ISU PRAHOVA.BULETIN INFORMATIV.2 decembrie 2020
În perioada 27 noiembrie – 02 decembrie, peste 180 de pompieri s-au aflat, zilnic, la datorie pentru asigurarea protecţiei şi siguranţei cetăţenilor. În perioada menţionată, pompierii din judeţul Prahova au acţionat pentru gestionarea unui număr de 565 misiuni, din care 446 au fost intervenţii în situaţii de urgenţă şi 29 urgenţe medicale.
Echipajele de salvatori au acţionat pentru stingerea a 21 de incendii, din care 3 au fost arderi necontrolate (vegetaţii uscate şi gunoi menajer), precum şi în alte 22 intervenţii în sprijinul comunităţilor, cum ar fi: deblocare persoane din locuinţe, salvare animale din diferite medii ostile vieţii, etc.
Totodată, pompierii prahoveni au asigurat măsurile specifice la 14 accidente rutiere, în urma cărora 4 persoane au fost transportate la spital şi din păcate, una şi-a pierdut viaţa.
 
De asemenea, echipajele de pompieri militari ale subunităţilor de intervenţie au efectuat 403 acţiuni complementare de prevenire şi limitare a răspândirii noului coronavirus în unităţile-administrative din judeţ. Pompierii prahoveni s-au deplasat în localităţile vizate cu incidenţă crescută a virusului, transmiţând localnicilor cu ajutorul portavocei, principalele recomandări preventive.
 
În săptămâna 23 – 27 noiembrie, Inspecţia de Prevenire a desfăşurat 34 acţiuni de control şi de îndrumare pe linia respectării măsurilor de apărare şi stingere a incendiilor, la unităţile sanitare cu ATI  şi locaţiile în care se organizează secţii de votare.
Pe timpul desfăşurării acestor acţiuni au fost depistate 54 încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor şi protecţie civilă, dintre care 18 au fost înlăturate pe timpul desfăşurări acestor acţiuni. Ca urmare a neregulilor constatate, personalul a aplicat un număr total de 54 avertismente. Cu ocazia controalelor, au fost organizate şi desfăşurate 54 instruiri la care au participat 102 persoane. 
În urma verificărilor derulate în teren, personalul specializat nu a identificat situaţii pentru care să fie necesară aplicarea măsurii complementare de oprire a funcţionării la obiectivele verificate, din cauza încălcării grave a cerinţelor de securitate.
 
Reamintim cetăţenilor faptul că, în continuare, burlanele şi coşurile de fum provoacă cele mai multe incendii la nivelul judeţului, constituind a două categorie de împrejurări determinante ale incendiilor, din punct de vedere al frecvenţei înregistrate, după instalaţiile electrice defecte.
În acest context, pompierii militari au intervenit pentru stingerea a 3 incendii care au izbucnit din cauza coşurilor de fum necurăţate sau neprotejate corespunzător în localităţile Valea Doftanei, Aluniş şi Comarnic. Pagubele au fost diminuate considerabil datorită intervenţiilor eficiente ale pompierilor prahoveni.
O altă locuinţă a fost distrusă din cauza unui coş de fum amplasat ori neprotejat termic faţă de materiale combustibile. Incendiul s-a petrecut luni, în jurul orei 13:11 în localitatea prahoveană Boldeşti-Scăieni. Focul a cuprins rapid locuinţa pe o suprafaţă de aproximativ 150 mp, cu pericol de propagare la locuinţele situate în apropiere.
 
O lebădă prinsă în gheaţa de pe lacul din satul Cătunu din comuna Beceni a fost salvată marţi, în jurul orei 11 de către pompierii militari. Pasărea era într-o stare bună, astfel că, după ce a fost eliberată a fost predată unui medic veterinar. Pompierii prahoveni au acţionat cu ajutorul unei bărci pneumatice.
 
O familie a rămas fără adăpost în urma unui incendiu care le-a mistuit complet locuinţa. Pompierii prahoveni au intervenit vineri seară, în jurul orei 20:44 pentru lichidarea unui incendiu violent care a cuprins cu repeziciune o casă aflată pe strada Caraiman din oraşul Breaza. Focul a distrus întreaga locuinţă şi cea mai mare parte a bunurilor, manifestându-se pe o suprafaţă de aproximativ 200 mp. Două persoane au fost asistate medical la locul evenimentului, suferind atacuri de panică, în cele din urmă refuzând transportul la spital.
La locul evenimentului au fost mobilizate de urgenţă, patru autospeciale de stingere, una de primă intervenţie şi comandă şi o ambulanţă SMURD. În sprijinul salvatorilor au acţionat şi pompierii din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Breaza.
Vâlvătaia a izbucnit, cel mai probabil, din cauza unui scurtcircuit electric, respectiv un cablu electric defect neizolat corespunzător.