ISU PRAHOVA.BULETIN INFORMATIV.22  decembrie 2021
În perioada 21 – 22 decembrie, s-au înregistrat 36 misiuni din care 17 au fost intervenţii în situaţii de urgenţă, 16 cazuri SMURD şi 3 activităţi de îndrumare şi control.
 
Echipajele de salvatori au acţionat pentru stingerea a 6 incendii, o misiune (măsuri suport COVID), 2 recunoaşteri, precum şi în alte 8 intervenţii în sprijinul comunităţilor, cum ar fi: deblocare persoane din locuinţe, asigurare zonă accidente rutiere etc. 
16 persoane au avut nevoie de asistenţă medicală de urgenţă din partea paramedicilor SMURD.
De asemenea, echipajele de pompieri militari ale subunităţilor de intervenţie au efectuat 2 misiuni de recunoaştere în teren la secţiile ATI din judeţ, verificând căile de acces la aceste obiective, sursele de alimentare cu apă, reţelele de hidranţi şi alte aspecte de interes operativ. Pompierii prahoveni au fost mobilizaţi pentru asigurarea măsurilor specifice la 5 accidente rutiere, în urma cărora 3 persoane au fost transportate de urgenţă la spital.
 
O familie din localitatea Călineşti a rămas fără acoperiş deasupra capului în pragul iernii, după ce un incendiu puternic a mistuit locuinţa acestora. Evenimentul s-a produs în  această dimineaţa, în jurul orei 04:07. Imediat, după producerea tragediei pentru gestionarea operativă a situaţiei au fost mobilizate două autospeciale de lucru cu apă şi spumă. La sosirea echipajelor de intervenţie, incendiul se manifesta violent şi generalizat pe o suprafaţă de aproximativ 150 mp, cu posibilităţi de extindere la locuinţele din apropiere. Focul a distrus întreaga locuinţă şi bunurile aferente.
Vâlvătaia a fost declanşată, cel mai probabil, din cauza unor aparate electrocasnice amplasate ori neizolate corespunzător.
Reamintim cetăţenilor faptul că, în continuare, burlanele şi coşurile de fum provoacă cele mai multe incendii la nivelul judeţului, constituind a două categorie de împrejurări determinante ale incendiilor, din punct de vedere al frecvenţei înregistrate, după instalaţiile electrice defecte.
În ultimele 24 de ore pompierii militari au lichidat două incendii în localităţile Berceni şi Poiana Câmpina provocate, cel mai probabil de coşuri de fum necurăţate, defecte, amplasate ori neprotejate corespunzător faţă de materialele combustibile. Salvatorii au localizat şi lichidat incendiile înainte ca acesta să provoace pagube materiale însemnate.
 
 Este IMPORTANT să apelăm la un coşar autorizat pentru curăţarea corectă a coşului de fum evitând astfel producerea unor accidente grave precum intoxicaţia cu monoxid de carbon, incendiile la locuinţă sau chiar decesul!
 
Un incendiu de la o afumătoare se putea transforma într-o tragedie pentru o familie din localitatea prahoveană Baba Ana. Două echipaje de pompieri şi o ambulanţă SMURD au fost alertate de urgenţă, în această dimineaţă în jurul orei 03:31, după un anunţ referitor la un incendiu izbucnit la o afumătoare care s-a extins şi la o parte din locuinţă. Incendiul se manifesta pe o suprafaţă de aproximativ 40 mp cu posibilităţi de extindere la casă. Pompierii au reuşit să stingă incendiul şi să limiteze considerabil pagubele, fără a afecta locuinţa.
Un alt incendiu tot de la o afumătoare a avut loc marţi, în jurul orei 13:00 în localitatea Comarnic. Focul a afectat mai multe bunuri din gospodărie, inclusiv o anexă gospodărească. La faţa locului au fost mobilizate 3 echipaje de pompieri care au acţionat pentru stingerea flăcărilor şi înlăturarea efectelor negative generate de eveniment,
***
NU UITAŢI! Tradiţionala sacrificare a porcului din această perioadă nu trebuie să ne pună în pericol gospodăria,  în acest sens vă recomandăm să respectaţi următoarele reguli:
alegeţi locul pentru pârlirea porcilor la o distanţă de siguranţă faţă de construcţii sau depozite de furaje;
 buteliile de gaze utilizate la pârlirea porcilor trebuie amplasate la distanţă faţă de arzător;
 confecţionaţi afumătorile din zidării de cărămidă şi materiale incombustibile şi amplasaţi-le independent de celelalte construcţii din gospodărie.
 
Marţi, în jurul orei 15:01, două echipaje de pompieri au fost alertate după ce un incendiu a cuprins podul unei locuinţe şi o anexă gospodărească din localitatea Gheaba. Incendiul se manifesta violent şi cu degajare de fum, pe o suprafaţă de aproximativ 40 mp. Se pare că focul a pornit din cauza unuor conductori electrici improvizaţi.
 
Toate subunităţile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Şerban Cantacuzino”  Prahova sunt pregătite pentru a face faţă evenimentelor ce s-ar putea produce în  această perioadă, care sperăm să fie cât mai puţine, pentru ca cetăţenii să petreacă în linişte sărbătorile de iarnă.
 
Foto ilustrativ