Show Me Emotion: cercetarea despre starea emoţională a adolescenţilor în timpul pandemiei, broşura despre sănătate emoţională dedicată profesorilor şi podcastul generaţiei Z despre relaţia cu sinele şi ceilalţi

În această vacanţă şcolară neplanificată, Asociaţia Bloc Zero lansează o broşură pentru profesori în care vor găsi informaţii despre cele mai comune probleme de sănătate emoţionale ale tinerilor şi sfaturi despre cum pot fi aceştia sprijiniţi şi ajutaţi. Pe pagina web dedicată proiectului Show Me Emotion poate fi parcursă şi o cercetare sociologică asupra stării emoţionale ale adolescenţilor în timpul pandemiei, alături de un podcast cu trei episoade care abordează teme precum relaţia cu sinele, relaţiile amoroase şi interacţiunile cu cercul de prieteni, realizat chiar de reprezentaţi ai generaţiei Z.

După vacanţă, între 8 şi 28 noiembrie, profesorii interesaţi din toată ţara, sunt invitaţi să participe alături de elevii lor la proiecţii de film în cadrul festivalului luna.doc #8, parte a proiectului Show me emotion, care are ca temă anul acesta educaţia şi sănătatea emoţională. Profesorii pot accesa gratuit cele 12 filme din programul festivalului, scurtmetraje de animaţie, documentare, dar şi scurtmetraje de ficţiune, pe platforma http://kinoteca.bloczero.ro/lunadoc/.

Broşura dedicată profesorilor

Broşura a fost concepută de psihologul Marin Alexandra-Cristina de la Asociaţia Happy Minds şi rolul ei este de a sprijini profesorii şi a-i ghida printre cele mai importante aspecte psiho-emoţionale din viaţa liceenilor. Broşura este concepută în jurul a trei zone de interes: relaţia cu sinele, relaţia cu ceilalţi şi relaţiile romantice, aşa cum le percep adolescenţii cu vârste cuprinse între 14 şi 19 ani. De asemenea, în broşură profesorii pot citi despre subiecte precum anxietatea şi depresia adolescenţilor, schimbările socio-emoţionale cauzate de pandemie şi metode posibile de îmbunătăţire a relaţiilor cu aceştia. Broşura poate fi accesată aici: https://tinyurl.com/BrosuraProfesori

Cercetarea despre stările emoţionale ale adolescenţilor

În cadrul proiectului, Asociaţia Bloc Zero a comisionat sociologilor Monica Stroe şi Sebastian Ţoc, cadre didactice asociate S.N.S.P.A. o cercetare despre impactul pe care l-a avut pandemia de SARS-CoV-2, şi restricţiile aferente, asupra sănătăţii emoţionale a adolescenţilor din România. Cercetarea se bazează pe răspunsurile primite de la 1443 de tineri din România, între 15 şi 18 ani, prin intermediul unui chestionar online. Concluziile cercetării pot fi citite pe larg în acest raport: https://tinyurl.com/RaportDeCercetareShowMeEmotion

Podcast-uri realizate de Generaţia Z

La invitaţia Asociaţie Bloc Zero, Asociaţia Forum Apulum în colaborare cu opt tineri între 17 şi 23 de ani a realizat trei podcast-uri care acoperă relaţia cu sine, relaţiile amoroase şi cele din cercul de prieteni. Podcast-urile pot fi ascultate pe http://kinoteca.bloczero.ro/lunadoc/, Spotify şi Soundcloud.

În episodul Interiorul, moderatoarea Ştefania Gârţu (19 ani) stă de vorbă alături de Cosmina Duca (19 ani, Bucureşti) şi Eugen Munteanu (19 ani, Bucureşti), toţi trei colaboratori ai publicaţiei Gen, revistă. Conversaţia lor atinge subiecte precum stările prin care au trecut fiecare dintre ei la începutul pandemiei, modalităţile de acomodare la noile restricţii, lucrurile care s-au schimbat în comportamentul lor de-a lungul acestei perioade, dar şi modalităţile de conştientizare şi eliberare a emoţiilor găsite în funcţie de gen, sau despre recomandări personale pentru a face faţă stresului.

În episodul Exteriorul, Ştefania Gârţu discută cu Denisa Harbuz (19 ani, din Piatra Neamţ, acum studiază în Amsterdam) şi Denisa Cotor (17 ani, Alba Iulia) despre relaţiile amoroase. Se vorbeşte despre relaţii toxice sau disfuncţionale versus cele sănătoase, despre limite, despărţiri şi diferenţa de abordare a relaţiilor amoroase în România, faţă de Germania.

În episodul Cercul, Ştefania Gârţu află de la Roxana (23 de ani, din Dâmboviţa, studiază în Bucureşti), Elena (21 de ani, din Alba Iulia, studiază în Cluj-Napoca) şi Ina (18 ani, din Iaşi, locuieşte în Bucureşti) despre dinamicile familiilor din care fac parte, dar şi cele ale cercului de prieteni. Se atinge subiectul plecării de acasă şi influenţa părinţilor în alegerea facultăţii şi se discută despre modul cum a afectat lockdown-ul, şi pandemia în general, relaţiile cu părinţii şi prietenii.

Proiectul Show Me Emotion - Educaţie emoţională prin film documentar luna.doc #8 este organizat de: Asociaţia Bloc Zero

Co-finanţat de: Administraţia Fondului Cultural Naţional

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

Sursa:Comunicat  Asociaţia Bloc Zero