Show Me Emotion: festivalul de film pe tema educaţiei şi sănătăţii emoţionale a adolescenţilor

Între 8 şi 28 noiembrie, Asociaţia Bloc Zero invită profesorii de liceu din toată ţara pe platforma Kinoteca să vizioneze gratuit, alături de elevii lor, o selecţie de 12 filme din cinci ţări, care analizează, din diferite unghiuri emoţiile adolescenţilor.

Ce filme pot fi văzute la luna.doc#8 pe http://kinoteca.bloczero.ro/lunadoc/

Până reîncepe şcoala profesorii pot parcurge cele 12 filme (scurtmetraje de animaţie, documentare, dar şi scurtmetraje de ficţiune) propuse pentru luna.doc #8, Show Me Emotion. În funcţie de subiectul filmelor, acestea se pretează orelor de dirigenţie, psihologie, sociologie, limba engleză, limba franceză, educaţie plastică, consiliere şi orientare, educaţie civică şi educaţie pentru drepturile omului.

 

Cinci dintre ele sunt animaţiile din seria „Neticheta” şi vorbesc despre regulile nescrise ale reţelelor de socializare abordând subiecte precum prietenia, iubirea, conturile care incită la ură, fraternitatea şi faima. Documentarul “Ascultă” analizează schimbările copleşitoare prin care trec copiii în timpul pubertăţii şi nevoia tinerilor de a comunica, mai ales atunci când nu se simt înţeleşi de părinţi sau prieteni. Animaţia “O tragedie cu final fericit” explorează senzaţia de a fi diferit, dar şi drumul spre a-ţi găsi liniştea şi a te accepta aşa cum eşti, în timp ce scurtmetrajul “Mâncărimea” se concentrează pe sentimentele de anxietate şi vulnerabilitate, dar şi asupra felului în care şi prietenia poate deveni un colac de salvare pentru singurătate. Documentarul “La masă nu se plânge” pune degetul pe lucrurile nespuse dintr-o familie şi aduce în lumină ideea de traumă transgeneraţională, iar “Oaia neagră” abordează subiectul bullying-ului pe baza discriminării rasiale. Animaţia “Imperfect” pune accentul pe acceptarea de sine şi “Rocknrollers” arată puterea muzicii în terapia pentru depresie.

 

Filmele incluse în programul Show Me Emotion sunt disponibile gratuit pentru profesori

În perioada 8 - 28 noiembrie, filmele vor fi disponibile gratuit, pe platforma http://kinoteca.bloczero.ro/lunadoc/, în baza unui cont de profesor. Filmele propuse spre vizionare vor putea fi proiectate atât fizic, în spaţiul şcolii, cât şi în cadrul cursurilor online, în funcţie de varianta aleasă de fiecare profesor, dar şi de restricţiile asociate pandemiei aflate în vigoare în diferite zone ale ţării. Pentru a uşura organizarea proiecţiilor în regim online, platforma permite profesorilor să distribuie elevilor un link de vizionare securizat, accesibil timp de 24 de h, fără necesitatea creării unui cont suplimentar de către aceştia.

Broşura dedicată profesorilor, cercetarea sociologică şi podcast-ul realizat de generaţia Z

Proiectul include şi o broşură pentru profesori despre principalele probleme ale tinerilor şi modalităţile prin care aceştia pot fi sprijiniţi şi ajutaţi https://tinyurl.com/BrosuraProfesori, o cercetare sociologică asupra stărilor emoţionale ale adolescenţilor în timpul pandemiei https://tinyurl.com/RaportDeCercetareShowMeEmotion şi un podcast cu trei episoade pe tema relaţiilor cu sinele, cele amoroase şi cele din cercul de prieteni, realizat de opt tineri din generaţia Z https://tinyurl.com/3y5ejme3.

Descrierile filmelor selecţionate în cadrul luna.doc#8:

 1. Oaia neagră (r. Ed Perkins, 2018, Marea Britanie, 26'42"

Documentarul spune povestea lui Cornelius Walker, un adolescent de culoare care se mută din Londra în urma unei crime violente cu motivaţie rasială a cărei victimă a fost un adolescent care locuia în acelaşi cartier. După mutare, Cornelius se regăseşte în mijlocul unei comunităţi dominate de rasism. Singura soluţie pentru a supravieţui este să încerce să se integreze, chiar şi cu preţul pierderii propriei identităţi.

 1. La masă nu se plânge (r. Carol Nguyen, 2019, Canada, 15'41”)

În acest documentar emoţionant despre lucrurile rămase nespuse, regizoarea Carol Nguyen îşi intervievează propria familie pentru a crea un portret minuţios şi stratificat al traumei intergeneraţionale, al doliului şi al secretelor.

