Comunicate de presă Penitenciarul de Femei Ploieşti – Târgşorul Nou

În perioada 05.10-13.10.2017, Penitenciarul de Femei Ploieşti – Târgşorul Nou a organizat o serie de activităţi dedicate marcării Zilei Naţionale a Educaţiei în Penitenciare, subliniind astfel importanţa funcţiei educative a instituţiilor de detenţie şi esenţa intervenţiei recuperative organizate şi derulate cu persoanele care execută sancţiuni privative de libertate.

Astfel, specialiştii Sectorului Educaţie şi Asistenţă Psihosocială vor desfăşura diferite acţiuni, cu scopul de a promova educaţia în penitenciare şi de a intensifica relaţia de colaborare cu partenerii comunităţii.

În acest sens, în data de 05 octombrie 2017, celebrată ca Zi Mondială a Educaţiei, s-au organizat activităţi cultural – artistice, în colaborare cu parteneri externi, cuprinzând o conferinţă cu tema Prevenţie şi sănătate în educaţie şi un spectacol artistic.

Conferinţa s-a derulat cu participarea voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, care prin natura funcţiilor pe care le deţin (medici, profesori, psihoterapeuţi, asistenţi medicali) au prezentat persoanelor private de libertate participante o serie de informaţii, având ca scop transmiterea unor cunoştinţe de prevenţie, de educaţie sanitară sau de prim ajutor.

De asemenea, după finalizarea conferinţei, artiştii de muzică populară şi uşoară invitaţi au susţinut un spectacol artistic pentru cele  80 de persoane private de libertate participante.

Prin derularea unor astfel de activităţi Penitenciarul de Femei Ploieşti – Târgşorul Nou subliniază importanţa suportului şi concursului comunităţilor locale pentru succesul componentei de reintegrare socială a persoanelor private de libertate.

“Memorie şi mărturisire în penitenciarele româneşti

În data de 09 octombrie 2017, Penitenciarul de Femei Ploieşti – Târgşorul Nou a organizat un eveniment în cadrul proiectului “Memorie şi mărturisire în penitenciarele româneşti”, implementat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi derulat cu sprijinul Asociaţiei ”Gogu Puiu şi Haiducii Dobrogei”.

Acţiunea a cuprins o conferinţă, urmată de vizionarea unei expoziţii, continuând activităţile premergătoare celebrării Zilei Naţionale a Educaţiei în Penitenciare.

Conferinţa a fost susţinută de domnul Florin Dobrescu, vicepreşedinte al asociaţiei şi doamna Zoe Rădulescu. Aceasta le-a vorbit deţinutelor participante despre aspecte ale vieţii de copil născut în detenţie la sfârşitul anului 1949, despre regimul de detenţie din acea perioadă şi asupririle la care a fost supusă ca şi copil al lui Gogu Puiu, cunoscut lider al rezistenţei armate anticomuniste din Dobrogea.

Cu această ocazie, membrii asociaţiei au pus la dispoziţia unităţii penitenciare o înregistrare a filmului artistic ”Binecuvântată fii, închisoare” care prezintă o parte din viaţa de detenţie şi suferinţă a femeilor – deţinut şi este reprezentativ pentru ilustrarea situaţiilor grele pe care le trăiau deţinutele în perioada anilor 1950.

De asemenea, pe parcursul următoarelor săptămâni, întreg efectivul de persoane private de libertate vor putea viziona atât filmul artistic menţionat, cât şi expoziţia ”Crini printre zăbrele”, care prezintă vieţile mai multor femei încarcerate în perioada regimului comunist.

La conferinţă a participat un număr de 50 de persoane private de libertate clasificate în regim deschis şi semideschis.

Persoană de contact: Inspector principal de penitenciare Ioana PLUGARU, purtător de cuvânt, telefon 0752.098.201, e-mailptargsor@anp.gov.ro