ISU PRAHOVA.BULETIN INFORMATIV. 19 august 2020
În ultimele 24 de ore, pompierii din judeţul Prahova au acţionat pentru gestionarea unui număr de 30 de misiuni, din care 9 au fost intervenţii în situaţii de urgenţă şi 21 urgenţe medicale.
 
Pompierii militari prahoveni au acţionat pentru localizarea şi lichidarea a şase incendii de vegetaţie uscată produse în localitatea Ploieşti (3), Ceptura, Bucov şi Valea Călugărească.
Incendiile au izbucnit, cel mai probabil, din cauza utilizarea focului deschis în spaţii deschise, cetăţenii efectuând igienizarea terenurilor prin arderea vegetaţiei uscate, fără a respecta normele de apărare împotriva incendiilor, iar suprafaţa de ardere a fost de aproximativ 46 ha vegetaţie uscată. 
La Ceptura, incendiul de vegetaţie uscată se manifesta pe o suprafaţă de 1 ha şi s-a propagat la o plantaţie de salcâmi pe o suprafaţă de 800 mp. Şi în localitatea Valea Călugărească incendiul se manifesta pe o suprafaţă de aproximativ 40 de ha, cu pericol de propagare din cauza vântului puternic.
 
Pentru evitarea producerii acestor tipuri de evenimente, vă reamintim următoarele măsuri de prevenire:
• Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă;
• Realizarea arderii doar în locuri special amenajate, cu respectarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;
• Supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului, după terminarea activităţii;
• Utilizarea focului deschis la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie (gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc.), respectiv de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile (lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc.) este interzisă;
• Asigurarea mijloacelor tehnice pentru stingerea de îndată a focului (rezervor cu apă, găleţi, lopată, sapă, cazma), atunci când acesta scapă de sub control;
• Responsabilizarea adulţilor în ceea ce priveşte jocul copiilor cu focul şi accesul acestora la sursele de foc (chibrituri, brichete, lumânări, lămpi cu gaz etc).
 
Pompierii prahoveni au avut o intervenţie mai puţin obişnuită aseară, în jurul orei 20:31, în satul Buda din localitatea Ariceştii Rahtivani. O barză se afla pe acoperişul unui locuinţe la o înălţime de aproximativ 10 m. Salvatorii au coborât barza şi au îngrijit-o acesta fiind rănită. 
 
Foto cu caracter ilustrativ