Mănăstirea Crasna, un loc iubit de Dumnezeu cu un peisaj de vis
Din drumurile prin judeţul Prahova, vă recomandăm să-l alegeţi şi pe cel care duce la Mănăstirea Crasna. Locul este unul iubit de Dumnezeu, unde veţi găsi o „mare“ de linişte interioară, un peisaj de vis şi oameni extrem de primitori şi care au, întotdeauna, o vorbă care să te ungă la suflet.
Lăcaşul de cult, ale cărui atestări documentare ne poartă în secolul al XVIII-lea (1745), se află la 50 de Kilometri de Ploieşti, pe raza comunei Izvoarele, în pădure, lângă pârâul Crasna, la poalele munţilor Ursoaia.
Primele documente arată faptul că aici era un schit de călugări, având o biserică de lemn cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena".
De-a lungul vremurilor, locul a cunoscut o serie de transformări, dar niciodată nu şi-a schimbat-o pe cea iniţială, de a fi o „poartă“ către Dumnezeu. A fost loc de rugăciune, a fost loc de învăţătură, fiind înfiinţată o şcoală (în sec. al XIX-lea) pentru copiii din satele vecine, a fost loc de refugiu, dar şi ţintă a hoţilor.
Din 1964, schitul a început sa fie refăcut, graţie staretilor Ghedeon, Galaction şi Nicodim, iar din 2001 a fost transformat în mănăstire.
Astăzi este un loc în care creştinii îşi pot alege o zi de pelerinaj fie primăvară, vara, cât şi toamna, complexul monahal având patru hramuri: „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ (21 mai) – hramul bisericii vechi, „Acoperământul Maicii Domnului” (1 octombrie) – hramul bisericii noi. Locaşul mai cuprinde un paraclis închinat Sfinţilor Români (Duminica a 2‑a după Rusalii), sfinţit în anul 2007, iar de sărbătoarea Sfântului Prooroc Ilie (20 iulie) este hramul altarului de vară.
Cine ajunge aici, poate rămâne şi peste noapte, într-una dintre camerele special amenajate în acest complex. Nu este perceput un anumit tarif, dar sunt bine primite produsele alimentare sau de orice fel care fac trebuinţă într-o mănăstire.
Astăzi, la Crasna găsim în jur de 20 de persoane dintre cele care s-au îndreptat către viaţa sihastră. Printre ele l-am întâlnit şi pe preotul-călugăr Vasile. Despre calea către mănăstirea Crasna a moţului de pe Valea Arieşului, puteţi citi aici: https://www.facebook.com/304579232993363/posts/4047998975318018/