ISU PRAHOVA.BULETIN INFORMATIV. 14 ianuarie 2021
În perioada 12 – 13 ianuarie, pompierii din judeţul Prahova au acţionat pentru gestionarea unui număr de 24 misiuni, din care 10 au fost intervenţii în situaţii de urgenţă şi 14 urgenţe medicale. Echipajele de salvatori au acţionat pentru stingerea a 4 incendii, precum şi în alte 6 intervenţii în sprijinul comunităţilor, cum ar fi: deblocare persoane din locuinţe, salvări de animale, accidente rutiere, degajări de copaci etc. 
14 persoane au avut nevoie de asistenţă medicală de urgenţă din partea paramedicilor SMURD.
Totodată, pompierii prahoveni au asigurat măsurile specifice la 2 accidente rutiere în municipiul Ploieşti (Centura de Est şi Şoseaua Vestului). Din fericire, nicio persoană nu a avut nevoie de îngrijiri medicale.
 
Locuinţă mistuită de flăcări la Urlaţi
 
În miez de noapte, pompierii militari au fost în alertă după ce a izbucnit un incendiu la o locuinţă situată pe strada Arioneştii Noi din localitatea Urlaţi. Focul a izbucnit, în jurul orei 04:32, imediat la locul evenimentului au fost mobilizate două echipaje de stingere şi unul de prim ajutor. La sosirea echipajelor de pompieri, incendiul se manifesta violent şi generalizat la toată locuinţa de tip parter şi etaj, pe o suprafaţă de aproximativ 150 mp.
Focul, a pornit de la un coş de fum amplasat ori neprotejat termic faţă de materiale combustibile. Toate bunurile au fost distruse în incendiu, iar familia a rămas fără agoniseala de o viaţă.
 
Coşurile de fum necurăţate pot provoca tragedii
 
Reamintim cetăţenilor faptul că, în continuare, burlanele şi coşurile de fum provoacă cele mai multe incendii la nivelul judeţului, constituind a două categorie de împrejurări determinante ale incendiilor, din punct de vedere al frecvenţei înregistrate, după instalaţiile electrice defecte.
În acest context, pompierii militari au intervenit pentru stingerea a 2 incendii care au izbucnit din cauza coşurilor de fum necurăţate sau neprotejate corespunzător, în localităţile Măneciu şi Valea Doftanei. Pagubele au fost diminuate considerabil datorită intervenţiilor eficiente ale pompierilor prahoveni, fiind limitate doar la funinginea de pe coşul de evacuare.
 
Acţiuni în sprijinul populaţiei
 
În contextul fenomenelor meteorologice, un echipaj de pompieri a acţionat pentru degajarea unui copac înclinat spre partea carosabilă, în localitatea prahoveană Drăgăneşti. Pompierii militari au acţionat cu drujbe pentru deblocarea drumului, după ce un brad de 15 m a căzut pe partea carosabilă în localitatea Sinaia.
 
Întrucât vremea rămâne instabilă şi în următoarea perioadă, reamintim populaţiei că este important să respecte recomandărilor autorităţilor şi să aplice, la nevoie, măsurile de autoprotecţie în cazul manifestării fenomenelor meteo nefavorabile. Să rămână în spaţii închise care le asigură protecţia şi să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâţi.
 
 
Compartimentul Informare şi Relaţii Publice