Comunicat de presă OFA UGIR: ”Peste 13.700 de IMM-uri nu au primit granturile pentru capitalul de lucru. În schimb, ANAF a început să pună poprire pe conturile firmelor!”
 
OFA UGIR: ”Peste 13.700 de IMM-uri nu au primit granturile pentru capitalul de lucru. În schimb, ANAF a început să pună poprire pe conturile firmelor!”
Organizaţia Femeilor Antreprenor din UGIR trage un semnal de alarmă cu privire la situaţia critică din punct de vedere economic pe care o traversează în continuare numeroase IMM-uri, în condiţiile în care sprijinul promis de guvernul României întârzie să se concretizeze.
Este vorba despre neachitarea granturilor pentru capitalul de lucru, în ciuda promisiunii guvernului de a plăti aceste sume către IMM-urile eligibile, cel târziu la sfârşitul lunii decembrie 2020. În acest moment, există peste 13.700 solicitări admise şi neachitate, şi peste 2.700 de cereri încă neprocesate. 
În plus, suma disponibilă în prezent este de doar 150 milioane euro, cu mult mai mică faţă de necesarul de plată. Acest lucru înseamnă că restul plăţilor se va face după prima rectificare bugetară, care nu poate avea loc înainte de luna iulie!
Soluţia: IMM-urile eligibile să fie finanţate de bănci, până când guvernul va face plăţile
OFA UGIR consideră de neînţeles aceste întârzieri majore ce riscă să ducă în insolvenţă numeroase companii, în special cu capital românesc, într-o perioadă în care obiectivul principal al tuturor ar trebui să fie securizarea locurilor de muncă ale angajaţilor. 
Cu atât mai mult cu cât vorbim despre bani care vin de la Comisia Europeană, iar România îi va primi imediat după ce ţara noastră va face dovada plăţii lor către IMM-urile eligibile.
În aceste condiţii mai mult decât favorabile, ministerul de Finanţe are posibilitatea de a apela la un împrumut pe termen scurt, pentru a plăti toate granturile, în cel mai scurt timp posibil. În acest fel, bugetul de stat nu va avea decât de câştigat, întrucât mare parte din aceste sume vor fi virate de către IMM-uri la bugetul naţional, pentru a-şi stinge datoriile.
 O altă soluţie ar putea fi transmiterea notificărilor de acceptare către IMM-urile eligibile şi generarea contractelor de finanţare de către platforma online, pentru ca firmele respective să poată lua credite-punte de la băncile cu care lucrează până în momentul în care guvernul va face plăţile. Este o soluţie extrem de simplu de implementat, cu niciun fel de impact bugetar, care însă ar putea ajuta unele IMM-uri să-şi deblocheze activitatea. 
”Este de neînţeles pentru noi, ca reprezentanţi ai antreprenorilor, faptul că ANAF a început deja, în urmă cu o lună de zile, să pună popriri pe conturile multor IMM-uri, care aşteaptă să primească notificarea de aprobare a cererii de finanţare, depuse pentru grantul de capital de lucru. Este de neacceptat ca statul să întârzie transmiterea notificărilor de aprobare a acestor aplicaţii şi, în paralel. La fel cum este de neacceptat ca o altă instituţie a statului să blocheze conturile acestor antreprenori, care aşteaptă ca guvernul să îşi respecte angajamentul asumat faţă de ei: acela de a plăti la timp granturile pentru capital de lucru. Statul trebuie să-şi facă datoria”, a declarat Mirabela Miron, preşedinta Organizaţia Femeilor Antreprenor din UGIR. 
Ajutorul pentru HoReCa a scăzut de la 2,5 miliarde lei, la 1 miliard lei!
În ceea ce priveşte domeniul HoReCa, acea mult aşteptată OUG, prin care se compensează o cincime din pierderea de venituri suferită în anul 2020, faţă de anul 2019, se dovedeşte a fi departe de ce s-a angajat iniţial guvernul să asigure. 
Concret, deşi valoarea avută în vedere pentru bugetare fusese de 2,5 miliarde de lei, în prezent, aceasta a scăzut la doar 1 miliard de lei, sumă total insuficientă pentru a compensa pierderile acestui sector, cauzate de măsurile sanitare de luptă împotriva pandemiei. 
În plus, deşi în vechea OUG 224 / 2020 se prevedea ca semnarea contractului de finanţare cu beneficiarul să se facă până pe 30 iunie 2021, iar plata sumelor - în maxim 30 de zile de la semnarea contractului de finanţare, OUG 10 / 19.02.2021 (cea care modifică OUG 224 / 30.12.2020) prevede că statul le va plăti beneficiarilor ajutoarele până la 30 iunie 2022. 
Mai mult, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului trebuie să publice procedura de implementare a schemei până cel târziu în jurul datei de 24 aprilie. Acest fapt înseamnă că procedura nu va putea demara înainte de luna mai 2021! Conform OUG 224/2020, ministerul ar fi trebuit să facă acest lucru la sfârşitul lunii ianuarie 2021, ceea ce înseamnă că schema ar fi trebuit să fie în plină derulare în acest moment. Ori, aceste întârzieri ale statului aduc prejudicii majore IMM-urilor.
Sigur, este de salutat faptul că plafonul stabilit pentru ajutoarele de stat cumulate acordate unui IMM, în interiorul cadrului temporar configurat de Comisia Europeană, a fost mărit de către aceasta de la 800 mii euro la 1,8 milioane euro. Însă acest lucru nu va fi de niciun ajutor antreprenorilor, dacă plăţile sunt făcute mult prea târziu, când multe dintre IMM-urile ce activează în domeniul HoReCa vor fi intrat în insolvenţă şi îşi vor fi concediat angajaţii în formarea cărora au investit atât de mulţi ani. 
”Considerăm că guvernul ar trebui să demonstreze aceeaşi solidaritate faţă de mediul privat, pe care antreprenorii o arată deja de peste un an de zile, faţă de eforturile statului de a ţine pandemia sub control. Până la urmă, statul trebuie să înţeleagă că o cădere a economiei în această perioadă nu va face decât să încetinească măsurile pe care le are în vedere, pentru reducerea deficitului bugeta, şi că este nevoie să lucreze într-un parteneriat adevarat cu mediul privat. Noi, cei din UGIR, ne exprimăm din nou disponibilitatea de a lucra în echipă cu ministerele de linie, în aşa fel încât să aducem soluţii concrete şi punctuale la toate aceste provocări majore ce pot avea un impact pe termen lung asupra economiei României”, a mai precizat Mirabela Miron, preşedinte OFA UGIR.