ISU PRAHOVA.BULETIN INFORMATIV. 27 ianuarie 2021
În perioada 26 – 27 ianuarie, pompierii din judeţul Prahova au acţionat pentru gestionarea unui număr de 32 misiuni, din care 9 au fost intervenţii în situaţii de urgenţă, 19 urgenţe medicale şi 4 alte misiuni. Echipajele de salvatori au acţionat pentru stingerea a 3 incendii, precum şi în alte 3 intervenţii în sprijinul comunităţilor, cum ar fi: deblocare persoane din locuinţe, salvări de animale, accidente rutiere, misiuni de transport vaccin către centrele de vaccinare etc. 
19 persoane au avut nevoie de asistenţă medicală de urgenţă din partea paramedicilor SMURD. Totodată, pompierii prahoveni au asigurat măsurile specifice la 3 accidente rutiere, în urma cărora două persoane au fost transportate la spital. 
O femeie în vârstă de 67 de ani şi-a pierdut viaţa în urma unui incendiu care a mistuit locuinţa în care se afla. Marţi după-amiaza, în jurul orei 13:08, trei echipaje de stingere au fost alertate pe strada Izvoare din municipiul Ploieşti, pentru lichidarea unui incendiu izbuncit la construcţie provizorie folosită ca locuinţă.
La sosirea echipajelor de pompieri, incendiul se manifesta violent, pe o suprafaţă de aproximativ 40 mp. Din păcate, după executarea recunoaşterii pompierii au găsit o femeie care nu prezenta semne vitale. Flăcările au pornit din cauza unui sistem de încălzire sau gătit amplasate necorespunzător faţă de materiale combustibile.
 
***
Acest tip de evenimente soldate cu pagube materiale şi, din nefericire, în unele cazuri, cu pierderi de vieţi omeneşti, pot fi evitate prin respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor:
 
Apelaţi la personal specializat – coşari, pentru curăţarea coşurilor de fum, întrucât obturarea coşurilor de fum continuă să fie cea mai des întâlnită cauză a incendiilor produse în locuinţele românilor;
Verificaţi şi reparaţi coşurile de fum, deoarece, în multe cazuri, neetanşeitatea sistemului de evacuare a gazelor arse generează intoxicaţii cu monoxid de carbon şi, anual, zeci de persoane au de suferit;
Aparatele de gătit nu trebuie folosite pentru încălzirea locuinţei. Acestea trebuie utilizate potrivit destinaţiei de bază şi supravegheate permanent, pe parcursul folosirii lor;
Lucrările de verificare şi reparare a instalaţiilor electrice se execută doar cu personal autorizat. Totodată, este absolut necesar ca toate componentele ce prezintă defecţiuni (contacte slăbite, comutatoare, prize, tablouri uzate) să fie înlocuite imediat, iar remedierea acestora să se facă fără improvizaţii;
Pentru evitarea oricăror potenţiale pericole, este recomandată montarea detectoarelor de gaz în instalaţiile interioare de utilizare, precum şi a detectoarelor de incendiu.
 
 
                                                                     Compartimentul Informare şi Relaţii Publice