BULETIN DE PRESĂ IPJ PRAHOVA.   30  decembrie 2020

Măsuri pentru prevenirea şi combaterea efector pandemiei de COVID-19.

În ultimele 24 de ore, poliţiştii prahoveni sprijiniţi de jandarmi, poliţişti locali, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor locale au desfăşurat acţiuni de verificare cu privire la respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă. La aceste activităţi au participat peste 570 de cadre.
În cadrul acţiunilor, poliţiştii prahoveni au verificat modul în care sunt respectate prevederile Legii nr. 55/2020, privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efector pandemiei de COVID-19.
Astfel, în urma activităţilor desfăşurate, au fost verificate peste 130 de societăţi comerciale, peste 400 de obiective, peste 270 de mijloace de transport, fiind legitimate totodată aproximativ 4.200 de persoane.
Pentru abaterile constatate au fost aplicate 144 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 14.250 de lei, dintre care 56 de sancţiuni aplicate în cadrul acţiunilor punctuale. Astfel de acţiuni vor fi desfăşurate zilnic şi în perioada următoare, pe raza întregului judeţ, în cadrul efortului comun pentru limitarea răspândirii virusului SARS-COV-2.
Bărbat reţinut pentru tâlhărie
La data de 29 decembrie a.c., poliţiştii Secţie nr. 1 de Poliţie Ploieşti au fost sesizaţi despre faptul că o persoană de sex masculin ar fi fost deposedată prin violenţă de portofel, în municipiul Ploieşti. Din cercetări a rezultat faptul că persoana vătămată ar fi fost deposedată de portofel de către un bărbat, după  care persoana bănuită ar fi fugit de la faţa locului. În urma investigaţiilor efectuate de către poliţişti, la data de 29 decembrie a.c., bărbatul bănuit de comiterea faptei a fost identificat şi depistat. În urma probatoriului administrat, faţă de bărbat a fost dispusă măsura preventivă a reţinerii pentru 24 de ore. 
La volan, sub influenţa alcoolului
La data de 29 decembrie a.c, în jurul orei 22:00, poliţiştii din cadrul Biroului Rutier au oprit, pentru control, un autoturism pe strada Mihai Eminescu din Ploieşti. Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică, acesta a fost testat cu aparatul etilotest. În urma testării, rezultatul a fost de 1,19  mg/l alcool pur în aerul expirat. În  cauză, a fost deschis dosar sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.
Articole pirotehnice indisponibilizate
La data de 29 decembrie a.c., poliţiştii Serviciului Arme Explozivi Substanţe Periculoase Prahova au efectuat un control la o societate comercială din Ploieşti, banuită că ar oferi spre comercializare articole pirotehnice fără drept. Poliţiştii au descoperit în incinta societăţii aproximativ 280 kg de articole pirotehnice, întreaga cantitate fiind indisponibilizată. În cauză, se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de efectuare a "orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept", faptă prevăzută şi sancţionată de Legea nr. 126/1995. Cercetările sunt continuate de către poliţiştii Serviciului Arme Explozivi Substanţe Periculoase Prahova, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti.
150 de kg de materiale pirotehnice indisponibilizate
La data de 29 decembrie a.c., poliţiştii Serviciului Arme Explozivi Substanţe Periculoase Prahova au efectuat o percheziţie domiciliară în comuna Poienarii Burchii la o persoană banuită că ar oferi spre comercializare articole pirotehnice fără drept.  În urma percheziţiilor, poliţiştii au descoperit aproximativ 150 kg de articole pirotehnice, întreaga cantitate fiind indisponibilizată. În cauză, se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de efectuare a "orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept", faptă prevăzută şi sancţionată de Legea nr. 126/1995. Cercetările sunt continuate de către poliţiştii Serviciului Arme Explozivi Substanţe Periculoase Prahova, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti.
Reţinut pentru infracţiuni la regimul rutier
 
La data de 28 decembrie a.c, în jurul orei 19:00, poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Bălţeşti au oprit, pentru control, un autoturism pe raza comunei Şoimari. Din verificări a rezultat faptul că bărbatul aflat la volanul autoturismului nu poseda permis de conducere. Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică, acesta a fost testat cu aparatul etilotest. În urma testării, rezultatul a fost de 0,72  mg/l alcool pur în aerul expirat. În  cauză, a fost deschis dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului şi conducerea unui vehicul fără a poseda permis de conducere. În urma administării probatoriului, la data de 29 decembrie a.c., bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore. Cercetările sunt continuate de poliţişti, sub coodonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vălenii de Munte.