BULETIN DE PRESĂ IJP PRAHOVA.10 decembrie 2021
La data de 09 decembrie a.c., în jurul orei 11:00, în timp ce desfăşurau activităţi în vederea depistării persoanelor care săvârşesc delicte silvice, poliţiştii din cadrul Poliţiei Boldeşti Scăeni au surprin într-o pădure ce aparţine comunei Lipăneşti, un bărbat din comuna Dumbrăveşti care sustrăgea arbori. 
 
La observarea organelor de poliţie, bărbatul s-a urcat în atelajul hipo si şi-a continuat deplasarea prin pădure, ulterior descărcând materialul lemnos în albia râului Teleajen. Bărbatul a fost prins de poliţişti la scurt timp, recunoscând faptele comise, indicând totodată arborii tăiaţi cu ocazia deplasării la locul mai sus menţionat, respectiv 10 arbori. 
 
În cauză se efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal deschis sub aspectul săvrşirii infracţiunilor de tăiere fără drept şi furt de arbori.
 
 
Dosar penal întocmit pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat
 
Tot ieri, în jurul orei 13:00, poliţiştii din cadrul Secţiei Rurale de Poliţie Valea Călugărească au fost sesizaţi prin plângere scrisă, de către o femeie, despre faptul că, în noaptea de 7/8 decembrie a.c., persoane necunoscute ar fi pătruns în curtea amenajată în spatele blocului unde locuieşte, şi ar fi sustras două jucării, respectiv o maşinuţă electrică, o basculantă din plastic şi câteva articole vestimentare. 
 
Din verificări a rezultata faptul că, în seara de 7 decembrie, în jurul orei 23:00, o persoană ar fi pătruns în curtea din spatele blocului şi ar fi sustras obiectele menţionate. Poliţiştii au identificat bărbatul bănuit de comiterea faptei, cu domiciliul în comuna Rachieri, recunoscând fapta comisă, bunurile sustrase fiind recuperate în totalitate şi predate persoanei vătămate. 
 
În urma administrării probatoriului, faţă de bărbat a fost luată măsura reţinerii pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat unităţii de parchet cu propunere de luare a unei alte măsuri preventive. 
 
Cercetările sunt continuate de poliţiştii din cadrul Seţiei Rurale de Poliţie Valea Călugărească sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat. 
Cercetaţi pentru furt de energie electrică
 
La data de 9 decembrie a.c., acţionând în baza unei acţiuni tematice,  poliţiştii oraşului Breaza, au constatat faptul că,  la 2 imobile din oraş există racord la reţeaua de distribuire a energiei electrice printr-un branşament clasic cu cablu, fără a fi instalat aparatul de măsură tip contor.
 
Din verificări a reieşit faptul că, abonamentul aferent uneia din proprietăţi a fost reziliat pentru neplata facturilor, contorul fiind ridicat de către reprentanţii societăţii de furnizare a energiei electrice în luna februarie a.c., ulterior fiind debranşat de la reţeaua de furnizare.
 
În cazul celei de-a doua proprietăţi a fost identificat un bărbat în vărstă de 53 de ani, având o construcţie cu destinaţia de spaţiu comercial, în interiorul căreia era realizată instalaţia electrică, existând racord la reţeaua de distribuire a energiei electrice printr-un branşament clasic cu cablu, dar nu exista montat aparatul de măsură tip contor.
La ambele imobile s-a constatat faptul că energia consumată nu era contorizată şi facturată.
În cauză, au fost întocmite dosare penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de furt şi executarea sau folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare.
Depistată la volan, deşi avea dreptul de a conduce suspendat
Aseară, în jurul orei 19:00, în timp ce efectuau activităţi pe linia depistării conducătorilor auto aflaţi sub influenţa alcoolului sau a substanţelor psihoactive, poliţiştii din cadrul Biroului Rutier Câmpina, au oprit, pentru control, pe strada Schelelor din municipiu, un autoturism condus de o femeie în vârstă de 37 de ani domiciliată în comuna Şotrile. 
Cu ocazia verificărilor efectuate în bazele de date s-a constatat faptul că femeia figura cu permisul de conducere cu restricţii-suspendat. 
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată.
RECOMANDĂRI PENTRU PROTEJAREA LOCUINŢEI
DACĂ LOCUIŢI LA BLOC:
• montaţi un interfon la intrarea în scară şi utilizaţi-l în mod corect pentru controlul accesului persoanelor în imobil; 
•    asiguraţi dotarea cu incuietori corespunzătoare a uşilor de la subsol, terase sau intrările supli-mentare; 
•    asiguraţi-vă că dispozitivul de amortizare montat pe uşa de intrare asigură o închidere completă a acesteia; 
 
•    la intrările în holurile blocului şi pe paliere este nevoie de o bună iluminare; 
•    instalaţi un sistem de iluminare automat cu detecţia mişcării şi un sistem de supraveghere video; 
•    montaţi un sistem de alarmă în locuinţa dumneavoastră;
•    conectaţi sistemul de alarmare la un dispecerat de monitorizare a acestora; 
•    montaţi o incuietoare de inaltă siguranţă la uşa de acces în locuinţă;
•    dacă locuiţi la parter sau la etajul 1, grilajele de la fereastră ţin hoţii la distanţă. 
ÎN PLUS, DACĂ LOCUIŢI LA CASĂ:
Puteţi monta un sistem de:
•    supraveghere video în exterior, care să înregistreze orice activitate desfăşurată în curtea casei; 
•    protecţie perimetrală ce avertizează asupra pătrunderii persoanelor străine în curtea dumneavoastră; 
•    iluminare cu senzori de mişcare. 
Mai mult decât util pentru liniştea familiei dvs poate fi:
•    instituirea unui sistem de supraveghere a vecinătăţii; 
•    interzicerea accesului în locuinţă şi refuzul de a da informaţii despre dvs., bunurile pe care le deţineţi ori despre vecini, persoanelor străine ce pretind că reprezintă diverse instituţii, dar care nu se pot legitima; 
•    apelarea la o persoană de încredere care să vă ridice eventualele facturi sau înştiinţări lăsate în uşă ori în cutia poştală, pe perioada cât lipsiţi de la domiciliu; utilizarea sistemului de securitate antiefractie care trebuie sa devină un obicei firesc, precum inchiderea uşii; 
•    prezenţa unui câine; 
•    evitarea depozitării în curtea casei, la vedere, a ambalajelor unor obiecte de valoare.
Poliţiştii rutieri continuă acţiunile
La data de 9 decembrie a.c., în intervalul orar 15.00-17.00 poliţiştii Serviciului Rutier Prahova au acţionat pe DN1B, pe raza localităţilor Bucov, Valea Călugărească şi Albeşti Paleologu, pentru prevenirea producerii accidentelor de circulaţie, pe fondul neacordării priorităţii de trecere vehiculelor/pietonilor care au acest drept şi abaterile săvârşite de către pietoni.
Peste 60 de vehicule au fost verificate şi peste 30 de persoane legitimate.
Au fost aplicate 29 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 7.220 de lei, dintre acestea:
1- pentru viteză neregulamentară
4-prioritate pietoni
6- pietoni
1- lipsă centura
17- alte abateri
De asemenea, au fost reţinute 5 permise de conducere.
 
Foto ilustrativ/telegrama.ro