Luni incep cursurile in scoli .Cele trei scenarii privind începerea acestora
Şcolile se redeschid, luni, fără distanţare socială, iar elevii vor învăţa chiar şi câte doi în bănci şi se vor proteja cu măşti sanitare pe toată perioada în care rămân în şcoală. Soluţia este propusă chiar de miniştrii Educaţiei şi Sănătăţii pentru cursurile faţă în faţă. La şcoală se vor întoarce şi elevii din învăţământul tehnologic, profesional şi profesional-dual pentru orele de practică. Totul se va face în funcţie de rata de infectare.
 
Există patru variante. În scenariul VERDE, unde sunt puţine cazuri COVID, sub 1 la mia de locuitori, toţi elevii merg la şcoală, indiferent de anul de studii. Scenariul GALBEN se aplică acolo unde rata de infectare este între 1 şi 3 la mia de locuitori: doar preşcolarii şi elevii din clasele primare şi terminale, a VIII-a şi a XII-a, se întorc în bănci. În scenariul ROŞU, cu rata de infectare între 3 şi 6 la mia de locuitori, doar preşcolarii şi şcolarii din clasele primare au cursuri faţă în faţă.
 
Şcolile se închid doar în localităţile care intră în carantină din cauza focarelor de COVID-19. Aici cursurile se fac exclusiv online.
 
Pentru elevii, profesorii şi alţi angajaţi care revin la cursuri măsurile de securitate sanitară sunt obligatorii.
 
Autorităţile admit însă că distanţarea socială va fi imposibil de respectat.
 
Organizaţiile de elevi nu sunt de acord cu revenirea în clase atât de repede şi cer un răgaz de cel puţin o săptămână pentru pregătirea şcolilor.
 
Pentru liniştea lor, unii dintre părinţi cer testarea rapidă a elevilor.
 
De pe 8 februarie se vor întoarce în bănci şi elevii din învăţământul tehnologic, profesional, profesional-dual şi postliceal pentru orele practice.
 
Specialişti din ministerele Educaţiei şi Sănătăţii lucrează la ordinul comun în care vor apărea toate condiţiile în care se redeschid şcolile. Cert este că pentru elevi şi profesori urmează o perioadă intensă, în care vor încerca să recupereze ce au pierdut la şcoala online. Se adaugă şi simulările sau testele de pregătire pentru examenele naţionale.
 
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat în şedinţa de miercuri Hotărârea numărul 5 privind propunerea reluării activităţilor ce impun prezenţa fizică a preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ şi stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate în contextul pandemiei de COVID-19.
 
Cele trei scenarii privind începerea şcolii sunt:
 
Scenariul verde: incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori – activităţile care impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ sunt permise pentru toate categoriile de antepreşcolari, preşcolari şi şcolari;
 
Scenariul galben: incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 1/1.000 dar mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori – activităţile care impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ sunt permise pentru toţi antepreşcolarii şi preşcolarii, elevii claselor din învăţământul primar, precum si pentru elevii claselor terminale din învăţământul gimnazial, liceal, profesional si postliceal;
 
Scenariul roşu: incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1.000 – activităţile care impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ sunt permise pentru toţi antepreşcolarii şi preşcolarii, precum şi pentru elevii claselor din învăţământul primar.
 
Ministerul Educaţiei a informat, luni seară, că la acest moment numărul angajaţilor din sistemul de învăţământ care şi-au declarat disponibilitatea de vaccinare (inclusiv cei deja vaccinaţi până la data de 1 februarie) este de 193.573 de persoane (147.314 persoane din sistemul de învăţământ preuniversitar şi 46.259 – personal din sistemul de învăţământ universitar).
 
Conform ME, numărul angajaţilor din sistemul de educaţie deja imunizaţi anti-COVID cel puţin cu prima doză este de 27.033, reprezentând 14% din angajaţii cu disponibilitate de vaccinare (17.357 din sistemul de învăţământ preuniversitar şi 9.676 din sistemul de învăţământ universitar, inclusiv cadrele didactice din învăţământul superior medical).