ISU PRAHOVA.BULETIN INFORMATIV.17 august 2020
În perioada 14-16 august, peste 200 pompieri s-au aflat, zilnic, la datorie pentru asigurarea protecţiei şi siguranţei cetăţenilor.
În perioada menţionată, pompierii din judeţul Prahova au acţionat pentru gestionarea unui număr de 102 misiuni, din care 27 au fost intervenţii în situaţii de urgenţă.
În cele trei zile, 75 persoane au fost asistate medical de către echipajele SMURD şi 3 şi-au pierdut viaţa în urma situaţiilor de urgenţă în care s-au aflat, dar şi din cauze medicale.
Echipajele de salvatori au acţionat pentru stingerea a 4 incendii, 6 arderi necontrolate (incendii de vegetaţie uscată), precum şi în alte 13 intervenţii în sprijinul comunităţilor, cum ar fi: deblocare persoane/animale, fenomene meteorologice şi distrugere muniţie.
Echipajele de salvatori au asigurat măsurile specifice la 9 accidente rutiere în urma cărora un bărbat şi-a pierdut viaţa, iar o altă victimă a fost transportată la spital în stare gravă.
 
În săptămâna 10-14 august, Inspecţia de Prevenire a desfăşurat 11 acţiuni de control şi de îndrumare pe linia respectării măsurilor de apărare şi stingere a incendiilor, la unităţi de turism.
Pe timpul verificărilor au fost depistate 61 încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor şi protecţie civilă, dintre care 22 au fost înlăturate pe timpul desfăşurări acestor acţiuni. Ca urmare a neregulilor constatate, personalul a aplicat un număr total de 54 avertismente şi 7 amenzi în cuantum de 19500 lei. Cu ocazia controalelor, au fost organizate şi desfăşurate 12 instruiri la care au participat 103 persoane.
În urma verificărilor derulate în teren, personalul specializat nu a identificat situaţii pentru care să fie necesară aplicarea măsurii complementare de oprire a funcţionării la obiectivele verificate, din cauza încălcării grave a cerinţelor de securitate.
Necunoaşterea regulilor de prevenire şi a măsurilor de autoprotecţie a condus şi în această săptămână la producerea unor evenimente dedorite, aşa cum sunt incendiile sau accidentele rutiere. Toate aceste consecinţe pot fi evitate sau, cel puţin, reduse ca impact, prin adoptarea unor măsuri şi a unei conduite preventive.
În ultimele 72 de ore, pompierii militari prahoveni au acţionat pentru localizarea şi lichidarea a 6 incendii de vegetaţie uscată produse în localităţile Băicoi (2), Ploieşti (2), Lipăneşti şi Vadu Săpat.
Cauză probabilă de producere a acestor evenimente o constituie utilizarea focului deschis în spaţii deschise, cetăţenii efectuând igienizarea terenurilor prin arderea vegetaţiei uscate, fără a respecta normele de apărare împotriva incendiilor, iar suprafaţa de ardere a fost de aproximativ 2100 mp vegetaţie uscată.
Luni, 17 august, în jurul orei 01:24, două echipaje de pompieri şi unul de prim ajutor au fost alertate de urgenţă în comuna Berceni după izbucnirea unui incendiu care a cuprins cu un autotren. Flăcările se manifestau la cabina unui tir, cuprinzând 30% din aceasta.
Incendiul a izbucnit, cel mai probabil din cauza unui cablu electric defect, neizolat corespunzător sau cu izolaţia deteriorată ca urmare a unei acţiuni mecanice ori fizice.
Un tren de călători a luat foc sâmbătă după-amiază, în jurul orei 13:41, între Posada şi Sinaia. Garnitura avea la bord circa 200 de călători şi circula pe ruta Bucureşti Nord- Braşov. La faţa locului s-au deplasat două echipaje de stingere şi unul de prim ajutor. Salvatorii s-au deplasat pedestru din cauza drumului inaccesibil autospecialelor de intervenţie. O femeie a suferit un atac de panică, a fost asistată medical însă a refuzat transportul la spital. Incendiul a izbucnit, cel mai probabil, din cauza unor scântei mecanice prin frecare.
 
Foto cu caracter ilustrativ