Se lansează varianta completă şi integrată a MLS.ro, un serviciu performant de informare şi cooperare pe piaţa imobiliară din România, reglementat de APAIR

 MLS.ro (MLS - Multiple Listing Service), un serviciu performant de informare şi cooperare organizată între agenţii/agenţiile imobiliare din România, se lansează în varianta completă şi integrată, ca rezultat firesc a 15 ani de expertiză în practicarea reprezentării exclusive în România, folosind aplicaţia FlexMLS. Reglementat de APAIR – Asociaţia Profesională a Agenţilor Imobiliari din România, Serviciul MLS.ro pune bazele unei pieţe imobiliare organizate, reprezentând atât sursa de informaţii despre proprietăţile şi tranzacţiile imobiliare, cât şi instrumentul de cooperare între agenţii imobiliari. Misiunea acestuia este de a oferi transparenţă pieţei imobiliare, de a deschide vizibilitatea listingurilor către toată piaţa de agenţi şi consumatori, a oferi educaţie specifică agenţilor din piaţă şi a le asigura profesioniştilor imobiliari, agenţi şi evaluatori, o modalitate de a presta servicii valoroase, relevante şi profesioniste, în beneficiul clienţilor lor şi al întregii pieţe imobiliare.

Evoluţia conceptului de MLS este în strânsă dependenţă de evoluţia reprezentării exclusive.

Astăzi, tot mai mulţi agenţi imobiliari promovează reprezentarea exclusivă, ca fiind modul cel mai sănătos de lucru, atât pentru agenţi, cât şi pentru clienţii pe care îi deservesc. Acest mod de lucru a devenit un ideal al unei bresle, nemaifiind o practică izolată.

În toţi aceşti ani, FlexMLS şi APAIR au parcurs o primă etapă importantă în evoluţia MLS şi anume aceea a promovării reprezentării exclusive. FlexMLS a realizat asta prin oferirea celui mai puternic instrument de lucru, incluzând aici şi datele culese în peste 10 ani; iar APAIR s-a focusat în special pe educaţia agenţilor orientată spre Codul Etic şi Reprezentare.

 

Odată cu lansarea MLS.ro, ambele entităţi se vor axa pe generalizarea utilizării Serviciului MLS în România, printr-un efort comun şi organizat. Putem astăzi pune la dispoziţia pieţei date valoroase actuale şi istorice pe o perioadă de 10 ani, care vor sta la baza unor studii imobiliare documentate.

Serviciul MLS.RO cuprinde 3 componente de bază care se completează reciproc şi îi conferă valoare şi unicitate:

 1. Reguli

 2. Instrumente – Aplicaţia Flexmls si platforma online www.mls.ro

 3. Educaţie specifică

Regulile MLS.RO sunt afişate pe platformă în forma actualizată şi sunt concepute, reglementate si supervizate de APAIR, în calitate de partener instituţional.

APAIR – Asociaţia Profesională a Agenţilor Imobiliari din România a fost înfiinţată în anul 2009, după modelul NAR - National Association of REALTORS® (SUA).

Serviciul MLS.ro este reglementat de APAIR conform metodologiei NAR, iar Asociaţia va veghea la funcţionarea serviciului MLS conform Regulilor MLS.ro, acestea reprezentând reţeta succesului reprezentării exclusive.

Aplicaţia FlexMLS a fost lansată în România în 2007 ca un serviciu de colaborare între agenţiile imobiliare şi de listare a proprietăţilor cu reprezentare exclusivă. În 2011 a fost adăugat serviciul de bază de date FSBO (particulari). De atunci, FlexMLS s-a perfecţionat continuu devenind o parte integrantă a pieţei imobiliare şi o unealtă indispensabilă pentru serviciile de reprezentare exclusivă şi evaluare imobiliară profesionistă. A ajuns astăzi să se bucure de cea mai calitativă bază de date cu informaţii actualizate, statistici imobiliare şi analize comparative de piaţă etice şi corecte, cel mai productiv sistem de colaborare, cea mai completă aplicaţie imobiliară cu informaţii colectate prin telefon de la particulari, verificate şi adăugate zilnic şi actualizate lunar. Toate proprietăţile au adresă şi localizare exactă pe hartă, istoric preţ, istoric tranzacţii şi o fişă detaliată cu toate informaţiile necesare. La nivel internaţional, Flexmls este folosit de peste 240,000 de utilizatori, care încarcă aproximativ 2,000,000 fotografii lunar şi tranzacţionează în medie 60,000 proprietăţi pe lună. În România, sunt la ora actuală peste 200 membri Flexmls, peste 3,390 listinguri tranzacţionate şi peste 124,000 de tranzacţii.

