ISU PRAHOVA.BULETIN INFORMATIV.3 martie 2021
 
În perioada 02 – 03 martie, pompierii din judeţul Prahova au acţionat pentru gestionarea unui număr de 27 misiuni, din care 10 au fost intervenţii în situaţii de urgenţă, 16 urgenţe medicale şi o activitate de îndrumare şi control. Echipajele de salvatori au acţionat pentru stingerea a 2 incendii, 4 arderi necontrolate (incendii vegetaţie uscată şi gunoi menajer), precum şi în alte 2 intervenţii în sprijinul comunităţilor, cum ar fi: deblocare persoane din locuinţe, exerciţii, etc. 
16 persoane au avut nevoie de asistenţă medicală de urgenţă din partea paramedicilor SMURD.
În ultimele 24 de ore, pompierii militari prahoveni au acţionat pentru localizarea şi lichidarea a 4 incendii de vegetaţie uscată produse în localităţile Apostolache, Gorgota, Bărcăneşti şi Măgurele.  
Cauză probabilă de producere a acestor evenimente o constituie utilizarea focului deschis în spaţii deschise, cetăţenii efectuând igienizarea terenurilor prin arderea vegetaţiei uscate, fără a respecta normele de apărare împotriva incendiilor, iar suprafaţa de ardere a fost de aproximativ 2000 mp vegetaţie uscată şi gunoi menajer.
 
 ***
Utilizarea focului deschis pentru curăţarea terenurilor în condiţii de vânt şi fără respectarea măsurilor obligatorii de protecţie favorizează propagarea incendiilor la locuinţele oamenilor, proprietăţi sau la fondul forestier.
Pentru evitarea producerii acestor tipuri de evenimente, vă reamintim următoarele măsuri de prevenire:
• Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă;
• Realizarea arderii doar în locuri special amenajate, cu respectarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;
• Supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului, după terminarea activităţii;
• Asigurarea mijloacelor tehnice pentru stingerea de îndată a focului (rezervor cu apă, găleţi, lopată, sapă, cazma), atunci când acesta scapă de sub control;
• Responsabilizarea adulţilor în ceea ce priveşte jocul copiilor cu focul şi accesul acestora la sursele de foc (chibrituri, brichete, lumânări, lămpi cu gaz etc).
De asemenea, reamintim prahovenilor că arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, iar în cazul realizării igienizării terenurilor prin ardere, este obligatorie obţinerea acceptului de la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi a permisului de lucru cu focul, impunându-se totodată, respectarea cu stricteţe a măsurilor şi regulilor de apărare împotriva incendiilor.