BULETIN INFORMATIV-ISU PRAHOVA.23 februarie 2021
În perioada 22 – 23 februarie, pompierii din judeţul Prahova au acţionat pentru gestionarea unui număr de 33 misiuni, din care 10 au fost intervenţii în situaţii de urgenţă, 20 urgenţe medicale şi 3 controale de prevenire. Echipajele de salvatori au acţionat pentru stingerea a 3 incendii, precum şi în alte 5 intervenţii în sprijinul comunităţilor, cum ar fi: deblocare persoane din locuinţe, exerciţii de evacuare la spitale etc. 
21 de persoane au avut nevoie de asistenţă medicală de urgenţă din partea paramedicilor SMURD.
Totodată, pompierii prahoveni au asigurat măsurile specifice la 5 accidente rutiere, în urma cărora doi adulţi au fost transportaţi la spital.
În ultimele 24 de ore, pompierii militari prahoveni au acţionat pentru localizarea şi lichidarea a 3 incendii de vegetaţie uscată produse în localităţile Podenii Noi, Valea Doftanei şi Urlaţi.
Cauză probabilă de producere a acestor evenimente o constituie utilizarea focului deschis în spaţii deschise, cetăţenii efectuând igienizarea terenurilor prin arderea vegetaţiei uscate, fără a respecta normele de apărare împotriva incendiilor, iar suprafaţa de ardere a fost de aproximativ 71 ha vegetaţie uscată. 
Misiunea cea mai dificilă, din cauza suprafeţei afectate, dar şi a vântului puternic care dezvolta şi propaga cu repeziciune incendiul, a fost în localitatea Podenii Noi, unde au intervenit pompieri de la Garda de Intervenţie Urlaţi şi Punctul de Lucru din Apostolache, cu două autospeciale de stingere. Incendiul se manifesta pe o suprafaţă de aproximativ 70 ha, cuprinzând vegetaţia uscată, lăstăriş şi mărăciniş.
Subliniem că un rol important în prevenirea incendiilor îl au autorităţile administraţiei publice locale care, prin toate pârghiile legale de care dispun, trebuie să conştientizeze şi să determine populaţia să se comporte şi să acţioneze în spirit civic.
Deoarece legislaţia interzice arderea la întâmplare a vegetaţiei uscate, iar cei care o fac pun în pericol gospodăriile, fondul forestier, bunuri materiale importante sau chiar vieţi omeneşti, transmitem din nou un apel către populaţie şi către factorii de răspundere din administraţiile locale, să respecte interdicţiile privind focul deschis, mai ales în această perioadă în care propagarea flăcărilor este favorizată de condiţiile meteorologice.
 
Compartimentul Informare şi Relaţii Publice al ISU Prahova