ACTIVITATEA INSPECTORATULUI JUDEŢEAN DE POLIŢIE PRAHOVA  ÎN ANUL 2020
 
Activitatea poliţiştilor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova, în anul 2020,  a avut ca obiectiv creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni, prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală, siguranţa rutieră şi  siguranţa transporturilor, precum şi destructurarea grupurilor/grupărilor infracţionale. 
În contextul  apariţiei şi evoluţiei pandemiei de COVID – 19, poliţiştii  şi-au îndeplinit  neîntrerupt atribuţiile şi au avut un rol esenţial în gestionarea diferitelor aspecte ale crizei de sănătate publică, respectiv protecţia comunităţii şi menţinerea ordinii publice, aplicarea prevederilor legale referitoare la carantină şi autoizolare, limitarea deplasărilor şi a organizării de evenimente publice, asigurarea pazei şi protecţiei unor bunuri şi obiective strategice. 
De asemenea, poliţiştii au avut în atenţie asigurarea climatului de legalitate al mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice, precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene, obiective care se regăsesc şi în anul 2021.
 Implicarea poliţiştilor s-a concretizat prin faptul că, în anul 2020, s-a înregistrat o scădere cu aproximativ 17,08% a infracţionalităţii sesizate.
În perioada analizată, numărul infracţiunilor stradale s-a redus cu 16,45%, comparativ cu anul 2019. În această perioadă, infracţiunile contra persoanei au scăzut cu 23,09%. Ponderea cea mai mare din totalul infracţiunilor contra persoanei o ocupă lovirile sau alte violenţe, infracţiuni care se află pe un trend descendent.
Rezultatul fermităţii în aplicarea legii se regăseşte prin prisma măsurilor preventive dispuse asupra unui număr de 466 de persoane, cu 112 mai multe faţă de anul precedent, cât şi prin organizarea unui număr de 186 de acţiuni de amploare, în cadrul cărora au fost efectuate 490 de percheziţii domiciliare. 
În ceea ce priveşte infracţiunile contra patrimoniului se constată o scădere cu 15,43%, ponderea cea mai mare din infracţiunile contra patrimoniului fiind reprezentată de  infracţiunile de furt.
În anul 2020, numărul total de apeluri către Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 care au necesitat intervenţia politiştilor a fost de 28.946, la 76,15% dintre apeluri poliţiştii intervenind în mai puţin de 10 minute. Din totalul intervenţiilor desfăşurate, 14.025 de intervenţii au avut loc în mediul urban şi 14.921 de intervenţii în mediul rural. 
În domeniul investigării criminalităţii economice, s-a înregistrat o scădere a sesizărilor de natură economico-financiară cu 12,74% faţă de 2019, gradul de complexitate şi volumul de activităţi pentru probarea activităţii infracţionale a persoanelor cercetate menţinându-se la un nivel crescut. 
Privitor la combaterea delictelor silvice, în cursul anului 2020 au fost desfăşurate 256 de acţiuni, aplicate 610 sancţiuni contravenţionale în valoare de peste 878.000 lei şi s-a confiscat cantitatea de 854  m³ material lemnos.
În ceea ce priveşte domeniul infracţionalităţii cu produse petroliere, poliţiştii au efectuat 19 acţiuni, iar în cauzele penale aflate în lucru au efectuat 13 percheziţii domiciliare, 6900 litri de produse petroliere fiind recuperaţi şi predaţi către societăţile comerciale.
Poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au efectuat 158 de controale la persoane fizice şi 73 la persoane juridice, au dispus 134 de măsuri de anulare a dreptului de deţinere, port şi folosire arme şi muniţii faţă de titulari şi au indisponibilizat 3691 kg articole pirotehnice, cu 2410 kg mai mult faţă de anul 2019.
Poliţiştii din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale au avut un aport semnificativ la activităţile desfăşurate de structurile operative, aceştia executând 699 de misiuni, 132 de acţiuni cu percheziţii domiciliare, 30 de misiuni de escortă a persoanelor arestate şi 96 de misiuni de menţinere a ordinii publice.
Începând cu data de 14 septembrie a.c., poliţiştii de la siguranţa şcolară şi-au început misiunea pentru protejarea elevilor. Aceştia acţionează împreună cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne şi Poliţiei Române, precum şi cu alte instituţii şi organizaţii neguvernamentale, într-un efort conjugat, în scopul asigurării unui mediu sigur atât pentru elevi, cât şi pentru personalul din învăţământ şi implicit pentru societate. Acţiunile desfăşurate în scopul creşterii gradului de siguranţă au condus la scăderea numărului de faptele penale comise în mediul urban, respectiv rural. 
Pe linie de poliţie rutieră, şi în anul 2020 prioritatea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova a fost şi rămâne prevenirea şi reducerea accidentelor de circulaţie grave, precum şi a consecinţelor acestora. Au fost aplicate 69.227 de sancţiuni contravenţionale pentru abaterile constatate. Numărul accidentelor grave a scăzut cu 23,39%, respectiv şi numărul de persoane rănite grav cu 28,44%, numărul de persoane rănite uşor a scăzut cu 61,11%, iar numărul de persoane decedate în accidente rutiere a rămas acelaşi cu cel din anul anterior, respectiv 59 de persoane.
Primele cinci cauze generatoare de accidente rutiere grave sunt: abaterile bicicliştilor, traversarea neregulamentară a pietonilor, viteza neadaptată, neacordare prioritate vehicule, neacordarea priorităţii pentru pietoni, considerente pentru care vom acţiona prioritar pentru diminuarea acestor cauze.
Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova a fost înzestrat cu 184 de autospeciale noi, care fac parte din programul de reînnoire a parcului auto al Poliţiei Române, imaginea acestora fiind schimbată printr-o nouă colantare. De asemenea, poliţiştii au fost echipaţi şi cu echipamente de protecţie la intervenţie, precum maieuri antiînjunghiere şi veste antiglonţ (aproximativ 550), pistoale Beretta (peste 800), bodycam-uri (peste 170).
Acţiunile viitoare ale poliţiştilor vor viza îmbunătăţirea calităţii serviciului poliţienesc oferit cetăţenilor, prin protejarea persoanei, a patrimoniului, asigurarea siguranţei rutiere, precum şi prin acţiunile desfăşurate pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-COV2.
Pentru atingerea acestor obiective Inspectoratul de Poliţie Judeţean Prahova va continua desfăşurarea activităţilor în cooperare cu structurile de aplicare a legii la nivelul judeţului, în scopul asigurării unui management corespunzător al situaţiei operative.
Sursa:Comunicat IJP Prahova
Foto cu caracter ilustrativ