ACTIVITATEA INSPECTORATULUI  JUDEŢEAN DE  POLIŢIE PRAHOVA  ÎN PRIMELE 3 LUNI ALE ANULUI 2021
Poliţiştii din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova au continuat acţiunile investigative, preventive şi de cercetare penală pentru îndeplinirea obiectivului principal al instituţiei, respectiv siguranţa cetăţeanului, în contextul apariţiei şi evoluţiei pandemiei de COVID-19. 
În urma acestor activităţi, în primele 3 luni ale anului 2021, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, infracţiunile sesizate au scăzut cu 18,96 % .
Cele mai multe infracţiuni sesizate în judeţul Prahova sunt de natură judiciară - dintre acestea, infracţiunile de furt au ponderea cea mai mare (34%), urmate de infracţiunile de lovire sau alte violenţe (27,39%).  Precizăm că numărul infracţiunilor de furt a scăzut cu 30 %, trendul fiind dat de aproape toate categoriile de furt, acestea fiind în scădere.
În primele 3 luni ale anului 2021, infracţiunile contra persoanei au scăzut cu 18%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Infracţiunile de lovire sau alte violenţe infracţiuni se află, de asemenea, pe un trend descendent (-23,06%). 
În primele 3 luni ale anului 2021, numărul total de apeluri către Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 care au necesitat intervenţia politiştilor a fost de 6.100, cu 2,55% mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului 2020. Din totalul intervenţiilor desfăşurate în primele 3 luni ale anului 2021, în mediul urban au fost sesizate 46,2% din numărul total de apeluri 112 care au necesitat intervenţia politiştilor, în timp ce în mediul rural 53,8 %.
În domeniul investigării criminalităţii economice, în primele 3 luni ale anului 2021, sesizările de natură economico-financiară au crescut cu 7,89%.
Pe linie de poliţie rutieră prioritatea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova a fost şi rămâne prevenirea şi reducerea accidentelor de circulaţie grave, precum şi a consecinţelor acestora motiv pentru care, comparativ cu primul trimestru al anului 2020, se constată o scădere cu 14,3%  a numărului total de accidente rutiere. 
Primele patru cauze generatoare de accidente rutiere pentru primul trimestru al anului 2021 sunt: indisciplina pietonilor (33,33%), viteză neadaptată la condiţiile de drum (26,66%), neacordare prioritate pietoni (16,66%)  şi  abaterile bicicliştilor (10%), cauze pe care ne vom concentra activităţile în perioada următoare.
Fermitatea poliţiştilor prahoveni în modul de acţiune s-a concretizat prin creşterea cu 88% a măsurilor preventive dispuse faţă de autorii de infracţiuni comparativ cu perioada similară a anului 2020.
În contextul pandemiei de COVID-19, poliţiştii au acţionat cu precădere preventiv, pentru verificarea modului în care se respectă prevederile pentru prevenirea şi combaterea efectelor răspândirii virusului SARS-COV-2, fiind verificate zilnic persoane aflate în carantina/izolare, societăţi comerciale, restaurante, terase, parcuri, mijloace de transport în comun. Astfel, în primele 3 luni ale anului 2021, au fost verificate în context COVID-19 aproximativ 130.000 de persoane şi aproximativ 8.500 de societăţi comerciale. Totodată, în primele 3 luni ale anului au fost întocmite 15 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, conform art. 352 din Codul Penal. 
Poliţiştii continuă acţiunile pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-COV-2, pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră, dar şi pentru asigurarea unui climat de ordine publică.
 
Foto cu caracter ilustrativ