Informare de presă privind situaţia COVID-19 şi a vaccinării anti SARS-CoV-2, în Prahova, 10 mai 2021
La centrele de vaccinare de la Centrul Medical Mediug (str.Plugari, nr.1 bis), respectiv de la Valea Călugărească (Sala de Sport, sat Valea Popii, str.Ghe.Ionescu) de duminică, 09 mai 2021 a fost schimbat vaccinul din Astra Zeneca cu vaccin Pfizer.
Persoanele care urmează să facă rapelul cu Astra Zeneca, se vor prezenta în continuare la acelaşi centru la care au fost vaccinaţi cu prima doză.
32 de persoane, nou inregistrate cu SARS-CoV-2.
          De la începutul epidemiei şi până în prezent, la nivelul judeţului Prahova, 34.539 de persoane au fost confirmate ca fiind infectate cu virusul SARS-CoV-2. Din totalul acestora, 1.267 pacienţi au decedat, conform datelor furnizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Prahova. Ultimele decese raportate au fost în rândul a cinci persoane de sex feminin (69, 75, 78, 85 ani), cu comorbidităţi.
 
          Cele 32 de persoane nou înregistrate cu SARS-CoV-2, în Prahova, fac parte din următoarele categorii de vârstă:
 
Grupa de vârstă (ani) Număr persoane
0 – 18 1
19 – 29 0
30 – 39 2
40 – 49 4
50 – 59 6
60 – 69 7
70 – 79 7
80 – 89 5
Peste 90 0
Total 32
          Numărul total de locuri destinate îngrijirii pacienţilor cu COVID-19, în Prahova, este de 490, dintre care 306 de paturi sunt ocupate. La ATI, 26 de locuri din toate cele 28 de locuri pentru pacienţii cu SARS-CoV-2 au fost raportate ca fiind ocupate. (*Situaţia este în dinamică, iar aceste informaţii pot suferi modificări de la o oră la alta).
          Incidenţa cumulată a cazurilor active (din ultimele 14 zile) din judeţ, calculată la 1000 de locuitori, este de 1,26.
          Pe parcursul zilei precedente, în Prahova, au fost realizate 225 de teste, conform centralizării DSP Prahova.
——————————-
          Echipaje mixte din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au continuat acţiunile privind ordinea şi siguranţa publică şi alte misiuni impuse de contextul actual.
          Au fost efectuate verificări la 2.403 persoane dintre cele care au decizii de carantină sau de izolare la domiciliu, emise de către D.S.P. Prahova. 185 autovehicule au fost oprite în trafic în vederea controalelor specifice contextului. Au fost verificate 83 de societăţi comerciale şi 743 obiective/locaţii unde se formează aglomerări umane (gări, terase, pieţe, zone de agrement, unităţi turistice, restaurante etc).
          În urma acestor demersuri au fost aplicate 66 de sancţiuni în valoare totală de 10.700 lei.
         Conform informaţiilor furnizate de către Direcţia de Sănătate Publică Prahova, până duminică, 09 mai 2021, ora 21:30, în judeţul Prahova au ajuns 226.941 doze de vaccin anti SARS-CoV-2, dintre care 174.021 doze Pfizer/BioNTech, 27.920 produse de compania Moderna, 24.200 de doze AstraZeneca, dar şi 800 de doze Johnson & Johnson
          Dintre acestea, au fost administrate 213.708 doze.  82.729 de persoane au fost imunizate, în judeţul nostru, şi cu cea de-a doua doză de vaccin.
          Stocul disponibil, în acest moment, este de 13.035 doze vaccin.
          De la debutul vaccinării şi până în prezent, au fost înregistrate 198 doze „pierdute“ şi 41 de reacţii adverse post imunizare (RAPI).
———————————–
          Începând cu data de 8 mai 2021, vaccinarea fără programare, prin prezentare directă cu buletinul este disponibilă şi în judeţul Prahova, în oricare dintre cele 29 de centre de vaccinare.
          Populaţia generală cu vârsta de până în 60 de ani care doreşte să se vaccineze se va putea prezenta la centrele de vaccinare, după ora 14.00, fără programare, în vederea administrării dozelor de vaccin.
          Persoanele interesate să se vaccineze cu Vaxzevria (AstraZeneca) o pot face fără programare prealabilă. Înainte de a se prezenta la centrele care dispun de astfel de fluxuri trebuie să se intereseze de disponibilitatea locurilor, să nu aibă simptome asociate COVID-19. În momentul prezentării la imunizare, este obligatoriu să aibă asupra lor un act de identitate.
          La centrele de vaccinare de la Centrul Medical Mediug (str.Plugari, nr.1 bis), respectiv de la Valea Călugărească (Sala de Sport, sat Valea Popii, str.Ghe.Ionescu)  de duminică, 09 mai 2021 a fost schimbat vaccinul din Astra Zeneca cu vaccin Pfizer.
          Persoanele care urmează să facă rapelul cu Astra Zeneca, se vor prezenta in continuare la acelaşi centru la care au fost vaccinaţi cu prima doză.
          Vă reamintim că de marţi, 04 mai 2021,  medicii de familie pot vaccina în propriile cabinete medicale, cu doze Astra Zeneca, Moderna sau Johnson& Johnson, în funcţie de cererea pacienţilor.
 
———————————–
 
            Pentru siguranţa dumneavoastră şi a celorlalţi cetăţeni:
■ PURTAŢI CORECT MASCA DE PROTECŢIE, aruncaţi-o după folosire într-un recipient de gunoi cu capac şi spălaţi-vă imediat mâinile cu apă şi săpun sau dezinfectaţi-vă cu soluţii pe bază de alcool;
■ NU ATINGEŢI ochii, gura, nasul dacă nu v-aţi spălat pe mâini;
■ RESPECTAŢI DISTANŢA de cel puţin 1,5 metri faţă de alte persoane, chiar şi în cadrul întâlnirilor familiale, pentru a proteja membrii familiei aflaţi în situaţie de risc;
 
■ EVITAŢI zonele aglomerate;
 
■ CURĂŢAŢI periodic suprafeţele de contact (mânere, mese etc.) cu soluţie dezinfectantă;
 
■ CONSULTAŢI periodic site-urile oficiale, în vederea informării asupra evoluţiei prevederilor legislative privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.
 
Platforma naţională cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19 este actualizată permanent, conţine informaţii despre procesul de vaccinare din România, ghiduri de comunicare medicală şi alte date oficiale de interes, putând fi accesată la adresa: https://vaccinare-covid.gov.ro/ şi prin intermediul paginii oficiale Facebook RO Vaccinare https://www.facebook.com/RO-Vaccinare-101845835162501
 
Documentele oficiale emise la nivel naţional în contextul pandemiei de COVID-19 pot fi consultate pe portalul stirioficiale.ro, în secţiunea „Hotărâri şi legislaţie”. Amintim că o altă pagină web, ce cuprinde informaţii de interes în materia prevenirii răspândirii noului coronavirus, este www.cnscbt.ro (Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică).
 
          Cetăţenii sunt sfătuiţi să se informeze doar din surse oficiale, dar şi să apeleze pentru recomandări sau alte informaţii la TELVERDE – 0800.800.358.
 
Doar printr-un efort comun şi susţinut vom putea limita răspândirea infecţiilor cu SARS-CoV-2.                                                                                       
 
Sursa:Instituţia Prefectului – Judeţul Prahova