Corina Popa, din Ploieşti, a fondat prima „Şcoală de gramatică“ virtuală, în greşelile sunt explicate în versuri


17 ianuarie 2022

Corina Popa, din Ploieşti, a fondat prima „Şcoală de gramatică“ virtuală, în greşelile sunt explicate în versuri

Corina Popa este una dintre persoanele care te corectează în cel mai prietenos mod. În rime, fie haioase, fie cu tâlc, postate pe pagina de facebook „Şcoala de gramatică“, îţi explică formele corecte ale exprimării în limba română. Încearcă să le explice tuturor celor cu care intră în contact faptul că modul de exprimare în limba maternă este principala carte de vizită. În permanenţă cu zâmbetul pe buze, cu proiecte dinamice, provocatoare, cu o echipă care îi împărtăşeşte crezul de a (re)educa societatea în baza adevăratelor valori, Corina Popa a reuşit să devină cea mai cunoscută „profă’“ de gramatică în mediul virtual. Postările ploieştencei sunt distribuite inclusiv de celebrităţi, cum ar fi actorul Victor Rebengiuc.

Corina Popa este originară din Ploieşti, absolventă a Colegiului Naţional Pedagogic „Regina Maria“, doctor în Lingvistică şi doctorand în Studii culturale (Centrul de Excelenţă în Studiul Imaginii, Universitatea din Bucureşti). Însă, în rândul românilor, Corina Popa avea să devină cunoscută prin prisma „Şcolii de gramatică“, un proiect care a prins viaţă în 2019, adresându-se tuturor celor care doresc să comunice (mai) bine şi să transmită mai departe preocuparea pentru calitatea exprimării în limba română.

„Modul în care se exprimă o societate reflectă, categoric, gradul său de educaţie. Problema nu se rezumă însă la clasica presupoziţie conform căreia şcoala nu-şi învaţă elevii să se exprime corect gramatical. Într-un scenariu ideal, al şcolii care îşi face datoria de a forma fără cusur capacitatea de exprimare corectă în limba maternă, întreg demersul trebuie dublat de o gândire clară şi logică pe măsură. Lucrurile pe care le poţi exprima clar şi corect sunt dovada faptului că te poţi raporta clar şi corect la lucrurile despre care vorbeşti. Să utilizezi limba nu doar ca pe un instrument de comunicare, ci şi de cunoaştere. Dacă nu poţi stăpâni limbajul, limbajul ajunge să te stăpânească. Să devii incoerent (…) Cred că o pastilă de gramatică şi de gândire critică pe zi, asociată unui regim de citit sănătos influenţează în mod decisiv nivelul de educaţie al unei societăţi”, este motivul Corinei Popa care a dorit să fie parte din schimbare.

Ideea i-a venit pe când se afla în Spania, unde a fost bursieră a Universităţii Complutense din Madrid, şi unde a cunoscut-o pe cea care avea să-i devină mentor, Iuliana Botezan, pe care o descrie ca fiind „un profesor din viitor“. Aici a văzut cât de mult prinde „aripi“ un om pe care îl tratezi cu respect, îl girezi cu încredere, îl abordezi cu răbdare şi îi explici ceea ce vrei să înţeleagă simplu, coerent, cu exemple clare. Prin urmare, ghidată de o astfel de experienţă, Corina s-a întors în România pentru a fi parte din schimbarea de care educaţia noastră are nevoie şi şi-a transpus cercetările din neurolingvistică într-un program educaţional gratuit, oferit de Centrul „InterEDU” liceenilor din Ploieşti.

Un proiect educaţional inedit
În 2019, fonda „Şcoala de gramatică”, proiect care s-a axat din start pe trei paliere, având o latură educaţională, una socială, iar una de implicare civică în mediul online, acolo unde mulţi dintre noi comunicăm mai mult şi mai des decât reuşim s-o facem faţă-n faţă.

În ceea ce priveşte aspectul educaţional, Şcoala de gramatică are în desfăşurare trei tipuri de cursuri pentru elevii cu vârste între 9 şi 18 ani, în cadrul cărora gramatica este predată interactiv ca o ştiinţă a conexiunilor. Fiecare curs are la bază o metodă didactică proprie, bazată pe interdisciplinaritate şi pe dezvoltarea sinelui prin limbaj. Cel mai apreciat curs – dezvoltarea limbajului verbal, paraverbal şi nonverbal – prin gramatică, muzică şi prin actorie a fost cel care a avut „priză“ în cele mai multe oraşe ale ţării, inclusiv Ploieşti.

Componenta socială a mizat pe organizarea unor ateliere gratuite pentru conştientizarea beneficiilor exprimării corecte, cursuri pentru părinţi şi pentru vloggeri/ bloggeri, cei care sunt principalele modele pentru copii. Proiectul a inclus şi finanţarea primului Centru de educaţie remedială pentru elevii în situaţii de corigenţă la limba şi literatura română, fără posibilitatea materială de a accede la pregătiri suplimentare.

