Emilia Savelovici este dovada vie a faptului că „omul sfinţeşte locul“ , la Muzeul “Crama 1777“ din Valea Călugărească
Noi, oamenii, suntem fiinţe umane formate din întâmplări, iar omul nu va înceta niciodată sa asculte poveşti”, spunea Mircea Eliade. Un citat pe care-l veţi auzi de la un om „de poveste“ ori de câte ori veţi păşi pe prispa Muzeului „Crama 1777“, de la Valea Călugărească. Emilia Savelovici este dovada vie a faptului că „omul sfinţeşte locul“. 
 Muzeograf de profesie, cu o experinţă de ani buni în spate, căpătată la Muzeul Ţăranului Român, Emilia Savelovici a fost adusă de cărările vieţii pe tărâmurile prahovene. Aşa se face că a dat iconografia, în care se specilizase la Bucureşti, pe studiul viţei-de-vie şi a vinului. Iar astăzi o găsim bucurându-se de ceea ce face într-un loc unde liniştea, frumosul, tradiţionalul şi povestea şi-au dat mâna pentru a crea cadru perfect de prezentare, într-un stil apare, a istoriei vinului. 
 În momentul în care a acceptat provocarea de a fi ghid într-un muzeu cu un specific atipic nu ştia mai nimic despre domeniul viticol. Dar cărţile i-au fost, şi de această dată, partener de nădejde şi i-au deschis calea informaţiei şi a poveştilor. 
Vizitatorii sunt întâmpinaţi cu zâmbet, cu multă energie pozitivă, dar şi cu multă sinceritate: îţi va povesti aşa cum te va simţi.
Chiar dacă are o cursivitate şi un har aparte de a nara, Emilia Savelovici recunoaşte că nu toţi cei care trec pragul muzeului au timpul şi răbdarea necesare de a asculta istoriile obiectelor şi uneltelor vechi folosite de ţăranul român pentru culegerea viţei-de-vie şi fabricarea vinului sau despre tradiţiile „ascunse“ de costumele populare autentice, de lada de zestre etc. Dar speră însă ca fiecare vizitator să plece de la muzeu mai bogat cu câteva informaţii şi, poate, în viitor să aleagă acel vin care, aşa cum spunea Fănuş Neagu, „merită să-i spui «dumneavoastr㻓. 
Despre Muzeul „Crama 1777“, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, puteţi afla/vedea mai multe şi din postarea: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3951079968343253&id=304579232993363
 
Sursa:CJ Prahova