Efectivele Ministerului Afacerilor Interne sunt la datorie, în perioada 21-24 ianuarie
În aceste zile, aproximativ 27.000 de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră, pompieri şi piloţi ai MAI sunt pregătiţi să intervină pentru menţinerea ordinii publice, prevenirea faptelor antisociale şi sprijinirea comunităţilor în cazul unor situaţii de urgenţă.
 
Efectivele Poliţiei şi Jandarmeriei vor fi prezente în zonele aglomerate: centre comerciale, pieţe, zonele organizate pentru vânzarea produselor tradiţionale, precum şi în staţiunile montane.
 
Pentru prevenirea accidentelor rutiere şi fluidizarea traficului, pe drumurile publice vor fi în teren peste 1.500 de poliţişti rutieri cu 250 aparate radar. Misiunile acestora vor fi sprijinite de piloţii Inspectoratului General de Aviaţie al MAI, care vor asigura supravegherea aeriană a traficului rutier pe cele mai tranzitate rute din ţară. 
 
Totodată, peste 9.000 de poliţiştii vor acţiona în sistem integrat, împreună cu Jandarmeria Română şi cu celelalte instituţii ale statului cu atribuţii pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice şi respectarea măsurilor de sănătate publică.
 
Pompierii vor fi şi ei la datorie în aceste zile, pregătiţi să acţioneze pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă, stingerea incendiilor şi salvarea persoanelor din medii ostile vieţii. 
 
Pentru toate aceste misiuni, vor fi mobilizaţi, zilnic, peste 5.000 de pompieri, care vor încadra peste 1.200 mijloace tehnice specifice.
 
La nivelul Poliţiei de Frontieră au fost dispuse măsuri pentru fluidizarea traficului prin punctele de trecere a frontierei, precum şi pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii transfrontaliere în zona de competenţă. Astfel, la nivelul întregii ţări, activităţile de supraveghere şi control vor fi asigurate zilnic de aproximativ 4.000 de poliţişti de frontieră. 
 
Având în vedere numărul în creştere al cazurilor de COVID-19, facem un nou apel către cetăţeni să respecte măsurile de protecţie sanitară pentru a limita răspândirea virusului SARS-CoV-2. 
 
Înainte de a pleca de acasă, recomandăm conducătorilor auto să se informeze cu privire  la condiţiile de drum şi meteorologice. 
 
Mai multe informaţii privind măsurile preventive în cazul unor situaţii de risc pot fi vizualizate accesând aplicaţia DSU şi platforma www.fiipregatit.ro.
De asemenea, este important ca cei care tranzitează frontiera naţională în această perioadă  să ştie că au la dispoziţie aplicaţia Trafic on-line, disponibilă pe pagina de internet a Poliţiei de Frontieră – www.politiadefrontiera.ro, în care sunt actualizaţi, în timp real, timpii de aşteptare din fiecare punct de trecere a frontierei. Recomandăm de asemenea ca atunci când îşi fac planuri de călătorie  să se informeze cu privire la condiţiile de intrare în statele de destinaţie şi în cele tranzitate.  
Angajaţii structurilor MAI rămân mobilizaţi pentru intervenţia optimă la solicitările cetăţenilor.
 
 Evoluţia situaţiei din teren va fi monitorizată de Centrul National de Conducere Integrată al MAI pentru dispunerea măsurilor imediate care să asigure eficientizarea misiunilor de răspuns.
 
Sursa:IPJ Prahova