Comisariatul Regional pentru Protectia Consumatorilor Regiunea Sud Muntenia a verificat  26 operatori economici.Amenzi de peste 500 000 lei
 
In data de 23.02.2022 comisarii din cadrul  Comisariatului Regional pentru Protectia Consumatorilor Regiunea Sud Muntenia sub coordonarea dlui Presedinte ANPC Horia Miron Constantinescu si a dlui Director General al  Directiei  de  Control si Supraveghere Piata ANPC Paul Anghel au desfasurat actiuni de control pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind protectia consumatorilor  in unitati de alimentatie publica, supermarketuri  si piete agroalimentare de pe raza municipiului Ploiesti. 
Cu aceasta ocazie au fost verificati 26 operatori economici aplicandu-se sanctiuni contraventionale in valoare totala de 572.000 lei si 10 avertismente. 
Au fost dispuse masurile de oprire definitiva de la comercializare si retragerea din circuitul consumului uman pentru 1240 kg produse alimentare in valoare totala de 28.055 lei  si oprirea temporara pana la remedierea deficientelor pentru 470 kg produse in valoare totala de 7.882 lei. Totodata, s-au dispus 21 masuri complementare de oprire temporara a activitatii si prestarii serviciilor pana la remedierea deficientelor si doua propuneri de incetare a practicii comerciale incorecte, in conformitate cu prevederile legii 363/2007. 
Deficiente constatate:
In unitatile de alimentatie publica: 
-vitrine frigorifice ruginite, neconforme din punct de vedere al gradului de uzura, urme grosiere de praf, strat gros de gheata, cu depuneri de resturi alimentare, chedere murdare, neigienizate si cu portiuni in care vopseaua era exfoliata;
-produse portionate, ce urmau a fi introduse ca ingredient in prepararea mancarurilor fara elemente privind incadrarea in data limita de consum;
-produse din carne si peste la care s-a schimbat starea termica initiala, acestea fiind receptionate ca produse refrigerate si pastrate in conditii de congelare; 
-nerespectarea conditiilor de pastrare a preparatelor culinare (minim +60 grade Celsius), acestea fiind pastrate in spatiile frigorifice (carne fiarta, paste fainoase);
-ustensile, vase de bucatarie deteriorate, uzate, paviment degradat cu excavatii, sita – plasa geam pentru protectia insectelor rupta si murdara;
-in lista meniu nu se informau in mod corect consumatorii asupra ingredientelor ce intrau in componenta preparatelor culinare.
In supermarketurile verificate:
-in zona de produse refrigerate vitrinele de expunere nu erau igienizate corespunzator, prezentand resturi alimentare, praf, rugina si vopsea exfoliata in spatiul de depozitare al produselor;
-produsele aflate la comercializare pe masa de prezentare (pescarie) erau expuse la temperatura de +4 Grade Celsius fata de 0-2 grade, temperatura indicata de producator;
-in zona gastro preparatele culinare aflate pe masa calda nu respectau temperatura de pastrare de minim +60 grade Celsius;
-vitrine frigorifice cu prezenta de vopsea exfoliata in spatiul de depozitare al produselor;
-produse cu data durabilitatii minimale depasita si produse congelate care prezentau arsuri de gheata;
-produse cu pretul diferit intre raft si casa de marcat, precum si produse fara pret afisat;
-legume si fructe depreciate calitativ, deshidratate, necalibrate.
In standurile de comercializare a carnii si a  preparatelor din carne:
-vitrine frigorifice cu zone neigienizate si urme de rugina, chedere cu urme de resturi alimentare, butuc de lemn degradat cu urme de grasime solidificata, neinscriptionarea datei limita de consum pentru  piesele transate, gratar cu resturi de produse, grasime si sange, paviment neigienizat;
In zona de comercializare peste: 
-vitrine ruginite, neigienizate, cu exces de gheata, chedere rupte, fara inchidere etansa, ustensile empirice de curatare, mesele de expunere insuficient igienizate, cu reziduuri in chedere, agregate frigorifice ruginite;
-masina de gheata care prezenta urme de depuneri de calcar si neigienizata;
-salata de icre cu termen de deschidere nespecificat;
- nerespectarea temperaturii de expunere la macrou afumat;
- diferite tipuri de peste cu aspect flasc, culoarea branhiilor modificata, carnea se desprindea usor de pe oase;
- produse expuse la comercializare acoperite cu gheata insuficienta, sau la care nu se respecta temperatura de depozitare indicata de producator;
 
Sursa:Omunicat Comisariatul Regional pentru Protectia Consumatorilor Regiunea Sud Muntenia