ISU PRAHOVA.BULETIN INFORMATIV.8 noiembrie 2021
În perioada 05 – 08 noiembrie, s-au înregistrat 129 de misiuni din care 42 au fost intervenţii în situaţii de urgenţă, 85 cazuri SMURD, precum şi 15 acţiuni pentru protecţia comunităţilor. 
De asemenea, în saptămâna precedentă, 170 de persoane au primit asistenţă medicală din partea pompierilor care încadrează echipajele de prim-ajutor calificat şi terapie intensivă mobilă, iar alte 6 persoane şi-au pierdut viaţa în situaţii de urgenţă (incendii) şi situaţii medicale.
Echipajele de salvatori au acţionat pentru lichidarea a 15 incendii izbuncite la locuinţe şi arderi necontrolate (vegetaţie uscată şi gunoi menajer) şi au asigurat măsurile specifice la 8 accidente rutiere, o persoană fiind transportată de urgenţă la spital. 
În săptămâna 01 – 07 noiembrie, Inspectorii de prevenire au derulat 13 controale preponderent la operatori economici care au ca obiect de activitate depozitare/producţie. Nu au fost identificate nereguli grave care să impună oprirea funcţionării, însă au fost aplicate 20 amenzi, în cuantum de 54.500 lei. Pe timpul verificărilor au fost depistate 82 încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor şi protecţie civilă, dintre care 30 au fost înlăturate pe timpul desfăşurări acestor acţiuni. Ca urmare a neregulilor constatate, personalul Inspecţiei de prevenire a aplicat un număr total de 81 de sancţiuni, cuprinzând 61 avertismente şi 20 de amenzi.
Cu ocazia controalelor, au fost organizate şi desfăşurate 6 exerciţii de alarmare, evacuare şi intervenţie la locul de muncă, în caz de incendiu cu 34 participanţi şi 15 instruiri la operatori economici şi localităţi cu 54 participanţi.
De asemenea, echipajele de pompieri militari ale subunităţilor de intervenţie au efectuat 6 misiuni de recunoaştere în teren la secţiile ATI din judeţ, verificând căile de acces la aceste obiective, sursele de alimentare cu apă, reţelele de hidranţi şi alte aspecte de interes operativ.
Duminică seara, în jurul orei 22:16 pompieri prahoveni au fost în alertă după ce un incendiu devastator a cuprins trei locuinţe şi un perete al celei de-a patra. Focul s-a propagat rapid pe o suprafaţă de aproximativ 330 mp cuprinzând locuinţele şi o anexă gospodărească. După ce au reuşit să domolească flăcările, pompierii au găsit într-una din locuinţe un bărbat în vârstă de 68 de ani care nu mai prezenta semne vitale. La faţa locului au acţionat 23 de pompieri cu 4 autospeciale de stingere şi o ambulanţă SMURD, pentru stingerea flăcărilor şi înlăturarea efectelor negative. După aproximativ 4 ore, pompierii militari s-au retras la subunităţi. Focul a pornit, cel mai probabil, din cauza unui coş de fum neprotejat termic faţă de materiale combustibile.
Acest tip de evenimente soldate cu pagube materiale şi, din nefericire, în unele cazuri, cu pierderi de vieţi omeneşti, pot fi evitate prin respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor:
Apelaţi la personal specializat – coşari, pentru curăţarea coşurilor de fum, întrucât obturarea coşurilor de fum continuă să fie cea mai des întâlnită cauză a incendiilor produse în locuinţele românilor;
Verificaţi şi reparaţi coşurile de fum, deoarece, în multe cazuri, neetanşeitatea sistemului de evacuare a gazelor arse generează intoxicaţii cu monoxid de carbon şi, anual, zeci de persoane au de suferit;
Aparatele de gătit nu trebuie folosite pentru încălzirea locuinţei. Acestea trebuie utilizate potrivit destinaţiei de bază şi supravegheate permanent, pe parcursul folosirii lor;
Lucrările de verificare şi reparare a instalaţiilor electrice se execută doar cu personal autorizat. Totodată, este absolut necesar ca toate componentele ce prezintă defecţiuni (contacte slăbite, comutatoare, prize, tablouri uzate) să fie înlocuite imediat, iar remedierea acestora să se facă fără improvizaţii;
Pentru evitarea oricăror potenţiale pericole, este recomandată montarea detectoarelor de gaz în instalaţiile interioare de utilizare, precum şi a detectoarelor de incendiu.
În perioada 05-08 noiembrie, pompierii militari prahoveni au acţionat pentru localizarea şi lichidarea a 8 incendii de vegetaţie uscată şi gunoi menajer în municipiul Ploieşti şi localităţile Olari, Berceni, Albeşti-Paleologu, Blejoi, Bălţeşti, Ariceştii Rahtivani şi Podenii Noi.
Incendiile au izbucnit, cel mai probabil, din cauza utilizării focului deschis în spaţii deschise fără respectarea normelor de apărare, iar suprafaţa de ardere a fost de aproximativ 3,5 ha.
 
În continuare, pompierii salvatori rămân mobilizaţi pentru a acţiona cu operativitate în sprijinul semenilor. 
 
Foto ilustrativ