Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti dă publicităţii meniului zilnic pentru pacienţi. Hrana persoanelor din Izolator este plătită din cheta medicilor
După numeroasele sesizări cu privire la mâncarea pe care pacienţii o primesc pe durata spitalizării, Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti a decis să publice, zilnic, meniul, bineînţeles, însoţit de fotografii, într-un gest de transparenţă totală. Cu privire la persoanele care ajung în izolator, legislaţia nu prevede normă de hrană, chiar dacă perioada de aşteptare poate fi de câteva zeci de ore. Până la modificarea legislaţiei, medicii au hotărât să facă chetă şi să doneze norma de hrană.
17 octombrie 2020. Meniul de dimineaţă de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti pentru pacienţii care nu au afecţiuni cronice a constat în ceai, pâine, 20 gr. unt şi salam, în timp ce gustarea de la ora 10.00 a inclus 100 gr. brânză de vaci.
 
La prânz, meniul constă în ciorbă de zarzavat cu fidea, mâncare de fasole verde cu pui şi pâine. Gustarea de la ora 16.00 – iaurt, iar seara la meniu este pilaf cu pui, pâine şi iaurt.
Pentru categoriile de pacienţi cu diverse afecţiuni, cum ar fi cei de la cardiologie, cu boli renale ori cu diabet sau ulcer, meniul este diversificat, la recomandarea medicului specialist.
 
Noua conducere a Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti susţine că, în urma sesizărilor, a decis ca pe site-ul unităţii medicale să fie publicat, zilnic, meniul primit de pacienţi.
 
„Meniul va fi publicat zilnic pe site-ul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti. Considerăm că este un act de transparenţă cu privire la acest aspect. Anunţul cu privire la meniul zilnic va fi însoţit şi de fotografii”, a precizat dr. Sebastian Constantin Toma, noul manager interimar al Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, lăsând să se înţeleagă că nu întotdeauna imaginile transmise de anumite persoane în spaţiul public sunt şi cele reale.
 
În cazul persoanelor care ajung la izolator situaţia este cu totul altă, având în vedere că legislaţia actuală nu prevede pentru această categorie normă de hrană, chiar dacă perioada în care pacientul rămâne sub supraveghere, până la aflarea rezultatului testului Covid-19, poate fi chiar de 72 de ore.
 
„Pentru persoanele care ajung în izolator, legislaţia nu prevede normă de hrană. Acesta este motivul pentru care am propus modificări legislative cu privire la acest aspect şi, din proprie iniţiativă, medicii au dorit să vină în sprijinul acestor persoane prin cedarea normei de hrană sau prin realizarea de chetă pentru achiziţionarea de apă”, a precizat managerul interimar al Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti.