Politia Romana. CLARIFICĂRI ALE UNOR ÎNTREBĂRI APĂRUTE ÎN SPAŢIUL PUBLIC
CLARIFICĂRI ALE UNOR ÎNTREBĂRI APĂRUTE ÎN SPAŢIUL PUBLIC
 
A procedat Poliţia Română corect sau nu?
 
De ce nu ati comunicat?
 
De ce a fost nevoie ca seful Poliţiei să participe la această actiune?
 
Îşi dă demisia sau iese la pensie şeful Poliţiei?
 
De ce avem interlopi?
 
De ce nu-i destructuraţi? ETC.
 
Sunt doar o parte dintre întrebările şi opiniile exprimate în ultima perioadă în spaţiul public la adresa noastră, a poliţiştilor. Pentru că avem obligaţia de informare corectă , dar şi pentru că am învăţat şi noi ceva din acest eveniment, vom răspunde aici:
 
Poliţia Română a procedat legal, corect, conform tuturor normelor în vigoare, care nu sunt aplicate în cazuri de criză doar în ţara noastră, ci şi pe plan internaţional.În orice situaţie de această natură, analizezi şi pui în aplicare soluţia cea mai eficientă, astfel încât să primeze protejarea vieţii şi integrităţii persoanelor. Nu o spunem doar noi, ca să ne scuzăm sau justificăm acţiunea, ci o spun experţii în managementul crizelor, conform regulilor de tactică poliţienească şi culegere de informaţii, ce se aplică şi-n alte state cu experienţă în managementul acestui gen de evenimente.
 
Ştim, au fost voci care au spus de ce am permis ca acest eveniment să dureze atât, de ce am permis ca priveghiul să fie la domiciliu. Ce nu a spus nimeni, nici noi, a fost că, potrivit legii nu Poliţia Română aplică măsuri de sancţionare pe acest domeniu.
 
Nu o să reluăm firul integral al evenimentelor, o să reamintim doar că acest eveniment a fost analizat, din două perspective: limitarea răspândirii noului coronavirus, respectiv, şi foarte important, împiedicarea producerii unor acte de violenţă, de natură să afecteze grav ordinea publică.
 
Au fost destule persoane care au spus că poliţiştii au intervenit şi au oprit o nuntă în Constanţa, iar în cazul din Bucureşti "le-au permis interlopilor o organizare deşănţată", desfăşurată pe durata mai multor zile. Nici asta nu am explicat suficient, aşa că aducem acum la cunoştinţa opiniei publice faptul că am aplicat sancţiuni şi într-un caz şi în celălalt, pentru încălcarea normelor în vigoare. Astfel, printre alte măsuri, în Bucureşti s-au aplicat peste 250 de sancţiuni, înmormântarea respectând în desfăşurare normele legale. A fost interzisă inclusiv distribuirea celor 500 de pachete, reuşind astfel să nu se creeze vreun focar de coronavirus în aceea zonă.
 
Din punct de vedere însă al producerii unor acte de violenţă din partea clanurilor, de natură să afecteze ordinea publică, acest fapt necesită explicaţii mai extinse.
 
Clanurile nu au apărut în acest an. De-a lungul timpului au fost organizate ample operaţiuni de destructurare a acestora, iar liderii lor principali, uneori chiar aparţinând unor generaţii consecutive, au fost închişi în penitenciare în mod repetat (familia Duduianu este la a treia generaţie în penitenciar, unii dintre ei condamnaţi a treia oară).
 
Evenimentul care a generat dezbaterea publică actuală a avut loc ca urmare a unui conflict spontan între mai multe persoane, unele dintre ele fiind dovedite cu activităţi infracţionale sau provenind din familii cunoscute ca având activităţi în mediul infracţional.
 
Şi aici cetăţenii de buna credinţă pot adresa, pe bună dreptate, întrebări de genul: "de ce nu i-aţi arestat, ştiaţi de ei sau trebuia să–i cunoaşteţi; au existat informaţii pe surse şi se ştia că în acea casă se joacă barbut de mai mult timp; ce-aţi făcut?"
 
Putem răspunde că aceste aspecte fac obiectul unor verificări curente şi ale unor anchete în curs, drept care va mai dura până când vom da un răspuns fundamentat pe probe, iar acesta va fi comunicat public şi asumat de către cei care fac aceste verificări.
 
Ce putem spune acum este că acest eveniment nedorit a scos în evidenţă un aspect deficitar al organizării noastre actuale:
 
Plecarea din rândurile noastre a unui număr mare de profesionişti, a celor care cunosc în mod sofisticat munca de poliţie din teren, oameni care impuneau respect şi teamă în rândul infractorilor, poate genera sincope în momentele operative. Acest lucru îl cunoaştem şi încercăm remedierea operativă în fiecare situaţie de criză care apare.
 
În consecinţă, am ajuns azi să discutăm de ce şeful Poliţiei Române a coborât în stradă să rezolve problema, tocmai pentru că în acel moment a fost singura soluţie operativă eficientă, pe româneşte, nu am avut altă soluţie care să garanteze succesul operaţiunii. Trist, dar adevărat. (în mod concret, chestorul Vasilescu era în concediu timp de 5 zile, a fost rechemat urgent şi a rezolvat problema în 5 ore, şi oricum şeful Poliţiei Române nu era la prima lui "excursie în teren" de la preluarea mandatului). În concluzie, chestorul Vasilescu a fost singurul considerat ca având experienţa necesară de a coordona operativ, nici nu s-a ascuns, nu a făcut nimic ilegal, acţionând după "litera manualului" de tactică poliţienească, pe care trebuie să –l cunoască orice poliţist. (în plus, după cum aţi observat, echipa operativă a ştiut tot timpul unde sunt camerele de luat vederi).
 
Alte întrebări la care răspundem aici.
 
De ce nu am comunicat public aceste elemente până acum?Tocmai pentru că operaţiunile de acest gen ale Poliţiei Române nu pot fi publice decât la finalul investigaţiilor. Orice informaţie care ar fi apărut în spaţiul public ar fi putut compromite cercetările.
 
De ce nu am comunicat după înmormântare, ci doar în momentul în care au apărut unele imagini? Pentru că operaţiunea Poliţiei nu s-a terminat după înmormântare.
 
De ce s-au întâlnit noaptea? Pentru că a fost un element surpriză. S-a ales o oră târzie astfel încât să nu existe posibilitatea ca această informaţie să fie diseminată rapid la toţi cei care si-au anunţat prezenţa şi despre care noi deţineam informaţii că vor fi prezenţi la orele 14.00.
 
De ce nu au fost chemaţi membri familiei la discuţii în sediul Poliţiei? Pentru că s-ar fi creat un dezavantaj tactic, aceştia putând refuza să se prezinte. (în general, aceste persoane sunt aduse la Poliţie cu mandate de aducere!)
 
Trebuie să–şi dea demisia chestorul Vasilescu? Credem că argumentaţia prezentată de noi mai sus oferă în mod implicit şi răspunsul: şeful Poliţiei Române şi-a făcut datoria în mod eficient, rezolvând o problemă complicată, conform regulilor scrise sau cutumiale ale instituţiei noastre. Vom informa opinia publică despre toate detaliile finale ale acestui caz şi promitem transparenţă totală. În acelaşi timp vom devoala în mod operativ şi orice gen de manipulare dedicată unor scopuri de destabilizare a activităţii instituţiei noastre.
 
Vă mulţumim pentru atenţie şi înţelegere!
 
Sursa: IJP Prahova/www.politiaromana.ro