IJP PRAHOVA.COMUNICAT DE PRESA.26 februarie 2021
Acţiune pentru prevenirea răspândirii Covid-19 la nivelul judeţului Prahova
 
În ultimele 24 de ore, peste 400 de poliţişti, poliţişti locali şi reprezentanţi ai autorităţii locale au acţionat pentru verificarea modului în care se respectă prevederile pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
 
Au fost verificate peste 280 de obiective/locaţii (societăţi comerciale, restaurante, terase, parcuri, mijloace de transport în comun, gări),  fiind legitimate peste 2.300 de persoane şi verificate aproximativ 500 de autovehicule. În ultimele 24 de ore, pentru neregulile constatate au fost aplicate  peste 70  de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 5.500 de lei. 
 
Reamintim că este permisă circulaţia persoanelor, în intervalul orar 23:00-05:00, pentru următoarele motive: 
deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;
deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente; 
deplasări în afara localităţii a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei; 
deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie. 
 
Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional sunteţi obligaţi să prezentaţi, la cererea forţelor de ordine, legitimaţia de serviciu sau adeverinţa eliberată de angajator ori o declaraţie pe propria răspundere. Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal sunteţi obligaţi să prezentaţi, la cererea forţelor de ordine, o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil. Declaraţia pe proprie răspundere trebuie să cuprindă: numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/gospodăriei/locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura.
În continuare, poliţiştii, împreună cu celelalte structuri ale MAI şi instituţii cu atribuţii de control, vor acţiona, pentru verificarea respectării prevederilor Legii nr. 55/2020, privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
 
Infracţiuni la regimul rutier constatate de poliţiştii prahoveni
 
La data de 25 februarie a.c., în jurul orei 20:30, poliţiştii rutieri din Ploieşti au oprit pentru control un autoturism condus de către un bărbat care se deplasa pe strada Gheorghe Grigore Cantacuzino din municipiu.
Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat o valoare de 0,62 mg/l alcool pur în aerul expirat, ulterior fiind condus la o unitate medicală în vederea recoltării de mostre biologice de sânge.
În cauză s-a întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice. 
 
 
În aceeaşi zi, în jurul orei 15:00, poliţiştii Postului de Poliţie Poiana Câmpina  au identificat şi oprit un autoturism care circula pe DJ 100 E. Din verificări, s-a constatat că bărbatul aflat la volan, nu deţine permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. Totodată, conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând o valoare negativă.
În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis.