MASURILE  DISPUSE  PENTRU SUPRAVEGHEREA SANITARA VETERINARA PREMERGATOARE SARBATORILOR PASCALE, IN DOMENIUL IGIENEI SI SANATATII PUBLICE
 
A.MASURI TEHNICO – ADMINISTRATIVE
-Stabilirea perioadei premergatoare Sarbatorilor Pascale Catolice si Ortodoxe  intre 22.03 – 01.05.2021;
-Intensificarea controalelor oficiale in unitatile de abatorizare, procesare, depozitare si vanzare cu amanuntul a produselor alimentare de catre medicii veterinari din cadrul  Circumscriptiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor  Oficiale (CSVSAO) si personalul propriu, conform Regulamentului CE 882/2004 si Regulamentului CE 852/2004 ;
-Asigurarea permanentei la sediul DSVSA Prahova, CSVSAO, inclusiv in zilele de sambata si duminica si afisarea programului de lucru la sediul acestora, cu numele medicului veterinar si numarul de telefon al acestuia pentru preluarea sesizarilor de la consumatori;
-Notificarea in scris a primariilor,  privind  riscurile pentru sanatatea publica in cazul sacrificarilor de animale (miei si iezi) fara supraveghere sanitara veterinara si in conditii necorespunzatoare de igiena, precum si notificarea  DSVSA Prahova, pana la data de  26.03.2021 privind  posibilitatea/intentia  amenajarii temporare a unor spatii  pentru sacrificarea si prelucrarea primara (jupuire si eviscerare partiala) a mieilor si iezilor si conditiile minime de aprobare a acestora, in baza deciziei directorului executiv;
-Nominalizarea prin decizie a directorului executiv a persoanelor care fac parte din echipele mixte de control, zilnic fiind stabilite localitatile/traseele in care se vor efectua aceste controale, tipurile de unitati ce vor fi controlate, inclusiv targuri de animale si piete agroalimentare;
-Controalele se vor efectua zilnic in perioada 22.03-01.05.2021 (premergatoare Sarbatorilor Pascale Catolice si Ortodoxe), inclusiv  sambata si duminica, fiind asigurata permanenta  la sediul circumscriptiilor prin afisarea programului de lucru si a numarului de telefon al medicului veterinar responsabil, iar la sediul DSVSA Prahova va exista zilnic o echipa de interventie rapida in urma  sesizarilor si petitiilor consumatorilor, sesizari care pot fi transmise la tel.0244571751,  email: office-prahova@ansvsa.ro si call-center 0800800454;
B.MASURILE SANITARE VETERINARE CE TREBUIESC ASIGURATE PRODUSELOR ALIMENTARE  DE ORIGINE ANIMALA
1.Unitati de abatorizare/centre sacrificare si vanzare cu amanuntul
-comercializarea carnii de miel/ied in spatiile inregistrate/avizate sanitar veterinar va fi acceptata numai daca acestia sunt sacrificati in abatoare autorizate sanitar veterinar;
-controlul starii de sanatate si admiterea la sacrificare pentru consum uman numai a animalelor sanatoase provenite din ferme si gospodarii situate in localitati indemne de boli transmisibile la animale si de la animale la om;
-verificarea respectarii conditiilor de bunastare-transport, asomare, sacrificare, sangerare si a documentelor insotitoare (formular de miscare, certificat sanitar  veterinar);
-existenta  marcii de sanatate, pe carcasele de miel/ied aplicata dupa  examenul postmortem, precum si modul de ambalare al organelor (organele vor fi comercializate ambalate in pungi de prima utilizare si atasate la carcasa de provenienta);
-verificarea conditiilor de igiena in spatiile de depozitare, transare si expunere spre comercializare a carnii si organelor, precum si existenta carnetelor de sanatate si a echipamentelor de protectie pentru personal;
-verificarea conditiilor de igiena, regimului termic si documentelor obligatorii (certificate veterinare)  pe timpul transportului carnii si organelor;
2.Unitati in care se comercializeaza oua prospete 
