ISU PRAHOVA.BULETIN INFORMATIV. 18 august 2020
În ultimele 24 de ore, pompierii din judeţul Prahova au acţionat pentru gestionarea unui număr de 48 de misiuni, din care 11 au fost intervenţii în situaţii de urgenţă şi 19 urgenţe medicale.
 
Pompierii militari prahoveni au acţionat pentru localizarea şi lichidarea a cinci incendii de vegetaţie uscată produse în localitatea Ploieşti (3), Râfov şi Păuleşti.
Incendiile au izbucnit, cel mai probabil, din cauza utilizarea focului deschis în spaţii deschise, cetăţenii efectuând igienizarea terenurilor prin arderea vegetaţiei uscate, fără a respecta normele de apărare împotriva incendiilor, iar suprafaţa de ardere a fost de aproximativ 3,5 ha vegetaţie uscată. 
La Păuleşti, incendiul de vegetaţie s-a propagat şi la o anexă gospodărească, existând pericol de extindere şi la locuinţă.
 
Atenţie: incendiile de vegetaţie uscată se pot propaga la gospodăriile populaţiei, punând în pericol viaţa şi bunurile cetăţenilor!
 
De asemenea, reamintim prahovenilor că arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, iar în cazul realizării igienizării terenurilor prin ardere, este obligatorie obţinerea acceptului de la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi a permisului de lucru cu focul, impunându-se totodată, respectarea cu stricteţe a măsurilor şi regulilor de apărare împotriva incendiilor.
 
Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, următoarele fapte:
– arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;
– amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi.
 
Inacţiunea persoanelor fizice şi juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe şi care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea şi stingerea acestora se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei, H.G. nr. 537/2007 privind stabilirea sancţiunilor în domeniul apărării împotriva incendiilor.
 
Luni, 17 august, în jurul orei 09:39, un echipaj de pompieri şi unul de prim ajutor au fost alertate de urgenţă în localitatea Sinaia după izbucnirea unui incendiu care a cuprins un autoturism. Flăcările se manifestau la instalaţia electrică, tubulatura aerului şi la conductele de combustibil. Incendiul a izbucnit, cel mai probabil din cauza unor scurgeri de lichide combustibile. Din fericire, nu s-au înregistrat victime.
 
Foto cu caracter ilustrativ