IJP PRAHOVA.BULETIN DE PRESĂ.10 septembrie 2021
 
Tânăr reţinut pentru tentativă la tâlhărie, tâlhărie şi furt calificat
 
Poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Ploieşti au pus în aplicare un mandat de percheziţie domiciliară, în Ploieşti, în cadrul unor dosare penale care vizează săvârşirea infracţiunilor de tentativă la tâlhărie, tâlhărie şi furt calificat.
La data de 9 septembrie a.c., poliţiştii din cadrul Biroului de Combatere a Infracţiunilor Contra Persoanelor şi a Patrimoniului, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti, au efectuat o percheziţie domiciliară, în municipiu, la locuinţa unui tânăr, de 16 ani, bănuit de comiterea mai multor infracţiuni de tâlhărie, tentativă la tâlhărie şi furt calificat. 
În fapt, din cercetările efectuate, a rezultat faptul că: 
La data de 2 august a.c., în timp ce se aflau în tramvaiul 102, între staţiile Complexul Mare - Complexul Mic, din municipiu, doi tineri necunoscuţi i-ar fi sustras prin violenţă unui bărbat, o sumă de bani din buzunarul de la piept, al cămăşii cu care era îmbrăcat. 
La data de 5 august a.c., poliţiştii secţiei nr.4 de Poliţie Ploieşti au fost sesizaţi cu privire la faptul că în zielele de 3 şi 5  august a.c., autori necunoscuţi, prin violarea sediului profesional, ar fi pătruns în incinta unui bar şi ar fi sustras mai multe sticle de băuturi alcoolice. 
La data de 7 septembrie a.c., poliţiştii de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei   Municipiului Ploieşti au fost sesizaţi cu privire la faptul că, la aceeaşi dată, în jurul orei14.00, persoane necunoscute, în timp ce se aflau pe strada Cibinului din Ploieşti, ar fi încercat să-i sustragă prin violenţă, rucsacul unei femei iar unei alteia, lănţicul de aur, pe care îl purta la gât. 
În urma cercetărilor efectuate şi a activităţilor specifice desfăşurate au fost identificaţi doi tineri, în vârstă de 16 ani şi 13 ani, ambii din municipiul Ploieşti, posibili autori ai faptelor. 
În baza probatoriului administrat, la data de 9 septembrie a.c., tânărul de 16 ani a fost reţinut pentru 24 de ore, iar ulterior, în cursul aceleiaşi zile, instanţa de judecată a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile. 
La acţiune au participat luptători din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale.
Pentru prevenirea unor astfel de fapte, poliţiştii vă recomandă: 
Evitaţi să circulaţi singuri având asupra dvs. sume mari de bani sau bunuri de valoare expuse la vedere! 
În cazul în care sunteţi urmăriţi, nu ezitaţi să vă opriţi la cel mai apropiat sediu de poliţie, reţinând cât mai multe dintre semnalmentele agresorului pentru a putea fi identificat şi reţinut (vârstă, constituţie fizică, aspect, îmbrăcăminte, semne particulare, voce, accent, direcţia în care a plecat, etc)! 
În cazul în care sunteţi atacaţi, nu intraţi în panică, faceţi gălăgie ca să atrageţi atenţia cetăţenilor sau al unui poliţist în patrulare! 
Nu consumaţi alcool cu persoane necunoscute sau amici ocazionali şi nu vă lăudaţi faţă de aceştia cu valorile pe care le aveţi la dumneavoastră sau acasă, puteţi rămâne fără ele!
Vacanţa s-a terminat! Sunteţi pregătiţi pentru un nou început?
Pe parcursul campaniei “Vacanţa s-a terminat! Sunteţi pregătiţi pentru un nou început?” care s-a desfăşurat în perioada 1-10 septembrie a.c., poliţiştii Biroului de Analiza şi Prevenirea Criminalităţii şi cei ai Biroului de Siguranţă Şcolară din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova, s-au deplasat în 5 centre comerciale de pe raza municipiului Ploieşti şi a localităţii Blejoi, distribuind materiale cu conţinut informativ-preventiv.
Scopul activităţii a fost acela de informare a părinţilor despre siguranţa minorilor, siguranţa pe drum şi acasă, atunci când aceştia nu sunt supravegheaţi de adulţi, precum şi despre siguranţa în mediul on-line a acestora.
RECOMANDĂRI PENTRU ELEVI
Nu legaţi prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant! Nu intraţi în anturaje dubioase!
Evitaţi frecventarea locurilor şi mediilor unde se consumă alcool, droguri sau se practică jocuri de noroc!
Atenţie la „lumea virtuală”! Poliţiştii îi sfătuiesc pe copii să nu ofere date personale sau poze celor cu care corespondează pe Internet.
RECOMANDĂRI PENTRU PĂRINŢI
Dragi părinţi, acordaţi-le copiilor o atenţie sporită şi din perspectiva siguranţei lor!
Stabiliţi cu copii un program în aşa fel încât să ştiţi tot timpul unde sunt şi ce fac.
Aveţi grijă de unde achiziţionaţi produse necesare pentru şcoală. Nu uitaţi că datele cardului bancar nu se comunică.
Explicaţi-le copiilor cu cine să comunice atunci când au probleme pe stradă, sau la şcoală.
Discutaţi în permanenţă cu copii dumneavoastră.
Aflaţi care sunt prietenii copiilor dumneavoastră în viaţa reală, sau pe internet.
Acţiune desfăşurată de poliţişitii Serviciului Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie Prahova
La data de 9 septembrie a.c., poliţiştii din cadrul Serviciului Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase au efectuat controale la deţinătorii legali de arme şi muniţii neletale, pe raza municipiului Ploieşti şi al comunelor Blejoi şi Păuleşti.
Cu această ocazie au fost verificaţi 24 de deţinători de arme, au fost aplicate 9 sancţiuni contravenţionale conform Legii nr.295/2004 privind regimul armelor, componentelor esenţiale şi al muniţiilor
,  în valoare totală de 2001 lei.
Totodată au fost constatate 2 infracţiuni privind nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor, fiind indisponibilizate şi două arme neletale.
Bărbat depistat cu o alcoolemie de 0.70 mg/l
În cursul nopţii trecute, în jurul orei 1.35, poliţiştii Serviciului Rutier, în timp ce se aflau în exercitarea sarcinilor de serviciu, pe DN1A, în localitatea Lipăneşti, au oprit pentru control un autoturism, care circula pe sensul de mers Vălenii de Munte către Ploieşti.
Întrucât, conducătorul auto emana halenă alcoolică, acesta a fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat o valoare de 0.70 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Bărbatul în cauză a fost condus la o unitate medicală, în vederea recoltării de mostre biologice de sânge.
Poliţiştii au întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice sub influenţa băuturilor alcoolice.
Foto cu caracter ilustrativ