ISU PRAHOVA.BULETIN INFORMATIV.29 martie 2022

În perioada 28 – 29 martie, s-au înregistrat 61 misiuni din care 42 au fost intervenţii în situaţii de urgenţă şi 19 cazuri SMURD,

De asemenea, în ultimele 24 de ore, 19 persoane au primit asistenţă medicală din partea pompierilor care încadrează echipajele de prim-ajutor calificat şi terapie intensivă mobilă,. Echipajele de salvatori au acţionat pentru lichidarea a 27 de incendii izbucnite la locuinţe şi arderi necontrolate (vegetaţie uscată şi gunoi menajer) şi au asigurat măsurile specifice la 5 accidente rutiere în municipiul Ploieşti şi localităţile Sinaia, Albeşti Paleologu şi Târgşoru Vechi, în urma cărora o persoană a fost transportată de urgenţă la spital.

De asemenea, echipajele de pompieri militari ale subunităţilor de intervenţie au efectuat 2 misiuni de recunoaştere în teren la secţiile ATI din judeţ, verificând căile de acces la aceste obiective, sursele de alimentare cu apă, reţelele de hidranţi şi alte aspecte de interes operativ.

Vremea este din ce în ce mai caldă, iar în această perioadă în multe dintre gospodării munca este în toi.

În perioada menţionată, pompierii militari prahoveni au acţionat pentru localizarea şi lichidarea a 22 incendii de vegetaţie uscată şi gunoi menajer produse în localităţile Vălenii de Munte, Drajna, Predeal Sărari, Filipeştii de Pădure, Gherghiţa, Chiojdeanca, Dumbrava, Strachiojd, Telega, Măgureni, Drajna şi Scorţeni.

Incendiile au izbucnit, cel mai probabil, din cauza utilizării focului deschis în spaţii deschise fără respectarea normelor de apărare, iar suprafaţa de ardere a fost de aproximativ 147,75 ha.

Misiunile cele mai dificile, din cauza suprafeţelor afectate, a vântului puternic care dezvolta şi propaga cu repeziciune incendiiile, dar şi a drumului inaccesibil autospecialelor au fost în localităţile Drajna (47 ha), Predeal Sărari (20 ha) şi Chiojdeanca (40 ha) unde incendiile se manifestau pe o suprafaţă de aproximativ 107 ha cu posibilităţi de propagare la locuinţe şi fondul forestier.

Pregătirea terenului din grădină ocupă destul de mult timp, iar uneori igienizarea se face prin incendierea resturilor vegetale şi a gunoaielor. Acest obicei poate fi periculos, mai ales în condiţii de vânt.

Făcut aproape de case, de magazii, de depozite de furaje sau de adăposturile animalelor, focul poate fi scăpat de sub control.

Nu daţi foc vegetaţiei uscate din jurul gospodăriei pentru că flăcările se extind într-un timp foarte scurt şi vă puneţi în pericol, atât viaţa, cât şi bunurile agonisite.

O locuinţă din localitatea prahoveană Păcureţi s-a făcut scrum în urma unui incendiu violent. Alarma s-a dat luni, 28 martie, în jurul orei 07:12. La faţa locului au fost mobilizate operativ două autospeciale de lucru cu apă şi spumă şi o autospecială de serviciu. La sosirea echipajelor, incendiul se manifesta generalizat la întreaga locuinţă, pe o suprafaţă de aproximativ 150 mp, cu posibilităţi de propagare la celelalte locuinţe aflate în apropiere.

Focul a izbucnit, cel mai probabil, din cauza unui cablu electric defect, neizolat corespunzător sau cu izolaţia deteriorată ca urmare a unei acţiuni mecanice ori fizice.

Un bărbat în vărstă de 53 de ani din localitatea Săhăteni şi-a pierdut viaţa în urma unui incendiu care a cuprins locuinţa acestuia.

Vâlvătaia a cuprins camera în care se afla bărbatul, dar şi acoperisul locuinţei pe o suprafaţă de aproximativ 60 mp.

Pentru gestionarea operativă a evenimentului au fost mobilizate 2 autospeciale de lucru cu apă şi spumă şi o ambulanţă SMURD.

În continuare, pompierii salvatori rămân mobilizaţi pentru a acţiona cu operativitate în sprijinul semenilor. 

 

Foto ilustrativ