 1. Mâncărimea (r. Dianne Bellino, Adam Davies, 2016, SUA, 15'06")

În această animaţie fermecătoare, o lupoaică care trăieşte singură într-o pădure întunecoasă decide să meargă la petrecerea unor iepuri excentrici, care ascultă muzică, dansează şi se distrează. O senzaţie bizară de mâncărime o face însă pe lupoaică să nu se simtă confortabil acolo şi să nu rezoneze la distracţia lor. O poveste despre anxietate şi frică, dar şi despre importanţa salvatoarea a unei prietenii frumoase şi, în egală măsură, fragile.

 1. Ascultă (r. Astrid Bussink, 2017, Olanda, 15'08")

Uneori, e tare copleşitor să creşti mare. Şi nu mereu îţi e uşor să vorbeşti cu părinţii sau cu prietenii, sau poate că nu ai cu cine. În Olanda, „Telefonul Copilului” încearcă să suplinească această lipsă şi să fie prezent, dispus mereu să asculte. Filmul prezintă o mostră din conversaţiile între copii şi operatorii de la „Telefonul Copilului”: o fată vorbeşte despre faptul că este singură aproape toată săptămâna, o alta este tristă deoarece părinţii ei divorţează, un băiat de la azilul de refugiaţi este îngrijorat în legătură cu viitorul său, în timp ce alt băiat îşi descoperă identitatea sexuală şi se reconciliază cu ideea că aceste sentimente nu sunt pasagere.

 1. O tragedie cu final fericit (r. Regina Pessoa, 2018, SUA, Franţa, 07'43")

O fetiţă diferită de ceilalţi îşi găseşte liniştea în momentul în care se acceptă pe sine aşa cum este. Acest film animat are farmecul unei fabule atemporale, a cărei subiect este diferenţa şi afirmarea sinelui. Prin intermediul imaginilor, care evocă rugozitatea gravurii pe lemn, regizoarea a creat o lume a contrastelor întărită de o coloană sonoră ritmată.

 1. Neticheta - 1. Prietenia (r. Mea Dols de Jong, 2017, Olanda, 05'29")

 2. Neticheta - 2. Iubirea (r. Mea Dols de Jong, 2017, Olanda, 05'28")

 3. Neticheta - 3. Hate-accounts (r. Mea Dols de Jong, 2017, Olanda, 06'10")

 4. Neticheta - 4. Fraţi, luptători şi eroi (r. Mea Dols de Jong, 2017, Olanda, 05'09")

 5. Neticheta - 5. Insta-faimos (r. Mea Dols de Jong, 2017, Olanda, 05'30")

Să laşi un comentariu, să dai tag sau să postezi pe internet nu sunt lucruri pe care le faci aşa, la nimereală.

Există reguli nescrise ale reţelelor de socializare pentru toate acestea.

În această serie de 5 episoade, regizoarea Mea Dols de Jong încearcă să găsească adevăratul sens al like-urilor şi al comentariilor. Internetul este un întreg univers unde un tag poate distruge o prietenie sau, dimpotrivă, un emoji potrivit poate duce la înfiriparea unei iubiri.

Ep. 1 - Prietenia (între fete)

Episodul 2. — Iubirea

Episodul 3. — Hate-accounts/ Conturi care incită la ură

Episodul 4. — Frăţie

Episodul 5. — Insta-faimos

 1. Rocknrollers (Daan Bol, 2017, Olanda, 24'21")

Sia (15), Bas (14) şi Vince (13) sunt trei prieteni foarte buni care cântă de ani de zile în trupa de rock psihedelic Morgana’s Illusion (Fata Morgana). Când Sia intră în depresie, viitorul trupei este în joc. „Rocknrollers” este un documentar rock despre prietenie, maturizare şi puterea muzicii.

 1. Imperfect (Andrea Dorfamn, 2010, Canada, 12'32")

„Imperfect” este un film de animaţie de scurt metraj, bazat pe o poveste adevărată, despre acceptarea de sine. Animaţia „Imperfect” nu este numai despre faptul dacă fata rămâne până la urmă cu băiatul, ci mai degrabă dacă fata se acceptă pe sine, cu toate imperfecţiunile.

Proiectul Show Me Emotion - Educaţie emoţională prin film documentar luna.doc #8 este organizat de: Asociaţia Bloc Zero

Co-finanţat de: Administraţia Fondului Cultural Naţional

Sursa:Comunicat Asociaţia Bloc Zero