IJP PRAHOVA.BULETIN INFORMATIV.16 august 2021
În perioada 13 augsust - 14 august a.c., poliţiştii Serviciului de Investigaţii Economice Prahova au desfâşurat o acţiune în municipiul Ploieşti şi oraşul Slănic pentru verificarea respectării nomelor legale în domeniul activităţilor de natură vamală, protecţiei drepturilor de proprietate intelectuală, incluzând drepturile de autor, drepturile conexe şi drepturile de proprietate industrială, precum şi în domeniul activităţii de comerţ şi alimentaţie publică.
16 poliţişti prahoveni împreună cu sprijinul reprezentaţilor I.T.M., D.S.P., D.S.V.S.A., C.J.P.C. Prahova, au obţinut următoarele rezultate:
Au fost controlaţi 41 de agenţi economici şi au aplicat 9 sancţiuni contravenţionale cu o valoare totală de 63.000 de lei.
Totodată au fost constatate 3 infracţiuni, s-au confiscat 1.717 de lei şi s-au indisponibilizat 1600 de ţigarete şi 24 de articole vestimentare.
EXEMPLE:
Cu ocazia verificărilor efectuate la un punctul de lucru al  unei societăţi comerciale a fost constatată infracţiunea de reproducere a operelor sau produselor purtătoare de drepturi conexe fără autorizarea sau consimţământul titularilor drepturilor recunoscute de lege, constând în aceea că managerul sălii de jocuri, ar fi descărcat de pe internet şi a stocat pe un memory stick mai multe melodii în format MP3 pe care le-a difuzat în scop ambiental în spaţiul cazinoului, fără a deţine licenţă de reproducere fonograme.
În oraşul Slănic, împreună cu reprezentanţii I.T.M.Prahova, au fost identificate 3 persoane care au fost primite la muncă, fără încheierea unui contract individual de muncă, fapt constatat prin consultarea Registrului General de Evidenţă a Salariaţilor în format electronic.
Pentru finalizarea verificărilor, reprezentanţii societăţii au fost invitaţi de către inspectorii ITM Prahova în data de 18.08.2021, ocazie cu care se va concluziona dacă în cauză a fost săvârşită contravenţia prev. de art. 260 alin. 1, lit. e din Codul Muncii.
Sâmbătă, 14 august poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Prahova au acţionat şi în Oborul din Ploieşti, unde un bărbat ar fi deţinut într-un autoturism cantitatea de 8 cartuşe (80 de pachete) ţigarete de contrabandă, ce nu aveau  aplicate timbre fiscale, fiind inscripţionate for duty free sale only.
Ţigaretele în cauză au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor, existând indicii privind săvârşirea infracţiunii de contrabandă.
Tot în Oborul din Ploieşti, s-a constatat că 2 societăţi comerciale nu au fiscalizat sumele de 805 de lei, respectiv 614 de lei, provenite din încasările zilnice.
Pentru abaterile constatate, acestea au fost sancţionate contravenţional conform O.U.G. nr. 28/1999, cu amenzi în cuantum de 10.000 de lei, dispunându-se totodată măsura complementară a confiscării sumelor nefiscalizate.
 
Sâmbătă,14 august a.c., în jurul orei 11.10,  poliţiştii Staţiunii Buşteni, în ce timp ce executa atribuţiile de serviciu, pe strada Valea Cerbului, au oprit pentru control un autoturism la volanul căruia se afla un tânăr de 21 de ani, comuna Cernat, jud. Covasna.
Tânărul a fost testat cu aparatul Drager DrugTest care a indicat un rezultat pozitiv la amfetamina şi metanfetamină, fapt pentru care a fost condus la o unitate medicală, unde i-au fost  recoltate  mostre biologice de sânge şi una de urină, în vederea determinării cantităţii de substanţă pshihoactivă din organism. 
20 de minute mai târziu, tot aceeaşi poliţişti au oprit un autoturism, condus de un tânăr de 23 de ani, de data aceasta din municipiul Ploieşti.
În urma testării cu aparatul DrugTest acesta a indicat un rezultat pozitiv la cocaină şi ketamină, fapt pentru care a fost condus la o unitate medicală, unde i-au fost  recoltate  mostre biologice de sânge şi una de urină, în vederea determinării cantităţii de substanţă pshihoactivă din organism. 
În cauză, celor 2 conducători auto, li s-au întocmit dosare penale, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea pe drumurile publice a unui vehicul sub influenţa unor substanţe psihoactive.
