IJP PRAHOVA.BULETIN INFORMATIV.15 ianuarie 2022
Bărbat reţinut de poliţişti după ce a săvârşit mai multe infracţiuni
 
La data de 14 ianuarie a.c.,  în jurul orei 21.40, poliţiştii Secţiei nr.2 de poliţie Ploieşti au fost sesizaţi prin apel 112, de către un bărbat din municipiul Ploieşti, cu privire la faptul că ar fi fost agresat în trafic şi ameninţat cu acte de violenţă, de un bărbat, acesta spargându-i şi parbrizul autoturismului. 
În baza sesizării s-a constituit echipa operativă, identificând apelantul, care a declarat faptul că în timp ce se deplasa cu autoturismul în parcarea unui bloc, în momentul când ar fi parcat, lângă acesta s-ar fi apropiat un alt autoturism, din care a coborât un alt bărbat şi ar fi început să-i adreseze acestuia injurii după care l-ar fi ameninţat cu un obiect tăietor-înţepător, dar întrucât apelantul s-a ferit, acesta a lovit parbrizul cu mânerul obiectului, spărgându-l după care provocând distrugeri şi la geamul lateral stânga.
În urma verificărilor efectuate în zonă, poliţiştii au depistat autoturismul în cauză, care se deplasa în parcare cu viteză redusă, iar în urma controlului acestuia a fost identificat la volan, un bărbat în vârstă de 34 de ani, din municipiul Ploieşti. 
Întrucât bărbatul de 34 de ani, emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest care a indicat valoarea de 0,68 mg/l alcool pur în aerul expirat, ulterior fiind condus la o unitate medicală în vederea recoltării de mostre biologice de sânge. 
În urma verificării în bazele de date a rezultat faptul că bărbatul nu deţine permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
În urma administrării materialului probator, faţă de bărbat s-a luat măsura reţinerii pentru 24 de ore, urmând ca în cursul zilei astăzi să fie prezentat procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti, cu propunere de luare a unei alte măsuri preventive.
În cauză a fost deschis dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de lovire sau alte violenţe, distrugere, tulburarea ordinii şi liniştii publice, conducerea unui vehicul fără permis de conducere şi conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.
Tânăr depistat la volan, sub influenţa băuturilor alcoolice
 
La data de 15 ianuarie a.c., în jurul orei  00:10 poliţiştii din cadrul Biroului Rutier Ploieşti,  în timp ce se aflau în exercitarea atribuţiunilor de serviciu în municipiu au oprit pentru control un autoturism, care circula pe Şoseaua Nordului, din direcţia Bulevardului Republicii către strada Cameliei. 
Întrucât tânărul de 26 de ani emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat valoarea de 0,73 mg/l alcool pur în aerul expirat, ulterior fiind condus la o unitate medicală în vederea recoltării de mostre biologice de sânge. 
În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice, sub influenţa băuturilor alcoolice.
 
Dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de conducere a unui vehicul fără permis de conducere şi  conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului 
 
În cursul nopţii trecute, în jurul orei 01.00, poiţiştii Secţiei de poliţie rurală Valea Călugărească au fost sesizaţi prin apel 112, de către un bărbat, cu privire la faptul că se află pe raza comunei Albeşti Paleologu, la volanul autoturismului său deşi nu deţine permis de conducere şi a consumat băuturi alcoolice. 
În baza sesizării, poliţiştii s-au deplasat la faţa locului, unde l-au identificat pe apelant, care a declarat verbal că s-a despărţit de soţia sa în urmă cu câteva zile, iar în data de 14 ianuarie a.c., în jurul orei 17.30 s-a deplasat la fostul domiciliu, pentru a-şi lua actele şi cheia maşinii deoarece era înmatriculată pe numele său.
În urma unor divergenţe avute cu soţia sa a mers la domiciliul unui prieten unde a consumat băuturi alcoolice, după care s-a urcat la volanul autoturismului, deplasându-se până la marginea satului, unde a conştientizat faptul că a greşit, moment în care a solicitat intervenţia poliţiei, pentru a-l împiedica să facă ceva mai grav.
Întrucât conducătorul auto, în vârstă de 40 de ani emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest, acesta indicând o valoare de 0,88 mg/l alcool pur în aerul expirat, ulterior fiind condus la o unitate medicală în vederea recoltării de mostre biologice de sânge. 
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducere a unui vehicul fără permis de conducere şi  conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.
 
Acţiune a poliţiştilor din cadrul Poliţiei Municipiului Ploieşti
 
La data de 14 ianuarie a.c., între orele 18:00 - 20:00, poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Ploieşti au desfăşurat o acţiune pe linia verificării respectării măsurilor dispuse în contextul pandemiei virusului SarsCov 2, prevenirea şi aplanarea stărilor conflictuale dar şi descurajarea elementelor infracţionale şi combaterea fenomenelor cu impact stradal. 
În cadrul acţiunii, peste 40 de poliţişti au legitimat 173 de persoane şi au controlat peste 20 de autoturisme.
Au aplicat 34 de sancţiuni contravenţionale, din care:
14 conform Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
11 conform Legii 61/1991 privind sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.
 9 conform OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.
Valoarea sancţiunilor aplicate fiind de 5.380 de lei.
 
Exemple:
 
1.În jurul orei 18.20, în interiorul unei case de pariuri, din Municipiul Ploieşti a fost depistată o femeie în vârstă de 39 de ani, care ar fi prezentat la intrarea în unitate, certificatul QR al altei persoane.
În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals în declaraţii.
2.Cu ocazia controlului efectuat la o societate comercială, situată în zona centrală a Municipiului Ploieşti, poliţiştii au constatat faptul că, personalul specializat nu ar fi fiscalizat sumele de bani provenite din încasări, în urma comercializării mărfurilor şi nu ar fi înmânat bon fiscal clienţilor.
În cauză, s-a luat măsura sancţionării contravenţionale conform OUG. 28/1999, privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, cu amendă în valoare de 1.500 lei şi s-a dispus totodată confiscarea sumei de 76 de lei.
 
Foto ilustrativ