IPJ PRAHOVA.BULETIN DE PRESĂ.7 OCTOMBRIE 2021
 
Tânăr reţinut, pentru infracţiunea de tâlhărie calificată
 
La data de 6 octombrie a.c., în jurul orei 20.30, poliţiştii din cadrul Secţiei Rurale de Poliţie Floreşti au fost sesizaţi de către o tânără, în vârstă de 24 de ani, din comuna Măneşti, despre faptul că, în timp ce se afla pe o stradă din comună, ar fi fost victima unei tâlhării. 
În baza sesizării, poliţiştii s-au deplasat la faţa locului, unde au  găsit-o pe apelantă, însoţită de sora sa, care a declarat faptul că, în urma unui conflict verbal cu fostul prieten, acesta ar fi împins-o şi i-ar fi smuls de la gât un lănţişor din material preţios, ulterior plecând cu un autoturism către localitatea Moreni. 
La scurt timp, în urma activităţilor desfăşurate de către poliţişti, tânărul în vârstă de 16 ani, a fost identificat, iar cu ocazia controlului corporal a fost găsit asupra sa, lănţişorul persoanei vătămate, care a fost ridicat. 
În baza probatoriului administrat, în cursul nopţii trecute, faţă de minor a fost luată măsura reţinerii pentru 24 de ore, urmând ca mâine să fie prezentat unităţii de parchet, cu propunere de luare a unei alte măsuri preventive. 
Cercetările sunt continuate de poliţiştii Secţiei Rurale de Poliţie Floreşti, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tâlhărie calficată.
Infracţiuni la regimul rutier
La data de 6 octombrie a.c., în jurul orei 15.00, poliţiştii Secţiei nr.6 de poliţie rurală Ciorani, aflaţi în exercitarea atribuţiunilor de serviciu, pe raza comunei Fulga, au oprit pentru control un autoturism, condus de un bărbat de 37 de ani, din comuna Sălciile.
Întrucât conducătorul auto emana halena alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicând o valoare de 1,17 mg/l alcool pur în aerul expirat, ulterior fiind condus la o unitate medicală, pentru prelevare de mostre biologice de sânge.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.
O oră mai târziu, poliţiştii Biroului Rutier Ploieşti, în timp ce se aflau în exercitarea atribuţiunilor de serviciu, au fost sesizaţi despre faptul că, pe strada Vasile Milea, din Ploieşti, s-ar fi produs un accident rutier, soldat cu pagube materiale.
 
Întrucât, unul dintre conducătorii auto emana halenă alcoolică, s-a procedat la testarea cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0.60 mg/l alcool pur în aerul expirat. 
Bărbatul în cauză a refuzat să fie condus la o unitate medicală, pentru prelevarea de mostre biologice de sânge.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvărşirii infracţiunii de refuz de prelevare de mostre biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.
 
În cursul nopţii trecute, în jurul orei 00.10 poliţiştii Serviciului Rutier Prahova au oprit pentru control, pe DN1 E60, în zona km125+850m, în localitatea Sinaia, un autoturism condus de un bărbat, în vârstă de 28 de ani, din Judeţul Dâmboviţa.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul Drug Test, care a indicat un rezultat pozitiv, privind prezenţa unor substanţe, ce pot avea efecte psihoactive în organism, ulterior fiind condus la o unitate medicală, în vederea prelevării de mostre biologice.
În cauză a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice sau a altor substanţe.
ACŢIUNI ALE POLIŢIŞTILOR PRAHOVENI
Acţiuni pentru prevenirea răspândirii şi limitarea infectării cu virusul SARS COV-2
Poliţiştii prahoveni acţionează, preponderent prin acţiuni preventive, instruind reprezentanţii unităţilor comerciale, dar şi prin verificări ale mijloacelor de transport în comun şi în spaţiile în spaţiile publice aglomerate, aplicând sancţiuni doar în urma evaluării obiective a fiecărei situaţii constatate.
Pentru a reaminti zicala ,,Sănătatea-i mai bună decât toate!”, astfel de activităţi preventive sunt desfăşurate în mod curent în aceste zile de către poliţiştii de proximitate, poliţiştii de ordine publică, poliţiştii rutieri dar şi împreună cu jandarmi, pompieri şi poliţişti locali.
Evitarea îmbolnăvirii, printr-un comportament precaut, are o importanţă foarte mare în această perioadă, iar purtarea măştii de protecţie, face parte din măsurile de protecţie individuală pe care fiecare cetăţean le poate adopta, fiind doar una dintre laturile de prevenire a îmbolnăvirii.
Reamintim că, din punct de vedere legal, purtarea măştii de protecţie este obligatorie atât în spaţiile publice aflate în incinta unor imobile (mijloace de transport în comun, la locul de muncă, spaţii comerciale), dar şi în spatiul public deschis aglomerat sau predispus aglomerării, cum ar fi pieţele, staţiile de autobuz, proximitatea unităţilor de învăţământ şi nu numai.
În ultimele 24 de ore, au fost desfăşurate 10 acţiuni punctuale iar în cadrul activităţilor au fost verificate  peste 300 de persoane precum şi 50 de mijloace de transport în comun.
Au fost verificate 70 de societăţi comerciale, unde poliţiştii au transmis reprezentanţilor tuturor agenţilor comerciali şi centrelor comerciale verificate să ia măsuri pentru respectarea normelor de prevenire a infectării şi combatere a răspândirii coronavirusului.
Ca urmare a abaterilor constatate, poliţiştii prahoveni au aplicat 90 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 41.961 de lei, cele mai multe fiind la nerespectarea regimului rutier dar şi 17 sancţiuni contravenţionale conform Legii 55/2020, privind nerespectarea măsurilor pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
Totodată, au fost avertizate peste 80 de persoane, privind portul necorespunzător al măştii de protecţie.
În continuare poliţiştii prahoveni vor desfăşura activităţi specifice pentru ca măsurile introduse să fie respectate de către persoanele fizice şi juridice, pentru prevenirea şi limitarea răspândirii virusului.
 
Atenţie la regimul armelor şi muniţiilor!
La data de 6 octombrie a.c., poliţiştii din cadrul Serviciului Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase Prahova au organizat şi desfăşurat o acţiune privind verificarea deţinătorilor de arme şi muniţii neletale, domiciliaţi în municipiul Ploieşti şi în comunele Gornet şi Albeşti Paleologu.
În acest context, au fost verificaţi 11 deţinători de arme, ocazie cu care au fost aplicate 2  sancţiuni contravenţionale, uneia dintre persoane, fiindu-i anulat dreptul de deţinere arme. 
De asemenea, au fost indisponibilizate trei arme neletale cu ocazia constatării a trei infracţiuni.
Exemplu:
Cu ocazia verificării a trei deţinători de arme din municipiul Ploieşti, comuna Albeşti Paleologu şi Gornet s-a constatat faptul că, doi bărbaţi în vârstă de 60, respectiv 74 de ani şi o femeie în vârstă de 61 de ani, au mutat fără drept armele deţinute în baza certificatelor de deţinător, de la adresa autorizată pentru păstrare, la o altă adresă de domiciliu. 
În cauză, armele au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor, fiind  întocmite dosare penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor.