ISU PRAHOVA . COMUNICAT DE PRESĂ .13 octombrie -“Ziua Informării Preventive”
Cu prilejul sărbătoririi Zilei Informării Preventive – MARŢI 13, respectiv Ziua Internaţională a Reducerii Riscurilor la Dezastre, ambele marcate în data de 13 octombrie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Şerban Cantacuzino” al judeţului Prahova organizează o serie de activităţi ce se vor desfăşura sub sloganul “ACASĂ ÎN SIGURANŢĂ!”.
 
Începând cu anul 2011, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă s-a alăturat iniţiativei derulate la nivel european, stabilind ca în fiecare zi de marţi 13, să fie organizată “Ziua Informării Preventive”. Desfăşurate sub sloganul “Preveniţi ghinionul”, având ca logo pisica neagră, activităţile ce au loc în această zi urmăresc conştientizarea cetăţenilor asupra pericolelor la care sunt expuşi prin nerespectarea măsurilor de prevenire a diferitelor situaţii de urgenţă şi familiarizarea acestora cu regulile de comportare menite a le proteja viaţa şi bunurile.
 
Având în vedere contextul actual, în perioada următoare, acţiunile inspectoratului pentru situaţii de urgenţă vor urmări să atragă atenţia, în special, în scopul prevenirii răspândirii virusului SARS-Cov-2, precum şi pe celelalte tipuri de riscuri (incendii/cutremure).
 
În cadrul activităţilor organizate la nivelul operatorilor economic şi al instituţiilor publice vor fi aduse la cunoştinţa populaţiei informaţii despre măsurile de protecţie a răspândirii noului coronavirus, măsurile de pregătire a locuinţei în caz de cutremur, măsurile privind pregătirea individuală şi a familiei pentru a face faţă unui seism, precum şi comportamentul care trebuie adoptat pe durata şi după producerea acestuia.
 
Pe fondul creşterii constante a numărului de persoane infectate cu noul Coronavirus dorim să vă reamintim că cea mai importantă armă pe care o avem în combaterea acestei  pandemii este adoptarea unui comportament responsabil la nivel individual prin respectarea celor mai importante măsuri de prevenţie: 
Purtarea măştii în spaţiile închise şi în mijloacele de transport în comun. Masca trebuie purtată astfel încât atât nasul cât şi gura să fie acoperite;
 Igienizarea frecventă a mâinilor după contactul cu mediul extern şi evitarea ducerii mâinilor la nas, gură şi ochi fără spălare/dezinfectare în prealabil;
Evitarea locurilor aglomerate şi păstrarea distanţei de minim 2 metri faţă de persoanele din jurul nostru.
 
În perioada 01.07 – 30.09.2020 echipajele specializate pentru intervenţie din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Şerban Cantacuzino” al judeţului Prahova au acţionat pentru localizarea, lichidarea şi înlăturarea efectelor negative a 142 incendii, în creştere faţă de trimestrul II al anului 2020 cu 26,78 %, respectiv 30 evenimente.
Din numărul total de incendii la care inspectoratul a participat, 10 intervenţii au fost gestionate în colaborare cu SVSU, 4 intervenţii au fost gestionate în colaborare cu SPSU şi 1 incendiu a fost stins de la sine. În trimestrul III al anului 2020, cele mai multe incendii s-au produs în zilele de luni şi sâmbătă. In funcţie de intervalul orar se observă o creştere a numărului de incendii în intervalul 12.00-15.59.
Pe timpul acţiunilor de localizare, lichidare şi înlăturare a efectelor negative generate de incendii au fost salvate bunuri materiale în valoare de 95.319.000 lei. În urma analizei efectuate la nivelul unităţii administrativ-teritoriale a judeţului Prahova a rezultat faptul că 63 incendii s-au înregistrat mediul urban şi 79 în mediul rural.
Pentru cele 142 de incendii la care echipajele I.S.U. Prahova au acţionat în trimestrul III al anului 2020, s-a înregistrat un timp mediu de răspuns de 11,31 minute şi un timp mediu de intervenţie de 74,38 minute. În urma incendiilor au fost salvaţi 4 adulţi şi 2 copii. Cele mai frecvente cauze de producere a incendiilor sunt reprezentate de instalaţiile electrice defecte, urmate de coşuri de fum necurăţate şi fumatul în locuri neprotejate corespunzător.
 
Aceste evenimente nedorite pot fi prevenite prin montarea detectoarelor de incendiu şi a celor de gaz, demers la îndemâna oricui şi care poate salva vieţi şi bunuri materiale importante. Detectoarele de incendiu emit semnale acustice şi luminoase, sesizând un incendiu. Aceste dispozitive se pot monta în camere, pe holuri, în casa scării, pe tavan sau cât mai aproape de mijlocul încăperilor, dar nu se amplasează în băi sau bucătării. La achiziţionare, se verifică existenţa marcajului CE. Pentru funcţionarea optimă, detectoarele trebuie protejate când au loc renovări în locuinţe şi utilizate conform instrucţiunilor producătorului, urmărindu-se periodic testarea acestora şi funcţionarea bateriilor.
 
În anul 2015, IGSU a lansat Campania Naţională de Informare şi Pregătire a Populaţiei „Nu tremur la cutremur”, cu scopul principal de a informa corect cetăţenii cu privire la modalităţile prin care se pot proteja împotriva unui seism.
Având în vedere că o mare parte a populaţiei este vulnerabilă în cazul producerii unui cutremur, consecinţele unui astfel de eveniment impredictibil, mai mult sau mai puţin grave, cu mai multe sau mai puţine victime, depind în bună măsură de modul în care fiecare cetăţean înţelege să se pregătească şi să se comporte corect într-o astfel de situaţie.
 
Demersul nostru este orientat spre această latură de informare şi educare a populaţiei, astfel încât prin măsurile întreprinse să creştem cât de mult posibil şansele de supravieţuire, să transmitem mesajul corect, în aşa fel încât, populaţia să fie pregătită.  
 
Foto cu caracter ilustrativ