ISU PRAHOVA .BULETIN INFORMATIV. 25 noiembrie 2020
 
În perioada 24 – 25 noiembrie, pompierii din judeţul Prahova au acţionat pentru gestionarea unui număr de 119 misiuni, din care 91 au fost intervenţii în situaţii de urgenţă, 22 urgenţe medicale şi 6 alte misiuni. Echipajele de salvatori au acţionat pentru stingerea a 2 incendii, precum şi în alte 8 intervenţii în sprijinul comunităţilor, cum ar fi: deblocare persoane din locuinţe şi salvări de animale.
Totodată, pompierii prahoveni au asigurat măsurile specifice la 6 accidente rutiere în localităţile Blejoi, Păuleşti, Ceptura, Cocorăştii Colţ, Bălţeşti şi municipiul Ploieşti, în urma cărora o persoană a avut nevoie de îngrijiri medicale şi a fost transportată la spital.
În ultimele 24 de ore, în baza măsurilor dispuse la nivel naţional şi judeţean, personalul Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Şerban Cantacuzino” al judeţului Prahova a desfăşurat o serie de acţiuni de informare, prevenire şi limitare a răspândirii noului coronavirus. Activităţile desfăşurate în mai multe unităţi administrativ-teritoriale din judeţ, au presupus 80 misiuni de informare a populaţiei cu privire la respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii noului coronavirus, dar şi efectuarea de controale proprii, cât şi în echipe mixte, formate din reprezentanţi ai instituţiilor cu atribuţii de control la nivelul judeţului, la operatori economici unde pot fi întâlnite aglomerări de persoane.
Un bărbat în vârstă de 64 de ani şi-a pierdut viaţa în urma unui incendiu care a cuprins cu repeziciune casa în care locuia. Tragedia a avut loc marţi, în jurul orei 15:30 în localitatea prahoveană Ceraşu. La sosirea echipajelor de pompieri, incendiul se manifesta într-un dormitor, cuprinzând câteva obiecte de mobilier. 
Din păcate, echipajele medicale sosite la locul evenimentului nu au mai putut să facă altceva decât să constate decesul bărbatului. Incendiul a izbucnit, cel mai probabil, din cauza fumatului.
Reamintim cetăţenilor faptul că, în anul 2019, burlanele şi coşurile de fum au provocat cele mai multe incendii la nivelul judeţului, constituind a două categorie de împrejurări determinante ale incendiilor, din punct de vedere al frecvenţei înregistrate, după instalaţiile electrice defecte.
În acest context, pompierii militari din cadrul Detaşamentului 1 de pompieri Ploieşti au intervenit marţi la un incendiu izbucnit la o locuinţa particulară din localitatea Ariceştii Rahtivani. La sosirea echipajelor, incendiul se manifesta la acoperiş pe o suprafaţă de aproximativ 60 mp, precum şi la o parte din mansarda imobilului, cu pericol de propagare la întreaga locuinţă şi la celelalte aflate în imediata apropiere. După aproximativ o oră şi jumătate, incendiul a fost stins şi pagubele diminuate considerabil.
Incendiul a izbucnit, cel mai probabil, din cauza unui coş de fum neprotejat termic faţă de materiale combustibile.
 
***
În scopul preîntâmpinării unor astfel de situaţii, ce se pot solda cu mari daune materiale sau chiar pierderi de vieţi omeneşti, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Prahova recomandă populaţiei respectarea cu stricteţe a următoarelor măsuri de apărare împotriva incendiilor:
• coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, reparate şi curăţate periodic, de persoane specializate şi autorizate;
• în podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lui sunt materiale combustibile;
• se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile.
 
Salvatorii prahoveni au continuat transmiterea mesajelor de informare prin intermediul sistemelor audio din dotarea autospecialelor în zonele aglomerate din localităţile în care rata incidenţei cumulative a COVID 19 depăşeşte 4/1000 de locuitori, astfel încât informaţiile preventive să ajungă la un număr cât mai mare de persoane. Astfel de acţiuni vor continua zilnic, principalul scop fiind acela de creştere a gradului de siguranţă a cetăţenilor prin respectarea măsurilor de protecţie instituite de autorităţi.
 
Reamintim populaţiei că cea mai importantă armă pe care o avem în combaterea pandemiei cu virusul SARS-CoV-2 este adoptarea unui comportament responsabil la nivel individual prin respectarea următoarelor măsuri de prevenţie:
 
 folosiţi, în mod corect, masca de protecţie! Pentru siguranţa dumneavoastră şi a celor din jur, aceasta trebuie să vă acopere nasul şi gura;
spălaţi-vă pe mâini cât mai des, cu apă şi săpun, cel puţin 20 de secunde; 
 nu vă atingeţi ochii, nasul şi gura cu mâinile neigienizate
 evitaţi locurile aglomerate unde sunteţi expuşi la contact direct sau la interacţiune cu un număr mare de persoane;
 feriţi copiii de acele locuri de joacă care presupun atingerea unor suprafeţe sau obiecte comune;
 păstraţi o distanţă semnificativă, de un metru şi jumătate, faţă de celelalte persoane pe care le întâlniţi;
dacă vă aflaţi în transportul în comun încercaţi să nu staţi faţă în faţă cu ceilalţi călători; 
 evitaţi contactul cu suprafeţele care sunt atinse în mod frecvent şi de alte persoane, precum: balustrade, clanţe, mânere, butoane de lift sau de acces.
 
Foto cu caracter ilustrativ