Situaţia COVID 19-Coronavirus  în judetul Prahova . 20 august 2020
 
De la începutul epidemiei şi până în prezent, la nivelul judeţului Prahova, au fost confirmate ca infectate cu virusul SARS-CoV-2 un număr de 3453 de persoane, dintre care 904 sunt cazuri active, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Prahova. Numărul total al deceselor asociate COVID-19, în judeţul nostru, este de 124, ultimul raportat fiind în cazul unei persoane de sex masculin, în vârstă de 76 de ani, cu comorbidităţi.
 
În continuarea informării privind focarul identificat la un centru rezidenţial (privat) pentru vârstnici, din Breaza, în urma testării întregului efectiv de aici (50 de beneficiari şi 25 de angajaţi), precizăm că numărul total al infectărilor a ajuns la 59 de persoane. Dintre acestea, 44 sunt beneficiari, iar 15 sunt din rândul personalului angajat. În urma evaluării medicale a beneficiarilor infectaţi cu noul coronavirus, o singură persoană a fost transferată la spital. Ceilalţi 43 de beneficiari vor rămâne în izolare în centru sub supravegherea personalului de aici. Prin urmare, pentru 14 zile, a fost dispusă de către DSP Prahova carantinarea acestei unităţi. Monitorizarea zilnică va fi asigurată şi de personal medical de specialitate de la Spitalul din Breaza
 
Potrivit ultimelor raportări, în spitalele din judeţ, unde sunt trataţi bolnavi COVID-19, în secţiile de Terapie Intensivă sunt internaţi 28 de pacienţi.
Numărul total de locuri destinate îngrijirii pacienţilor cu COVID-19 este de 328, dintre care 294 sunt ocupate.
De la intrarea în vigoare a Legii 136/2020, privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, DSP a emis 589 de decizii de izolare şi 3250 de carantină.
 
Numărul de teste realizat în judeţ, de la începutul epidemiei şi până în prezent, este de 18265 (nu sunt incluse în acest număr testele efectuate la cerere), potrivit centralizării DSP Prahova.
 
Echipaje mixte din cadrul Ministerului Afacerilor de Interne au continuat acţiunile privind ordinea şi siguranţa publică şi alte misiuni impuse de contextul actual.
 
Au fost efectuate verificări la 2442 de persoane dintre cele care au decizii de carantină sau de izolare la domiciliu, emise de către DSP Prahova. Au fost legitimate alte 1582 de persoane, 958 de auto au fost oprite în trafic în vederea controalelor specifice contextului şi 210 societăţi comerciale au fost, de asemenea, verificate.
În urma acestor demersuri, au fost aplicate 137 de sancţiuni (nouă în baza Legii 61/1991 în context Covid-19, 126 pentru nerespectarea măsurilor de asigurare a rezilienţei comunităţilor, conform Legii 55/2020, iar două au fost aplicate unor operatori economici pentru organizarea de activităţi în spaţiul public/privat/închis pentru care au fost instituite interdicţii/restricţii).
Valoarea totală a amenzilor a fost de 9600 lei.
Totodată, oamenii legii au deschis şi un dosar de cercetare penală în baza articolului 352 CP privind zădărnicirea combaterii bolilor, pentru o persoană care nu a respectat măsurile privind carantina.
 
Documentele oficiale emise la nivel naţional în contextul pandemiei de COVID-19 pot fi consultate pe portalul stirioficiale.ro, în secţiunea „Hotărâri şi legislaţie”. Amintim că o altă pagină web, ce cuprinde informaţii de interes în materia prevenirii răspândirii noului coronavirus, este www.cnscbt.ro. (Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică).
Cetăţenii sunt sfătuiţi să se informeze doar din surse oficiale, dar şi să apeleze pentru recomandări sau alte informaţii la TELVERDE - 0800.800.358.
 
Sursa: Prefectura judetului Prahova 
 
Foto cu caracter ilustrativ