Producătorii din domeniul agroalimentar din Republica Moldova, impresionaţi de experienţa de clusterizare din România
În perioada 20 – 21 ianuarie 2022, o delegaţie de producători din Republica Moldova a vizitat facilităţi de producţie, comercializare din domeniile agroalimentar, turism, engineering şi cercetare din judeţul Prahova. Vizita a fost organizată în comun de UNDP - Programul EU4Moldova, cu sprijinul Enterprise Europe Network, Asociaţia Clusterelor din România,  InPulse Partner, asociaţia Inter Bio şi clusterul Bio Concept Valea Prahovei, care pe lângă fermieri cuprinde şi Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti şi Universitatea Spiru Haret din Bucureşti.
Pe lângă prezentarea facilităţilor de cercetare făcută de către Facultatea de Ştiinţe Economice, Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti şi USH Pro Business, delegaţia a vizitat şi facilităţi ale producătorilor din clusterul Bio Concept Valea Prahovei, precum şi Cris Tim şi Casa Timiş. De asemenea, au avut întâlniri cu conducerea clusterului Danube Engineering Hub şi membri ai consorţiilor de clustere Inter Bio (agricultură ecologică) cât şi Wallachia Hub – consorţiul regional pentru Sud-Muntenia.
Delegaţia a avut aprecieri pozitive cu privire la modul în care s-a dezvoltat şi evoluat clusterul Bio Concept Valea Prahovei, precum şi calitatea cooperării între clusterele regionale şi cele tematice. Urmare vizitei la UPG Ploieşti, Facultatea de Ştiinţe Economice, au apreciat implicarea mediului academic în dezvoltarea de clustere.
În cadrul vizitei un moment de vârf care a lăsat o puternică impresie delegaţiei l-a constituit vizita la fabrica de produse lactate Mugura şi complexul agro-turistic Casa Timiş unde au avut prilejul să aibă discuţii cu domnul Radu Timiş, unul dintre cele mai mari branduri ale oamenilor de afaceri din România.
Un accent deosebit s-a pus pe avantajele agriculturii ecologice prezentate de domnul Costin Lianu, preşedinte Inter Bio, doamna Teodora Aldescu preşedinte asociaţia Proecologic Sitem şi domnul Lucian Neacşu, director general al companiei Senator Wines. Acesta din urmă a expus etapele practice de trecere de la convenţional la ecologic în domeniul vini-viticol cu prezentarea unor vinuri ecologice de excepţie.
Credem că această vizită pune bazele unei colaborări inter-clustere care vor întări relaţiile economice cu vecinii noştri din Republica Moldova, a declarat Costin Lianu, preşedinte Inter Bio şi director general USH Pro Business, Bucureşti.
Partea experienţei pozitive a clusterului Bio Concept Valea Prahovei a trezit un interes deosebit colegilor noştri din Republica Moldova. Avem posibilitatea să transmitem expertiza noastră din acest domeniu desfăşurată prin Centrul de Afaceri de Export Ploieşti, a declarat prof. univ. dr. Rădulescu Irina Gabriela, decan Facultatea de Ştiinţe Economice, UPG Ploieşti şi   vicepreşedinte Asociaţia Centrelor de Afaceri de Export.
Ideea specializării inteligente între clustere regionale, a digitalizării în agricultură va avea ecou în rândul participanţilor. Suntem deschişi la cooperarea cu consorţiul Wallachia Hub care a pus bazele singurului centrului digital de inovare din regiunea Sud-Muntenia, a declarat Costin Trandafir, preşedintele Wallachia eHub.
Am însoţit întreaga delegaţie în vizita ei atât la Iaşi, cât şi la Ploieşti remarcând că, în judeţul Prahova, mişcarea de clustere din România este extrem de dinamică putând fi un exemplu demn de urmat pentru colegii noştri din Republica Moldova, a declarat Daniel Coşniţă, preşedinte asociaţia Clustero.
Sursa:Comunicat de presa Facultatea de Stiinte Economice - UPG Ploiesti