2022 – suportul inovatiei – investitii nerambursabile europene
Patricia Calota, economist si specialist in strategii in afaceri internationale, cu o experienta profesionala a ultimilor ani in marile centre turistice si economice ale Europei, recent intoarsa in Romania chiar inaintea inceputului pandemiei - ne vorbeste despre activitatea de consultanta si proiecte fonduri nerambursabile europene in care a ales sa se implice si de ce 2022 este punctul cheie in dezvoltarea propriei afaceri.
Totodata ne destainuie si informatiile necesare de inceput pentru cei interesati in acest ajutor primit din partea Uniunii Europene sau a organizatiilor private ce ofera finantari pentru sustinerea cauzelor sociale.
 
Dupa istoria ultimilor 2 ani pot spune ca in ciuda tuturor schimbarilor si piedicilor intalnite pana in momentul actual, suntem la inceputul perioadei de expansiune si dezvoltare atat prin asigurarea continuitatii businessului propriu pentru urmatorii minim 3 ani prin investitii din fonduri nerambursabile cat si prin ‚know how-ul” lectiilor de succes intalnite in societati mult mai prospere decat nivelul actual romanesc, astfel participand activ si in dezvoltarea sigurantei noastre sociale.
 
Avand norocul unei frumoase experiente a ultimilor ani de a trai si lucra intr-un sistem international sanatos si incornjurata de oameni fericiti, am revenit in Romania plina de speranta, pasiune si devotamentul muncii mele in a oferi suport tuturor celor ce cauta si ei sa-si extinda orizonturile profesionale si mai ales financiare, chiar in Romania.
 
Ce e important in viata oricarui antreprenor acum este sa stie cum sa-si cladeasca o echipa puternica, alaturi de ce oameni (experti si vizionari) ar trebui sa se alature astfel incat oricare ar fi activitea lui sa fie una de succes.
Din fericire, orice antreprenor poate sa-si inceapa linistit planul de afacere daca isi are alaturi parteneri din domeniul juridic si financiar.
 
Am observat de-a lungul timpului din discutiile purtate pe aceasta tema ca unii isi pun piedici singuri lovindu-se de frica nestiintei sau a nepregatirii in domeniul administrarii afacerii si a planurilor financiare.
Frica este de inteles, insa noi atat ca societate cat si ca indivizi trebuie sa invatam sa lucram impreuna si catre acelasi scop final pentru a putea progresa, fiind o activitate deja banala in majoritatea statelor si institutiilor europene dezvoltate si nu numai.
Teama de a nu reusi in tot ce ai nevoie pentru afacerea ta este nevoie a fi lasata in urma, iar focusul trebuie mentinut pe a construi ideile impreuna avand toate informatiile si oportunitatile bine definite si intelese.
Astfel, m-am refocusat pe activitatea de consultanta pe proiecte financiare si sunt de-a dreptul incantata de programa liniilor de finantare pe anul acesta comparativ cu anii trecuti. 
Acum este momentul in care se poate alege finantarea si proiectul cel mai potrivit pentru a cere sustinerea financiara de care avem mare nevoie, in special pe zona rurala dar nu numai, participand activ la dezvoltarea si innovarea din Romania.
 
In acest moment sunt deja deschise trei lunii de finantare nerambursabile europene:
Innotech Student - dedicat studentilor (universitar min anul 2, masterat, doctorat) care incep acum o afacere se oferta intre 40.000 – 100.000 euro  / in functie de numar de locuri de munca nou create;
Start up Nation III – orientat catre noi antreprenori, 40.000 euro;
Statup Neets - dedicat persoanelor pana in 29 ani, din provincie, fara lor de munca, ce nu urmeaza nici o forma de invatamant (inregistrati la Oficiul pentru Forta de Munca a zonei de care apartine), 25.000 euro.
 
Urmeaza in curand si deschiderea programelor de Digitalizare IMM, Microindustrializare 2022, Comert-Servicii 2022 si Internationalizare, ce toate ofera posibilitatea unei finantari de pana la 100.000 euro.
 
In timp ce aceasta suma poate fi utilizata pe o perioada surta cat si pana la 5 ani, planul de investitie se poate reface la terminarea proiectului si a se aplica din nou pt o refinantare ulterioare pe alta arie de interese si obiective.
 
Sfatul cel mai potrivit catre toti antreprenorii din Ro si mai ales expertii financiari parteneri este sa puncteze pe reconectarea dintre ei chiar si in spatiul virtual placut de lucru si sa verifice la ce nivel sunt si daca au nevoie de o astfel de finantare in atingerea obiectivelor pe urmatoarea perioada.
Este de recomandat sa se aplice pentru oricare varianta de finantare se incadreaza si ii e de interes, fara a mai rata oportunitatile de anul acesta.
 
Studentii sunt cei mai favorizati in 2022, putand aplica pentru finantare de pana la 100.000 euro fara capital propriu.
In programul Start up Nation, accesarea a pana la 40.000 euro, este nevoie de un capital minim de 15% (respectiv 6000 euro), iar cei ce detin brevete/cercetare sunt printre primii castigatori.
 
Pentru cei ce doresc sa lucram impreuna, imi pot scrie pe adresa officepatriciac@gmail.com sau ma pot contacta pe profilul de linkedin unde vom stabili data primei discutii cat si toti pasii de inceput pana la finalizarea implementarii proiectului.
 
Va urez mult succes in acest nou an promitator si sa ne auzim cu bine si vesti excelente in continuare!