BULETIN INFORMATIV ISU PRAHOVA.25 martie 2022

 

În ultimele 48 de ore, pompierii militari prahoveni au acţionat pentru localizarea şi lichidarea a 23 de incendii de vegetaţie uscată, mărăciniş şi lăstăriş în localităţile Apostolache, Drăgăneşti, Măgurele, Păuleşti, Ştefeşti, Breaza, Ceraşu, Teişani, Păuleşti, Cornu, plopu, Urlaţi, Tătaru, Podenii Noi şi Dumbrava.

Cauză probabilă de producere a acestor evenimente o constituie utilizarea focului deschis în spaţii deschise, cetăţenii efectuând igienizarea terenurilor prin arderea vegetaţiei uscate, fără a respecta normele de apărare împotriva incendiilor, iar suprafaţa de ardere a fost de aproximativ 328,6 ha vegetaţie uscată.

Misiunile cele mai dificile, din cauza suprafeţelor afectate, a vântului puternic care dezvolta şi propaga cu repeziciune incendiiile, dar şi a drumului inaccesibil autospecialelor au fost în localităţile Apostolache (150 ha), Păuleşti (30 ha), Tătaru (80 ha) şi Podenii Noi (30 ha) unde incendiile se manifestau pe o suprafaţă de aproximativ 290 ha cu posibilităţi de propagare la locuinţe şi fondul forestier.

O anexă gospodărească a fost cuprinsă de flăcări, joi după-amiază în municipiul Câmpina. Alarma s-a dat în jurul orei 14:15. Imediat, la locul evenimentului au fost mobilizate 3 autospeciale de lucru cu apă şi spumă şi o ambulanţă SMURD. Vâlvătaia se manifesta la mai mulţi baloţi cuprinzând şi două autoturisme. Din flăcările violente au fost salvaţi 11 cai.

Se pare că focul ar fi pornit din cauza unui aparat electric cu improvizaţii sau folosit în alte scopuri.

O familie din localitatea Valea Doftanei a rămas fără acoperiş deasupra capului, după ce un incendiu puternic a mistuit locuinţa acesteia. Evenimentul s-a produs joi seara, în jurul orei 21:30. Imediat, după producerea tragediei pentru gestionarea operativă a situaţiei au fost mobilizate trei autospeciale de lucru cu apă şi spuma şi o ambulanţă SMURD. La sosirea echipajelor de intervenţie, incendiul se manifesta violent şi generalizat la o locuinţă cuprinzând şi o anexă gospodărească pe o suprafaţă de aproximativ 250 mp.

Vâlvătaia a fost declanşată, cel mai probabil, din cauza unui mijloc de încălzire locală nesupravegheat ori supraîncălzit.

50 de tone de fân şi plante furajere au fost mistuite de flăcări aseară, în jurul orei 20:51, în localitatea Iordăcheanu. Trei autospeciale de lucru cu apă şi spumă au acţionat pentru localizarea incendiului şi pentru înlăturarea efectelor negative. Evenimentul s-a produs din cauza folosirii intenţionate a sursei de aprindere.

De asemenea, în ultimele 24 de ore a fost transmis un mesaj de avertizare a populaţiei prin sistemul RO-ALERT, referitor la prezenţa animalelor sălbatice în localitatea Buşteni.

Foto ilustrativ