IJP PRAHOVA.BULETIN DE PRESĂ.11 mai 2021
REŢINUŢI  DE POLIŢIŞTI PENTRU FURT CALIFICAT ŞI TENTATIVĂ LA FURT CALIFICAT
La data de 10 mai a.c., Poliţia oraşului Sinaia a fost sesizată despre faptul că, în noaptea de 9 spre 10 mai a.c., persoane necunoscute ar fi pătruns fără drept cu o autoutilitară în curtea unuia dintre depozitele unei societăţi, unde au răvăşit mai multe obiecte în încercarea de a le sustrage, acţiunea fiind întreruptă de către un bărbat care ar fi observat cele întâmplate. 
Din cercetări, a rezultat faptul că una dintre cele două persoane bănuite de săvârşirea faptei ar fi pătruns şi ar fi sustras, la data de 12 aprilie a.c., obiecte din acelaşi punct de lucru al societăţii, valoarea prejudiciului ridicându-se la aproximativ 8.000 de lei. 
În cauză, se efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal privind săvârşirea infracţiunilor de furt calificat şi tentativă la furt calificat. În urma administrării probatoriului,  cei doi bărbaţi au fost reţinuţi pentru 24 de ore, în cursul zilei de azi urmând să fie prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Sinaia.
ACŢIUNI PENTRU PREVENIREA RĂSPÂNDIRII COVID-19 PE RAZA JUDEŢULUI PRAHOVA
      În ultimele 24 de ore, poliţiştii au acţionat pentru verificarea modului în care se respectă prevederile pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Au fost verificate peste 630 de obiective/locaţii (societăţi comerciale, restaurante, terase, parcuri, mijloace de transport în comun, gări) şi au fost verificate peste 200 de autovehicule. 
Ieri, pentru neregulile constatate au fost aplicate aproximativ 60 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de peste 11.000 de  lei. În continuare, poliţiştii, împreună cu celelalte structuri ale MAI şi instituţii cu atribuţii de control, vor acţiona, pentru verificarea respectării prevederilor Legii nr. 55/2020  privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Facem apel la cetăţeni să respecte în continuare măsurile de protecţie sanitară şi de distanţare fizică, pentru a-şi proteja propria sănătate şi viaţă, dar şi pentru a-i proteja pe toţi cei din jur.
SFATURI PENTRU PREVENIREA FRAUDELOR SAU TENTATIVELOR DE FRAUDĂ COMISE PE INTERNET
Internetul a devenit foarte atractiv pentru infractorii cibernetici. Autorii folosesc metode ingenioase şi promisiuni, cu scopul de a obţine bani sau informaţii financiare valoroase de la potenţialele victime. Majoritatea fraudelor sau tentativelor de fraudă prin internet sunt reprezentate de anunţuri publicitare false sau prin care se încearcă obţinerea datelor personale/bancare, în vederea accesului ilicit la conturile potenţialelor victime. 
O metodă utilizată este aceea de a pretinde calitatea de funcţionari la societăţi bancare sau de credit de renume, solicitând comisioane prealabile pentru facilitarea unui împrumut în condiţii foarte avantajoase. Uneori, pentru a câştiga credibilitate, pot utiliza datele unor persoane reale obţinute fie în mod fraudulos, sau disponibile pe internet. Astfel, aceştia pot pretinde, prealabil acordării aşa-zisului împrumut, sume de bani cu titlu de comision, însă problema se poate complica şi mai mult în situaţia în care victima dă curs solicitării de a transmite date personale sau date cu caracter bancar.
Având în vedere modul de operare descris mai sus, recomandăm cetăţenilor:
nu daţi curs unor oferte a căror veridicitate nu poate fi verificată din surse  sigure;
nu comunicaţi datele personale/bancare nimănui, cu excepţia completării acestora în momentul efectuării de cumpărături online de pe site-uri securizate; 
pentru tranzacţiile de pe platformele online de anunţuri generaliste, consultaţi metodele agreate de site-ul respectiv şi respectaţi indicaţiile întocmai. Pentru a primi bani în contul bancar în urma vânzării unui produs, este necesar doar codul IBAN, compus din 24 de caractere. Dacă vi se solicită celelalte date de pe card (numarul cardului, compus din 16 caractere, codul CVV sau data de expirare a cardului), este un motiv întemeiat să deveniţi suspicios;
evitaţi accesarea linkurilor din surse necunoscute şi asiguraţi-vă că sunteţi pe un site oficial, înainte de a opera orice tip de tranzacţie;
sesizaţi poliţiei orice tentativă de fraudă, în cel mai scurt timp.