Platforma online www.mls.ro este sursa de informaţii privind proprietăţile imobiliare cu reprezentare exclusivă din România, fiecare dintre acestea având localizarea exactă pe hartă, informaţii complete şi verificate. Accesul în platformă este public şi gratuit astfel încât oricine va putea vizualiza listingurile (proprietăţile) din sistemul MLS.ro. Listările pot fi făcute doar de către agenţii membrii ai sistemului MLS.ro şi sunt accesibile oricărui agent imobiliar din piaţă (membru sau non-membru) şi oricărui cumpărător interesat de piaţa imobiliară. Totodată, agenţii imobiliari au la dispoziţie un puternic instrument de cooperare, ce acţionează în beneficiul clienţilor lor.

Agentiile imobiliare si firmele de evaluare pot deveni membri ai Serviciului MLS.ro pentru a avea acces la toate informaţiile de analiză a pieţei şi la toate componentele sistemului, în schimbul unei taxe unice de înscriere de 100 Euro + TVA/companie şi a unui abonament care variază între 20 şi 60 Euro/lună. La lansare, platforma conţine deja peste 250 de listinguri de la peste 150 de agenţi imobiliari. Estimăm în 6 luni un număr de peste 1,000 de listinguri de la minim 500 de agenţi imobiliari membri.

Platforma www.mls.ro este accesibilă atât în varianta desktop cât şi în varianta de mobil.

Educaţia specifică MLS se regăseşte pe platformă fie sub formă de eLearning (secţiunea Educaţie), fie sub formă de evenimente educaţionale (secţiunea Evenimente).

Agenţiile imobiliare şi evaluatorii - în special, şi piaţa imobiliară - în general, vor avea acces la un serviciu unic prin organizare, tehnologie, conţinut şi complexitate şi care este încununarea efortului nostru continuu şi susţinut. Un serviciu de informare şi cooperare care conferă avantaje competitive certe celor care il vor folosi” opinează SORIN UDREA – General Manager MLS.ro.

APAIR a ales modelul de MLS propus de National Association of REALTORS, privind către viitor. Ne-am dorit un model scalabil la nivelul întregii ţări, care să poată susţine cooperarea întregii bresle imobiliare, care să fie totodată sigur, reglementat şi profitabil pentru agenţii imobiliari. Singurul MLS reglementat şi recomandat de către APAIR este MLS.ro, deoarece este singurul serviciu pe care îl reglementează şi supraveghează din punct de vedere al funcţionării regulilor şi aplicării acestora.”, a declarat DAVID GRIGORESCU – Preşedinte anterior APAIR.

Asigurarea adoptării generalizate a Serviciului MLS.ro, în beneficiul membrilor MLS şi al întregii pieţe imobiliare, se face în două etape:

 1. Etapa de informare şi organizare (ianuarie-martie 2021), cu următorii paşi importanţi:

 • Formarea Comitetului MLS.ro al APAIR (până la 31 ianuarie 2021)

 • Semnarea de către toţi participanţii actuali a Regulilor MLS.ro adoptate de APAIR (până la 28 februarie 2021)

 • Cursuri de Funcţionare a Serviciului MLS.ro pentru toţi participanţii actuali şi noii participanţi (prima ediţie pe 9 Februarie 2021)

 • Lansarea platformei de eLearning MLS.ro cu training online complet privind utilizarea FlexMLS şi nu numai (15 februarie 2021)

 • Evidenţa completă a stocurilor de proprietăţi cu contracte exclusive aflate în portofoliul participanţilor la MLS

 • Sprijinirea agenţiilor participante pentru Introducerea în FlexMLS a întregului portofoliu de reprezentări exclusive

 • Campanii de comunicare către agenţiile nemembre privind posibilitatea de a coopera cu agenţiile participante, printr-un simplu cont gratuit pe MLS.ro

 1. Etapa de implementare şi aplicare a Regulilor MLS.ro (aprilie - iunie 2021)

 

 • Lansarea mecanismului de monitorizare permanentă a respectării Regulilor MLS

 • Sesizarea si înregistrarea tuturor neregulilor şi pe cât posibil corectarea acestora, fără aplicarea efectivă a sancţiunilor

 • La 1 iulie 2021 Serviciul MLS.ro va funcţiona în totalitate conform Regulilor MLS.ro iar Comitetul MLS al Asociaţiei îşi va exercita toate prerogativele, inclusiv sancţiunile prevăzute. 

În momentul de faţă serviciul MLS.ro este prezent în Bucureşti-Ilfov, Constanţa, Braşov, Cluj, Timişoara, Piteşti, Râmnicu Vâlcea, iar până la finalul anului va fi disponibil în toate oraşele cu peste 150.000 locuitori.

 

CONTACT:

 

Rădăcină Mihaela

Communication Adviser & PragmatIQ Owner

Tel: +40 766 440 226

E-mail: radacina.mihaela@gmail.com