BULETIN INFORMATIV ISU PRAHOVA.11 octombrie 2021
În perioada 08 – 11 octombrie pompierii militari prahoveni au stins 10 incendii şi au salvat o persoană aflată într-o situaţie de urgenţă. Peste 185 de salvatori au fost zilnic la datorie. 
În perioada menţionată, s-au înregistrat 155 misiuni din care 71 au fost intervenţii în situaţii de urgenţă, 83 cazuri SMURD, precum şi 19 acţiuni pentru protecţia comunităţilor. 
De asemenea, în saptămâna precedentă, 85 de persoane au primit asistenţă medicală din partea pompierilor care încadrează echipajele de prim-ajutor calificat şi terapie intensivă mobilă, iar alte 2 persoane şi-au pierdut viaţa în urgenţe medicale. 
Echipajele de salvatori au asigurat măsurile specifice la 10 accidente rutiere, 3 persoane fiind transportate de urgenţă la spital.
În săptămâna 04 -10 octombrie, Inspectorii de prevenire au derulat 11 controale preponderent la unităţile de învăţământ din judeţ, unităţi de alimentaţie publică şi comerţ, sănătate şi obiective cu risc. 
Nu au fost identificate nereguli grave care să impună oprirea funcţionării, însă au fost aplicate 18 amenzi, în cuantum de 19.000 lei. Pe timpul verificărilor au fost depistate 65 încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor şi protecţie civilă, dintre care 13 au fost înlăturate pe timpul desfăşurări acestor acţiuni. Ca urmare a neregulilor constatate, personalul Inspecţiei de prevenire a aplicat un număr total de 65 de sancţiuni, cuprinzând 47 avertismente şi 18 amenzi.
Cu ocazia controalelor, au fost organizate şi desfăşurate 10 exerciţii de alarmare, evacuare şi intervenţie la locul de muncă, în caz de incendiu cu 261 participanţi şi 16 instruiri la operatori economici şi localităţi cu 293 participanţi.
De asemenea, echipajele de pompieri militari ale subunităţilor de intervenţie au efectuat 16 misiuni de recunoaştere în teren, verificând căile de acces la aceste obiective, sursele de alimentare cu apă, reţelele de hidranţi şi alte aspecte de interes operativ.
Sâmbătă dimineaţa, în jurul orei 06:06, un incendiu violent a cuprins o locuinţă din localitatea Bărcăneşti. Focul a pornit de la un reşou aflat într-un dormitor şi s-a extins rapid la întrega gospodărie, pe o suprafaţă de aproximativ 150 mp.
Pentru gestionarea operativă a evenimentului, au fost mobilizate 2 autospeciale de stingere şi o ambulanţă SMURD din cadrul Detaşamentului 2 de Pompieri Ploieşti.
Familia a rămas fără acoperiş deasupra capului, pentru că flăcările au mistuit întreaga locuinţă.
Acest tip de evenimente soldate cu pagube materiale şi, din nefericire, în unele cazuri, cu pierderi de vieţi omeneşti, pot fi evitate prin respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor:
Apelaţi la personal specializat – coşari, pentru curăţarea coşurilor de fum, întrucât obturarea coşurilor de fum continuă să fie cea mai des întâlnită cauză a incendiilor produse în locuinţele românilor;
Verificaţi şi reparaţi coşurile de fum, deoarece, în multe cazuri, neetanşeitatea sistemului de evacuare a gazelor arse generează intoxicaţii cu monoxid de carbon şi, anual, zeci de persoane au de suferit;
Aparatele de gătit nu trebuie folosite pentru încălzirea locuinţei. Acestea trebuie utilizate potrivit destinaţiei de bază şi supravegheate permanent, pe parcursul folosirii lor;
Lucrările de verificare şi reparare a instalaţiilor electrice se execută doar cu personal autorizat. Totodată, este absolut necesar ca toate componentele ce prezintă defecţiuni (contacte slăbite, comutatoare, prize, tablouri uzate) să fie înlocuite imediat, iar remedierea acestora să se facă fără improvizaţii;
Pentru evitarea oricăror potenţiale pericole, este recomandată montarea detectoarelor de gaz în instalaţiile interioare de utilizare, precum şi a detectoarelor de incendiu.
În continuare, pompierii salvatori rămân mobilizaţi pentru a acţiona cu operativitate în sprijinul semenilor.