ISU PRAHOVA. BULETIN INFORMATIV.13 octombrie 2021
În perioada 12 – 13 octombrie, pompierii din judeţul Prahova au acţionat pentru gestionarea unui număr de 46 misiuni, din care 19 au fost intervenţii în situaţii de urgenţă, 23 urgenţe medicale şi 3 alte misiuni de îndrumare şi control. Echipajele de salvatori au acţionat pentru stingerea a două incendii, 2 misiuni (măsuri suport COVID), 4 recunoaşteri la spitale, precum şi în alte 11 intervenţii în sprijinul comunităţilor, cum ar fi: deblocare persoane din locuinţe, salvare animale, asigurare zonă accidente rutiere etc. 
26 de persoane au avut nevoie de asistenţă medicală de urgenţă din partea paramedicilor SMURD. De asemenea, echipajele de pompieri militari ale subunităţilor de intervenţie au efectuat 4 misiuni de recunoaştere în teren la secţiile ATI - COVID din judeţ, verificând căile de acces la aceste obiective, sursele de alimentare cu apă, reţelele de hidranţi şi alte aspecte de interes operativ.
Totodată, pompierii prahoveni au asigurat măsurile specifice la 6 accidente rutiere în urma cărora patru persoane au fost transportate de urgenţă la spital.
În continuare, pompierii salvatori rămân mobilizaţi pentru a acţiona cu operativitate în sprijinul semenilor. 
 
Asigură-te că totul este pregătit pentru sezonul rece şi nu-ţi asuma niciun risc!
La nivelul judeţului Prahova, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Şerban Cantacuzino” continuă acţiunile de educaţie preventivă în cadrul campaniilor de informare.
Scopul acestor campanii de informare şi educaţie preventivă, vizează reducerea numărului de victime şi a pagubelor materiale prin conştientizarea cetăţenilor cu privire la riscurile majore la care se expun atunci când exploatează coşuri de fum neprotejate faţă de elementele combustibile, neetanşate sau necurăţate, aparate electrice defecte sau improvizate, în cazul utilizării necorespunzătoare a mijloacelor de încălzire care funcţionează pe bază de gaz sau alte tipuri de combustibil, precum şi în cazul neutilizării detectoarelor de fum şi de incendiu.
La nivelul judeţului Prahova, de la începutul anului s-au înregistrat 436 de incendii la locuinţe, în urma cărora 5 persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 16 au fost rănite.
Cele mai frecvente cauze de producere a incendiilor sunt reprezentate de instalaţiile electrice defecte, urmate de coşuri de fum necurăţate şi mijloace de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate. 
Acest tip de evenimente soldate cu pagube materiale şi, din nefericire, în unele cazuri, cu pierderi de vieţi omeneşti, pot fi evitate prin respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor:
Apelaţi la personal specializat – coşari, pentru curăţarea coşurilor de fum, întrucât obturarea coşurilor de fum continuă să fie cea mai des întâlnită cauză a incendiilor produse în locuinţele românilor;
Verificaţi şi reparaţi coşurile de fum, deoarece, în multe cazuri, neetanşeitatea sistemului de evacuare a gazelor arse generează intoxicaţii cu monoxid de carbon şi, anual, zeci de persoane au de suferit;
Aparatele de gătit nu trebuie folosite pentru încălzirea locuinţei. Acestea trebuie utilizate potrivit destinaţiei de bază şi supravegheate permanent, pe parcursul folosirii lor;
Lucrările de verificare şi reparare a instalaţiilor electrice se execută doar cu personal autorizat. Totodată, este absolut necesar ca toate componentele ce prezintă defecţiuni (contacte slăbite, comutatoare, prize, tablouri uzate) să fie înlocuite imediat, iar remedierea acestora să se facă fără improvizaţii;
Pentru evitarea oricăror potenţiale pericole, este recomandată montarea detectoarelor de gaz în instalaţiile interioare de utilizare, precum şi a detectoarelor de incendiu.
 
Foto ilustrativ