-verificarea oualelelor privind identificarea producatorului si a centrelor de ambalare, prin   marcarea acestora  conform legislatiei in vigoare;
-verificarea conditiilor de transport si existenta autorizatiilor  sanitare veterinare;
-verificarea modului cum sunt indeplinite conditiile de prospetime ale acestora (examen ovoscopic) ;
-verificarea respectarii  regimului termic in spatiile de depozitare si expunere in vederea comercializarii;
3.Unitati in care produc, prelucreaza si comercializeaza lapte si produse lactate
-verificarea documentelor de autorizare/inregistrare pentru persoanele fizice si juridice emise de D.S.V.S.A. Prahova pentru colectare, prelucrare si comercializare directa sau cu amanuntul a laptelui si produselor lactate;
-verificarea conditiilor de vanzare a laptelui crud si a produselor lactate in unitatile de depozitare si comercializare;
-verificarea conditiilor de vanzare de catre producatorii particulari a laptelui si produselor lactate, precum si existenta fisei de sanatate pentru animale, carnet de sanatate si echipament de protectie;
-comercializarea catre consumatorul final a laptelui si poduselor lactate  numai in ambalaje de unica folosinta;
4.Unitatile care proceseaza, depoziteaza si comercializeaza peste si produse din peste
-verificarea ghetii utilizate pentru mentinerea temperaturii  pestelui si produselor din pescuit, pe intreaga durata de expunere spre comercializare;
-verificarea trasabilitatii temperaturii pestelui si produselor din pescuit conform etichetelor si documentelor insotitoare;
-verificarea spatiilor si a locurilor in care se comercializeaza pestele si produsele din pescuit privind  conditiile de igiena si inregistrarea sanitara veterinara;
-verificarea respectarii cerintelor legislatiei in vigoare cu privire la transportul, depozitarea si comercializarea pestelui si a produselor de pescuit;
C.MASURILE SANITARE VETERINARE CE TREBUIESC ASIGURATE PRODUSELOR ALIMENTARE  DE ORIGINE NONANIMALA
1.Fabrici de paine  si laboratoare cofetarie patiserie.
-verificarea eligibilitatii si trasabilitatii  materiilor prime;
-verificarea implementarii procedurilor bazate pe principiile HACCP si a programelor de autocontrol;
-controalele oficiale se vor efectua pentru toate etapele de prelucrare, procesare, depozitare , transport si valorificare avand  drept scop prevenirea, eliminarea sau reducerea riscurilor pentru siguranta consumatorilor;
2.Unitati pentru fabricarea vinului si unitati pentru productia de ape minerale, alte ape imbuteliate si bauturi racoritoare nealcoolice
-verificarea eligilibilitatii si a trasabilitatii materiilor prime, inclusiv a ambalajelor, precum si modul de etichetare  si ambalare al acestora;
-verificarea implementarii procedurilor bazate pe principiile HACCP si a programelor de autocontrol;
-verificarea conditiilor de igiena din spatiile de  prelucrare, procesare, depozitare, transport si valorificare avand ca scop prevenirea, eliminarea sau reducerea riscurilor pentru siguranta consumatorilor;
D.SITUATII SPECIALE
In scopul prevenirii evolutiei de toxiinfectii alimentare si  protectiei sanatatii consumatorilor, DSVSA Prahova, va solicita  ori de cate ori va fi necesar, sprijinul altor autoritati competente judetene/locale (Primarii, Consiliul Judetean, Institutia Prefectului, ANAF, ANPC, DSP, IPJ, etc.) si va organiza actiuni comune de inspectie si control asupra unitatilor care produc, depoziteaza si comercializeaza produse alimentare de origine animala si nonanimala, in limita competentelor stabilite prin legislatia in vigoare si in baza protocoalelor de colaborare incheiate cu alte autoritati.
Sursa:Comunicat DSV Prahova
Foto:stiriagricole.ro