Dana Lica, unul dintre profesorii geniali ai României. De peste trei decenii „antrenează“ campioni ai Informaticii
Dana Lica, unul dintre profesorii geniali ai României. De peste trei decenii „antrenează“ campioni ai Informaticii, zeci dintre ei fiind admişi la Cambridge şi Oxford 
Iubeşte copiii şi este extrem de pasionată de meseria pe care şi-a ales-o: profesor de Informatică. Şi se vede! Numele Danei Lica este auzit peste tot în lume. Nu există concurs internaţional de profil unde să nu fie evocată, universitate de prestigiu unde să nu aibă un student sau absolvent ori mare companie IT unde să nu lucreze un fost elev. Iar Universitatea Cambridge este unul dintre exemplele în acest sens, locul unde, în ultimii 12 ani, 17 elevi ai Colegiului Naţional „I.L. Caragiale" din Ploieşti, pregătiţi de Dana Lica, s-au numărat pe listele admişilor. Li se adaugă şi cei care au reuşit la Oxford, Bremen şi alte instituţii de elită.
Daniela Lica a intrat în Învăţământ în urmă cu aproape 33 de ani, iar de vreo 27 predă Informatica la C.N.I.L.C. din Ploieşti. Pentru că şi-a dorit să facă mai mult decât programa şcolară, dar şi pentru că a găsit un „aluat“ bun de modelat în mulţi dintre elevii săi, profesoara a creat un centru judeţean de excelenţă, unde copiii din clasele de gimnaziu şi liceu învaţă să programeze.  
Nu trece an fără ca discipolii săi să nu aibă rezultate deosebite atât la concursurile naţionale, cât şi internaţionale. Dacă în rândul olimpicilor naţionali a pierdut numărul reuşitelor, în privinţa medaliaţilor internaţionali, numărul medaliilor se ridică la 89.
„Să atingem suta, anu’ ăsta! N-ar fi rău“, a spus zâmbind, în timp ce se uita peste rezultatele care au apărut chiar şi în aceşti ani pandemici.
O perioadă care a fost resimţită chiar şi de către pasionaţii calculatoarelor. Le-au lipsit interacţiunea directă, emoţiile, mişcarea...
Prima reuşită internaţională a fost cea de la Balcaniadă, în 1996. Şi tot la Balcaniada de Informatică, dar în 2019, Dana Lica reuşea să marcheze o premieră pentru România cu eleva sa, Alexa Tudose, singura fată medaliată cu aur în istoria acestei competiţii. „Atunci când văd că fetele se impun în domeniul Informaticii şi, mai ales, la nivelul la care a reuşit Alexa, pentru mine este mai mult decât un răsfăţ.
Astăzi este studentă la Oxford. Alexa va reuşi în ceea ce-şi propune pentru că munceşte foarte mult şi are o ambiţie uriaşă. Atunci când îşi fixează un ţel, pentru ea nu există «nu se poate»“, ne-a declarat Dana Lica.Tuturor elevilor pe care-i pregăteşte, „antrenorul“ de genii le recomandă să-şi stabilească o ţintă.
Altfel nu vor şti pentru ce muncesc şi cum să-şi organizeze activitatea, dar, totodată, le explică faptul că eşecul face parte din viaţă, iar omul învaţă cel mai bine din greşeală. 
La Centrul Judeţean de Excelenţă nu există concurenţă, ci echipă. Îi învaţă pe elevi că lor trebuie să-şi demonstreze că sunt cei mai buni, iar competiţia trebuie să fie cu ei înşişi. Spiritul de echipă şi prieteniile care se încheagă în laboratorul de Informatică de la „Caragiale“ trec de graniţele timpului şi ale ţărilor unde ajung/au ajuns „copiii“ Danei Lica
Centrul de Excelenţă, o „pepinieră“ de specialişti
Deţine, totodată, şi un palmares record în învăţământul prahovean.
În ultimii zece ani se află în spatele a 17 elevi care au fost admişi pe lista uneia dintre cele mai râvnite universităţi din lume: Cambridge.
Pentru fiecare dintre ei, Dana Lica a avut acelaşi mesaj: să vină acasă. „Şi, da, vin în vizită. Dar cam atât! Şi cei puţini care au revenit lucrează pentru companii internaţionale“, ne-a declarat Dana Lica. 