În aceeaşi zi, în jurul orei 19.40, poliţiştii oraşului Urlaţi, în baza unei informaţii s-au deplasat pe strada Tudor Vladimirescu din oraş, unde au oprit pentru control un autotren care era condus de un bărbat.
Întrucât acesta emana halenă alcoolică, s-a procedat la testarea acestuia cu aparatul etilotest,  rezultând valoarea de 1,15  mg/l alcool pur în aerul expirat.
Acesta a fost condus la o unitate medicală, în vederea recoltării de mostre biologice de sânge.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul savârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.
În cursul nopţii de 14 spre 15 august a.c., în jurul orei 02:45, poliţiştii oraşului Comarnic în timp ce se aflau în exercitarea atribuţiunilor de serviciu,  în Podului Boieresc, au oprit pentru control un autovehicul.
În continuare s-a procedat la identificarea conducătoarei auto, în persoana unei tinere în vârstă de 15 ani din oraşul Comarnic, care în urma verificărilor efectuate s-a constatat faptul că nu deţine permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul savârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere.
În dimineaţa zilei de 15 august a.c., în jurul orei 05.10,  tot poliţiştii Staţiunii Buşteni, în ce timp ce executa atribuţiile de serviciu, pe strada Valea Cerbului, au oprit pentru control un autoturism condus de un tânăr de 25 de ani, din comuna Blejeşti, judeţul Teleorman.
Tânărul a fost testat cu aparatul DrugTest care a indicat un rezultat pozitiv la cocaina,THC, metamfetamină, fapt pentru care a fost condus la o unitate medicală, unde i-au fost  recoltate mostre de sânge şi una de urină, în vederea determinării cantităţii de substanţă pshihoactivă din organism. 
În cauză s-a întocmit dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea pe drumurile publice a unui vehicul sub influenţa unor substanţe psihoactive
O jumătate de oră mai târziu, tot poliţiştii Staţiunii Buşteni, în ce timp ce executau atribuţiile de serviciu, pe strada Valea Cerbului, au oprit pentru control un autoturism la volanul căruia se afla un bărbat de 31 de ani, din municipiul Săcele.
Bărbatul a fost testat aparatul Drager DrugTest care a indicat un rezultat pozitiv la cocaina,THC,amfetamină, metamfetamină, fapt pentru care a fost condus la o unitate medicală, unde i-au fost  recoltate mostre de sânge şi una de urină, în vederea determinării cantităţii de substanţă pshihoactivă din organism. 
În cauză s-a întocmit dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea pe drumurile publice a unui vehicul sub influenţa unor substanţe psihoactive.
În aceeaşi zi, în jurul orei 17:45, poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier, au fost sesizaţi  prin apel 112 de către un bărbat, particiant al traficului rutier, cu privire la faptul că pe DN1, în afara localităţii Ploieşti, a observat un conducător auto care conducea un autoturism într-un mod sinuos, existând riscul producerii unui accident rutier. 
Conducătorul autoturismului a fost depistat la scurt timp pe DJ 101A , iar în urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că este un bărbat în vârstă de 53 de ani domiciliat în comuna Şirna. 
Întrucât acesta emana halenă alcoolică a fost testat cu apartul etilotest care a indicat valoarea de 1,81 mg/l alcool pur în aerul expirat, ulterior fiind condus la o unitate medicală în vederea recoltării de mostre biologice de sânge. 
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui autovehicul pe drumurile publice sub influenţa băuturilor alcoolice.
La data de 16 august a.c., în jurul orei 00:40, poliţiştii din cadrul Secţiei Rurale de Poliţie Puchenii Mari au oprit, pentru control, un autoturism care circula din direcţia satului Pietroşani către satul Râfov. 
Întrucât bărbatul identificat la volanul autoturismului emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul  etilotest care a indicat valoarea de 0,98 mg/l alcool pur în aerul expirat. 
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui autovehicul pe drumurile publice sub influenţa băuturior alcoolice.
În această dimineaţă, poliţiştii Staţiunii Buşteni au depistat pe strada Valea Cerbului din staţiune, în intervalul orar 04:15-05:15, alţi trei conducători auto, un bărbat şi două femei au fost testaţi cu aparatul DrugTest, înregistrând un rezultat pozitiv, aparatul indicând prezenţa unor substanţe susceptibile de a avea efect psihoactiv în organism.
 În toate cele trei cauze se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, faptă prevăzută şi pedepsită de Codul Penal. 
POLIŢIŞTII VĂ RECOMANDĂ să nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanţelor psihoactive! 
Consumul de substanţe psihoactive reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor.
Foto cu caracter ilustrativ