Dar cea mai cunoscută componentă a acestei Şcoli este cea virtuală. Aici găsim materiale cât mai accesibile şi mai amuzante cu ajutorul cărora este trezit gustul pentru exprimarea corectă. Cum bunele practici lingvistice au devenit o raritate în spaţiul public românesc şi în mediul online, pagina de Facebook a „Şcolii de gramatică“ vine cu postări amuzante, prin care sunt semnalate cele mai frecvente greşeli din limba română. De asemenea sunt prezentate şi modificările survenite şi acceptate în comunicarea noastră. Până în prezent, 90 000 de oameni s-au alăturat paginii şi duc mai departe mesajele gramaticale ale Şcolii.
Versurile Corinei sunt un amestec de ani întregi de lectură, de pasiune, de talent, de atenţie la tendinţele comunicării şi de adaptare a mesajului astfel încât să fie unul pe înţelesul tuturor. „Îmi fixez o temă, ţin cont şi de cerinţele persoanelor care au nedumeriri în privinţa unor forme gramaticale şi mă las pradă inspiraţiei de moment. Au fost situaţii în care am primit întrebări suplimentare, iar dacă le răspunzi simplu, cu calm, cu prietenie, oamenii înţeleg“, ne-a spus interlocutoarea noastră.

Dacă pandemia a dat peste cap anumite proiecte, Corina Popa s-a reinventat şi împreună cu o echipă de oameni dedicaţi exprimării clare, corecte, promovării culturii şi valorilor, au iniţiat GramMania, dar şi „La Ploieşti, corect vorbeşti!“. Primul amintit este un festival-concurs de gramatică pentru elevi, un proiect de educaţie care îi invită pe copiii şi pe tinerii din diaspora la realizarea unor ştiri, a unor postări creative şi amuzante şi a unor texte originale, toate având în comun vorbirea corectă a limbii române. La concurs, se pot înscrie copiii şi tinerii cu vârste între 7 şi 19 ani care locuiesc în afara graniţelor României, iubitori ai limbii române. Detalii au pe pagina: https://scoaladegramatica.ro/grammania/
Cel de-al doilea a luat naştere în 2020, marcând Ziua Limbii Române (31 august) printr-o iniţiativă unică la nivel naţional. Timp de o lună, în mijloacele de transport în comun şi în principalele instituţii ale municipiului, ploieştenii s-au putut bucura de o serie de reguli de exprimare corectă transpuse în glume şi în versuri scrise de Corina Popa. Evenimentul a fost marcat la Teatrul „Toma Caragiu“ şi prin lansarea a două volume din „Jurnalul călătoriei lui Gramolino, COOLegere de gramatică”. De asemenea, cursurile de comunicare şi gramatică pot fi consultate şi online: https://cuvinteromanesti.ro/gramatica-si-comunicare/

Unde ne-am „pierdut“ gramatica?
Astfel de situaţii nasc, inevitabil, întrebări de ce s-a ajuns aici, de ce este „faultată“ atât de des limba maternă? Corina Popa este de părere că este necesară o investiţie mult mai în serioasă în pregătirea profesorilor, dar, mai ales, în conştientizarea importanţei exprimării corecte. „Nu trebuie să fim lingvişti ca să vorbim corect, aşa cum nu trebuie să fim medici ca să ne îngrijim de sănătatea noastră“, este de părere Corina. Importante sunt şi modelele promovate, motiv pentru care ploieşteanca insistă, ori de câte ori este invitată a vreunei emisiuni, ca în spaţiul public să avem parte de oameni instruiţi, cu un anumit bagaj cultural, care vorbesc corect şi de la care avem ce învăţa.
Ea însăşi este o persoană care nu lasă o zi să treacă fără a studia.

Deja cunoscută pentru cunoştinţele riguroase, Corina este privită de multe ori cu reticenţă de către cei care vor să-i expună câte ceva. O amuză situaţia şi spune că, oricât de apropiaţi i-ar fi, nu şi-ar permite să-i apostrofeze pentru potenţialele greşeli, ci doar să le sugereze forma corectă. Inclusiv cu părinţii ei a recurs la astfel de situaţii, iar în prezent susţine că nu mai este cazul să „intervină“.

Când nu se ocupă de „matematica limbii“ la „Şcoala de gramatică“, pe Corina o găsim la Administraţia Prezidenţială, unde este consilier la Departamentul Educaţie şi Cercetare. În timpul liber, citeşte, călătoreşte sau merge la teatru. Nu ar pierde, sub nicio formă, vreo piesă în care joacă Oana Pellea sau Victor Rebengiuc. De altfel, aprecierea este reciprocă, multe dintre postările Corinei fiind distribuite şi de către marile personalităţi.

Sursa foto: arhiva personală Corina Popa

Sursa:CJ Prahova


Corina Popa, din Ploieşti, a fondat prima „Şcoală de gramatică“ virtuală, în greşelile sunt explicate în versuri

Corina Popa, din Ploieşti, a fondat prima „Şcoală de gramatică“ virtuală, în greşelile sunt explicate în versuri

Corina Popa, din Ploieşti, a fondat prima „Şcoală de gramatică“ virtuală, în greşelile sunt explicate în versuri

Corina Popa, din Ploieşti, a fondat prima „Şcoală de gramatică“ virtuală, în greşelile sunt explicate în versuri

Corina Popa, din Ploieşti, a fondat prima „Şcoală de gramatică“ virtuală, în greşelile sunt explicate în versuri

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating
(85 vizualizări)

Tags:
corina popa
gramatica
ploiesti
actualitate
profesoara
scoala
versuri
Adăugaţi un comentariu:
Din aceeaşi categorie:

Responsive website newspaper by eng. Constantin Ianc