Nu insistă foarte mult în privinţa deciziilor viitoare pe care le vor lua elevii pentru că-şi doreşte ca ei să se dezvolte acolo unde simt că le este locul. În ţară, poate că şi-ar găsi un job pe măsura cunoştinţelor lor, dar nu şi remuneraţia sau condiţiile care să-i stimuleze să rămână aici. 
Ca să-i aibă aproape şi ca să-i cunoască şi cei care le vin din urmă, în laboratorul de Informatică al Centrului Judeţean de Excelenţă, profesorul şi i-a adunat, într-un mod original şi ingenios, pe toţi cei care au reuşit performanţele notabile.
Cu ajutorul copiilor, a realizat două panouri sub formă de copaci, unde „roadele“ constau în fotografii cu elevii geniali care s-au impus în Computer Science. Este sigură că aceşti pomi vor deveni tot mai roditori, ţinând cont de  „pepiniera” pe care o are la Centrul de Excelenţă. 
„Avem copii extraordinari în fiecare generaţie. Selecţia este uşor de făcut pentru că aici, la Centrul de Excelenţă, vin ei spre noi. Când sunt întrebată ce generaţie a fost mai bună, răspunsul meu este că toate sunt la fel, trebuie să ne adaptăm vremurilor şi să descoperim ce e mai bun în copil. Fiecare are ceva al lui", ne-a mărturisit profesorul Lica. 
Nu concepe an fără competiţii şi rezultate. Ca membru al Societăţii pentru Excelenţă şi Performanţă în Informatică (SEPI) a militat pentru o continuitate a organizării olimpiadelor (OSEPI) şi în perioada pandemiei, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranţă sanitară. 
Cum reuşeşte un cadru didactic să obţină performanţă într-o lume în care Educaţia este în picaj?
Prin pasiune, pregătire continuă, prin explicaţii simple, pe înţelesul tuturor, prin adaptarea metodei de predare la nivelul şi nevoile actuale, dar şi prin legăturile emoţionale pozitive pe care orice mentor ar trebui să le aibă cu ucenicul său. 
Îşi apreciază elevii şi-i respectă pentru munca depusă, una în care vede pasiunea, curiozitatea şi dorinţa de succes. 
Palmares greu de egalat
Dincolo de activitatea de profesor şi formator pe bandă rulantă de olimpici naţionali şi internaţionali, Dana Lica este autor şi coautor la peste zece manuale de Informatică, membru în diverse comisii de profil, membru al Societăţii pentru Excelenţă şi Performanţă în Informatică, este coordonatorul Centrului Judeţean de Excelenţă. Pentru performanţele sale, a primit Distincţia „Ordinul Meritul pentru Învăţământ în grad de Cavaler”.
A fost, de asemenea, primul profesor din Prahova care a obţinut premiul MERITO, un proiect de recunoaştere a excelenţei în Educaţie. 
„Eu aparţin Prahovei şi m-am «îmbrăcat» cu România“
În ciuda rezultatelor de excepţie, Dana Lica a refuzat propunerea de a lucra în mediul universitar sau de a pleca pentru un job mult mai bine plătit în afara ţării. „Sunt de părere că fiecare om aparţine unui loc, iar EU APARŢIN PRAHOVEI ŞI M-AM «ÎMBRĂCAT» CU ROMÂNIA!
M-aş adapta probabil oriunde, dar aici îmi am înfipte adânc rădăcinile“, ne-a mărturisit interlocutoarea noastră.
Mai „fuge“ când şi când la New York, acolo unde lucrează şi locuieşte fiica sa, Adela, cea care, în 2009, dădea startul admiterilor elevilor din „Caragiale“ la Cambridge. Ulterior, aceasta a urmat un master la Oxford, iar acum este project manager la Google, un loc unde se vorbeşte româneşte şi unde Dana Lica şi-a pus amprenta. 
În timpul liber, se ocupă de treburile casnice, se uită la film şi se relaxează plimbându-se ore-ntregi prin pădure cu câinii săi. 
Profesional, are, totuşi, şi un regret.
Până în prezent, niciunul dintre elevii săi nu s-a îndreptat spre activitatea didactică. Şi-ar dori să-i aibă colegi, să le predea ştafeta, dar...mai aşteaptă. 
Foto: CJ Prahova şi arhiva personală Dana Lica
Sursa:CJ Prahova