
Astăzi dimineaţă, în sala” Mihai Viteazul” a Inspectoratului Judeţean Prahova a fost prezentat, într-o conferinţă de presă, bilanţul activităţilor Poliţiei Prahova pe ultimele 9 luni (ianuarie-octombrie 2020).
Conform reprezentanţilor IJP Prahova infracţionalitatea este în scădere la nivel judeţean.
Poliţiştii prahoveni au în vedere şi prevenetia răspândirii Sars Cov 2-Covid 19 (coronavirus), readacand aminte populaţiei campaniile de informare şi desfăşurarea zilnică a controalelor, la societăţi comerciale, restaurante, terase, parcuri, mijloace de transport în comun, gări.
104 dosare penale pentru zădărnicirea bolillor.
Poliţiştii au aplicat 104 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, conform articolul 352 din Codul Penal, până în acest moment.
Alte cifre:
10.685 de intervenţii în mediul urban
11.356 de intervenţii în mediul rural.
2.696 de acţiuni cu efective mărite.
40 de razii.
32.958 de intervenţii la evenimente.
351 de mandate de percheziţie.
În domeniul investigării criminalităţii economice, îndeosebi pentru combaterea faptelor de evaziune fiscală, acţiunile iniţiate au condus la recuperarea unor prejudicii de peste 14.000.000 de lei. De asemenea, au fost aplicate 947 sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 3.600.000 de lei.
Au fost aplicate 53.924 de sancţiuni contravenţionale pentru abateri la regim rutier.
Dotări:
184 de autospeciale noi
Maieuri antiînjunghiere şi veste antiglonţ (aproximativ 550),
Pistoale Beretta (peste 800).
Bodycam-uri (peste 170).
Comisarul şef de poliţie Marian IORGA a spus si despre necesitatea purtarii mastii si sanctionarea populatiei care nu procedeaza la acest lucru .
” Nu ne dorim sancţionarea populaţiei, vrem să fim parteneri. Este important ca oamenii să înţeleagă necesitatea purtării măştii în această perioadă dificilă”.
Bilanţul de activitate, integral.
Poliţiştii din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova au continuat acţiunile investigative, preventive şi de cercetare penală pentru îndeplinirea obiectivului principal al instituţiei, respectiv siguranţa cetăţeanului, în contextul apariţiei şi evoluţiei pandemiei de COVID-19. În urma acestor activităţi, în primele 9 luni ale anului 2020 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, infracţiunile sesizate au scăzut cu 14,45%.
Tot în primele 9 luni ale anului 2020, numărul infracţiunilor stradale s-a redus cu 7%, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul 2019. În această perioadă, numărul infracţiunilor contra persoanei a scăzut cu 19%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cea mai mare pondere din totalul infracţiunilor contra persoanei o reprezintă infracţiunile de lovire sau alte violenţe, infracţiuni care se află de asemenea pe un trend descendent (-20,04%). Totodată, în urma activităţilor desfăşurate, numărul infracţiunilor de furt a scăzut cu 15,07%.
În primele 9 luni ale anului 2020, numărul total de apeluri către Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 care au necesitat intervenţia poliţiştilor a fost de 22.044, la 75,70% dintre apeluri poliţiştii intervenind în mai puţin de 10 minute. Din totalul intervenţiilor desfăşurate în primele 9 luni ale anului 2020, 10.685 de intervenţii au avut loc în mediul urban şi 11.356 de intervenţii în mediul rural. Au fost efectuate 2.696 de acţiuni cu efective mărite, 40 de razii şi 32.958 de intervenţii la evenimente.
Structurile operative ale Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova au pus în aplicare 351 de mandate de percheziţie, în primele 9 luni ale anului 2020, pentru destructurarea grupărilor infracţionale şi combaterea criminalităţii.
În domeniul investigării criminalităţii economice, îndeosebi pentru combaterea faptelor de evaziune fiscală, acţiunile iniţiate au condus la recuperarea unor prejudicii de peste 14.000.000 de lei. De asemenea, au fost aplicate 947 sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 3.600.000 de lei.
În contextul apariţiei pandemiei de COVID-19, poliţiştii acţionează cu precădere preventiv, pentru verificarea modului în care se respectă prevederile pentru prevenirea şi combaterea efectelor răspândirii virusului SARS-COV-2, fiind zilnic verificate societăţi comerciale, restaurante, terase, parcuri, mijloace de transport în comun, gări, fiind verificate autovehicule şi mijloace de transport în comun. Totodată, de la începutul pandemiei de COVID-19 şi până în prezent, au fost întocmite 104 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută de articolul 352 din Codul Penal.
Începând cu data de 14 septembrie a.c., poliţiştii de la siguranţa şcolară şi-au început misiunea pentru protejarea elevilor. Aceştia acţionează împreună cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne şi Poliţiei Române, precum şi cu alte instituţii şi organizaţii neguvernamentale, într-un efort conjugat, în scopul asigurării unui mediu sigur atât pentru elevi, cât şi pentru personalul din învăţământ şi implicit pentru societate. Acţiunile desfăşurate în scopul creşterii gradului de siguranţă au condus la scăderea numărului de faptele penale (comise în mediul urban, respectiv rural) cu 50% faţă de aceeaşi perioadă a anului.
Pe linie de poliţie rutieră, şi în anul 2020 prioritatea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova a fost şi rămâne prevenirea şi reducerea accidentelor de circulaţie grave, precum şi a consecinţelor acestora. Au fost aplicate 53.924 de sancţiuni contravenţionale pentru abaterile constatate. Numărul accidentelor grave a scăzut cu 11%, respectiv şi numărul de persoane rănite grav cu 15%, numărul de persoane rănite uşor a scăzut cu 35%, iar numărul de persoane decedate în accidente rutiere a crescut cu 15%.
Primele cinci cauze generatoare de accidente rutiere grave sunt: abaterile bicicliştilor, neacordare priorităţii pentru pietoni, traversarea neregulamentară a pietonilor, viteza neregulamentară şi neacordarea priorităţii vehiculelor, considerente pentru care vom acţiona prioritar pentru diminuarea acestor cauze.
Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova a fost înzestrat cu 184 de autospeciale noi, care fac parte din programul de reînnoire a parcului auto al Poliţiei Române. De asemenea, imaginea acestora a fost schimbată printr-o nouă colantare. Tot în primele 9 luni ale anului, poliţiştii au fost echipaţi şi cu echipamente de protecţie la intervenţie precum maieuri antiînjunghiere şi veste antiglonţ (aproximativ 550), pistoale Beretta (peste 800), precum şi camere video portabile care pot fi montate pe echipament (peste 170 de bodycam-uri).