 14 incendii de vegetaţie uscată şi gunoi menajer produse în localităţile Vadu Săpat, Bălţeşti, Călugăreni, Urlaţi, Bucov, Săhăteni, Albeşti Paleologu, Măgurele, Mizil, Podenii Vechi, Măneciu şi Sângeru.
Incendiile au izbucnit, cel mai probabil, din cauza utilizării focului deschis în spaţii deschise fără respectarea normelor de apărare, iar suprafaţa de ardere a fost de aproximativ 78,5 ha.
Misiunile cele mai dificile, din cauza suprafeţelor afectate, a vântului puternic care dezvolta şi propaga cu repeziciune incendiiile, dar şi a drumului inaccesibil autospecialelor au fost în localităţile Vadu Săpat (35 ha) şi Sângeru (30 ha) unde incendiile se manifestau pe o suprafaţă de aproximativ 65 ha cu posibilităţi de propagare la locuinţe şi fondul forestier. 
Pregătirea terenului din grădină ocupă destul de mult timp, iar uneori igienizarea se face prin incendierea resturilor vegetale şi a gunoaielor. Acest obicei poate fi periculos, mai ales în condiţii de vânt. 
 Făcut aproape de case, de magazii, de depozite de furaje sau de adăposturile animalelor, focul poate fi scăpat de sub control. 
 Nu daţi foc vegetaţiei uscate din jurul gospodăriei pentru că flăcările se extind într-un timp foarte scurt şi vă puneţi în pericol, atât viaţa, cât şi bunurile agonisite.
Un incendiu violent a avut loc în miez de noapte la o locuinţă din satul Trestioara, localitatea Vâlcăneşti. Echipajele de pompieri au fost alertate în jurul orei 02.33. La faţa locului s-au deplasat 2 autospeciale de lucru cu apă şi spumă şi o ambulanţă SMURD. La sosirea echipajelor de pompieri la locul evenimentului, incendiul se manifesta în bucătărie şi la 70 mp din podul locuinţei. Incendiul s-a produs cel mai probabil din cauza unui coş de fum amplasat ori neprotejat termic faţă de materiale combustibile.
 
O grenadă defensiva a fost găsită de un cetăţean în timp ce executa săpături pentru amenajarea grădinii. Alarma s-a dat marţi, în jurul orei 14:34 în satul Colceag din localitatea Inoteşti. 
Ulterior, barbatul a alertat echipajele de intervenţie pentru executarea activităţii de asanare a teritoriului, precum şi ridicarea materialului pirotehnic. Cel mai probabil elementul de muniţie provine din  Al Doilea Război Mondial. Acesta a fost depozitat în vederea distrugerii împreună cu alte elemente de muniţie.
În continuare, pompierii salvatori rămân mobilizaţi pentru a acţiona cu operativitate în sprijinul semenilor. 
 
Foto ilustrativ